Právě čtete

Glosa: Punkový ovocný dort

3040  
Sdílet: 

Glosa: Punkový ovocný dort

Moje babička má velkou zahradu plnou stromů a ovocných keřů. V létě chodíme „zobat“ ovoce na zahradu, v zimě se plní všemi jahodami, malinami, ostružinami a rybízem naše mrazáky. Mimo to máme plný sklep jablek. Takže jsem zvyklá, že u nás se do pečení vždycky dávalo hodně ovoce.

26. 5. 2015 2 min. čtení Klára Vytisková
Glosa: Punkový ovocný dort

Dlouho jsem bydlela v centru Prahy, bez trouby. Častěji jsme chodili ven na hotovky a do kaváren na zákusky, než abychom vyvařovali a pekli doma. Bydleli jsme tam ale s naší remoskou, na kterou nedám dopustit. Kuře je v ní nejlepší, ale tvar všech buchet, které jsem v ní upekla, byl vždycky stejný a jako základ na dorty to nebylo ideální, protože buchta byla na jedné straně užší a na druhé širší.

Každá zkušená pekařka ví, že to je kříž, když chcete udělat pěkný dort pravidelných tvarů. Ale pak mě spasil recept v kuchařce Dity P., respektive ani ne ten recept jako právě design jejího jahodového dortu se šlehačkou. Vypadal trochu jako zbořený hrad, ale hned jak jsem ho viděla na fotce, celý bych ho snědla. Dobře se tím dal zamaskovat nepravidelný tvar dortového základu z remosky, tak jsem si recept trochu poupravila a dělám podle něho svůj punkový dort se základem z banánové bábovky.

obrázek

Přikládám rovnou recept, ať si ho můžete taky upéct, v remosce nebo troubě. Já už mám i troubu a tvarům mých dortů a koláčů se meze nekladou, můžu péct klidně i velikonoční beránky, muffiny s borůvkami i dorty ve tvaru srdce.

Na korpus budete potřebovat:

150 g másla
200 g cukru krupice
2 vejce
4 banány
100 ml vody
300 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
trocha soli
100 g vlašských ořechů

Na zdobení dortu:

jahody (nebo jakékoliv jiné ovoce)
marmeláda
2x šlehačka
1x mascarpone (nemusí být)
hrst pekanových nebo vlašských ořechů

V míse ušlehám cukr s máslem. Vmíchám vejce a rozmačkané banány s trochou vody. Hmotu šlehám minimálně 5 minut. Potom přidám ostatní ingredience, nakonec nasekaná ořechová jádra a všechno promíchám. Těsto naliju do vymazané a vysypané formy. Peču ve středně vyhřáté troubě asi 30-35 minut. Tento základ je sám o sobě tak dobrý, že ho můžete pocukrovat a dát na stůl, ale pokud vyrábíte dort, korpus rozkrojte podélně na čtyři placky. Stranou ušleháte šlehačku hodně dotuha a přidáte mascarpone, pokud máte, placky potřete z vrchu tenkou vrstvou marmelády, šlehačkou, pokladete nakrájenými jahodami, pak vždy přiklopíte patro a postup opakujete. Vršek potřete šlehačkou a ozdobíte ořechy, celými jahodami a je to.

Hezké ovocné pečení!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články