Jde o takové jemné vláčné těsto až trochu podobné pudinku, které je ideální na lžičku. Klasická francouzská verze přidává i trochu mouky, ale mandlová modifikace je také velmi běžná, tak se není čeho bát.
Clafoutis můžete péci ve vymazaných zapékacích mističkách po jedné porci, takzvaných kokotkách či remekinkách, nebo v kulaté keramické zapékací nádobě na pie. A protože já mám strašně ráda tuto formu, neodolala jsem a první letošní třešňovou vlaštovku upekla v ní. Pokud bude sezóna višní, vyzkoušejte to i s nimi, jen přidejte trochu víc cukru. Já osobně višňovou verzi miluju! Servírujte teplý či studený, skvělý je se šlehačkou.
Recept na třešňový clafoutis podle Kitchenette
Ingredience:
400 g vypeckovaných třešní či višní
40 g mandlové mouky (jemně mleté mandle)
60 g třtinového cukru moučka
2 polévkové lžíce domácího vanilkového cukru
špetka soli
180 g kefíru, kyšky či podmáslí
2 šťastná vejce
lžička kůry z bio citrónu
1 lžíce třešňové či višňové pálenky (můžete nahradit jinou pálenkou)
moučkový cukr na servírování
šlehačka na servírování
Postup:
1.
Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si zapékací formu a vymažte ji máslem. Do zapékací formy rozprostřete všechny třešně.
2.
Smíchejte ve střední míse mandlovou mouku s cukry obou druhů a špetkou soli. Přidejte všechny zbývající ingredience a dobře promíchejte. Toto velmi řídké těsto nalijte do formy přes třešně a dejte péct do trouby na 35 minut. Že je clafoutis hotový, poznáte tak, že když pohnete s nádobou, ve které se peče, bude už těsto pevné.
3.
Hotový dezert pocukrujte, jak tradice velí, moučkovým cukrem a servírujte ihned, nebo až přijde vhodný moment.