Právě čtete

Hit sezóny: Rostlinná mléka

8300  
Sdílet: 

Hit sezóny: Rostlinná mléka

Veganství, alergie na laktózu či vyvracení mýtů o prospěšnosti konzumace živočišných mlék – to jsou pravděpodobně tři nejčastější důvody, proč se dnes konzumaci mléka kdekdo vyhýbá obloukem. Jeho chuť je ovšem zároveň často velmi lákavá, ať už začerstva, či jako surovina vašich oblíbených pokrmů. Dnes vám přinášíme řešení, jak se konzumaci mléka vyvarovat, udělat něco pro své zdraví a zároveň si skvěle pochutnat.

23. 5. 2017 2 min. čtení Redakce
Hit sezóny: Rostlinná mléka

Rostlinná mléka dnes koupíte v každých lepších potravinách či zdravých výživách, jeho výroba je však více než jednoduchá, zároveň si můžete být jisti čerstvostí a kvalitou zpracovaných surovin, a to za zlomek pořizovací ceny. K výrobě vám pak stačí jakýkoli silnější mixér. Rostlinná mléka nemusí nahrazovat klasické živočišné, je to ovšem minimálně způsob, jak získat z obilnin, ořechů a olejnatých semen prospěšné živiny, a ještě potěšit každý mlsný jazýček.

Fantazii se meze nekladou, a výběr surovin tím pádem zůstává čistě na vás a vašich preferencích. Semena je vhodné přes noc namočit, čímž se vyplaví inhibitory klíčení (ty v semenech nastartují život) a štěpením molekul ve vodě se mléko stává stravitelnějším, díky čemuž tělo využije mnohem větší množství nabízených živin. Pro dnešek jsme připravili tři snadné recepty z máku, konopného semínka a mandlí. Tak neváhejte a pusťte se do práce, uvidíte, že si na kravské mléko ani nevzpomenete!

Suroviny

mandle
konopné semínko
mák
voda

Postup

Semínka či oříšky nasypeme do misky a necháme je přes noc namočené. Druhý den vodu slejeme, nabobtnalou surovinu nasypeme do mixéru a zalejeme vodou (na jeden díl semen dva díly vody). Rozmixujeme dohladka a přecedíme přes cedník a plátýnko, abychom z mixu dostali jen čisté mléko bez kousků a slupek. Mléko je ihned připravené ke konzumaci, můžeme jej ovšem chovat neprodyšně uzavřené v chladničce.

Dobrou chuť!


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povedl se vám recept a nyní chcete mléko vyzkoušet v nějaké kombinaci? Můžete ho přidat do různých domácích smoothie, například do toho s jahodami. Zachutnala vám domácí rostlinná mléka a nyní byste rádi vyzkoušeli něco víc letního? Vyrobte si domácí šťávu z rybízu a z malin, která chutná přesně tak, jak jí kdysi vyráběly i naše babičky.

MALINOVKA OREZ_DSC7303 orez

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články