Právě čtete

Ledové čaje aneb vitaminové vody

52983  
Sdílet: 

Ledové čaje aneb vitaminové vody

Když se řekne ledový čaj, vždy se mi bohužel vybaví obrázek plastové lahve s ochucenou cukrovou vodou uvnitř. A vám zřejmě také. A to chci změnit. Je totiž tolik možností, jak si vychutnat tenhle nápoj bez éček a s přidanou hodnotou bylinek a čerstvého ovoce. Začnu s tím bylinným.

4. 6. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Ledové čaje aneb vitaminové vody

Miluju černý bez. Snadno jdou spařit jeho sušené květy a doplnit hluchavkou. Nebo taky stačí pokrájet ovoce s bylinkami a přidat led – takový nápoj se pak ani nemusí vařit. Já tomuto ovocnému drinku říkám vílí nápoj. Stačí ho pár minut louhovat a pak už jen s elfy popíjet brčkem.

No a můj letošní studený favorit je matcha tea. Jde o druh zeleného čaje, který má silnou tradici pití hlavně v Japonsku. Kupuji si jen originální japonský dovoz a stojí to za to. Nakopne vás teplý i studený (ten preferuji), přestanete s ním stárnout díky obsaženým antioxidantům a taky možná zhubnete. Takže cink a na zdraví!

Bylinkový ledový čaj

_MG_8793

Suroviny:
Sušené byliny podle chuti
Vroucí voda
Bio citron
Čerstvá máta a meduňka
Led nebo mražené ovoce

Vroucí vodou zaliji bylinky, nechám zchladnout a přidám na plátky pokrájený citron, snítky zelených bylin a led.

Ovocný vílí nápoj

_MG_8764

Suroviny:
Čerstvé drobné ovoce (maliny, jahody, borůvky…)
Voda
Mražené ovoce (rakytník, kuličky vína…)
Čerstvé bylinky

Všechno ovoce pokrájíme a necháme louhovat společně s mraženým ovocem a snítkami máty a třeba i sedmikráskami. Po pár minutách podáváme.

Studený matcha tea

_MG_8815

Suroviny:
Na jednu sklenici jeden sáček čaje
Citron nebo limetka na měsíčky nebo plátky
Led

Matchu nejprve rozmíchám v malém množství vody (je to totiž prášek), poté doliji vodou a dobře promíchám, ochutím citronem a třeba mátou, ledem vychladím.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články