Právě čtete

Kempování s prckem na krku

18128  
Sdílet: 

Kempování s prckem na krku

Kdo říká, že cestovat nebo rovnou kempovat se s dítětem nedá? Já a můj skoro čtyřletý syn jsme chodící důkazy, že když se dobře připravíte a nebojíte se dobrodružství, stan, spaní v autě a tak dál nejsou vůbec žádný problém!

30. 5. 2018 4 min. čtení Tereza Melišová
Kempování s prckem na krku

Na resorty s pětihvězdičkovými hotely mě nikdy neužilo a nezměnilo se to, ani když se mi narodil syn. Poprvé jsme s Kubou vyrazili na delší cestu, když mu bylo 11 měsíců. Tenkrát jsem s sebou vzala ještě mamku a svého bráchu, protože to bylo přece jen poprvé a říkala jsem si, že když nás bude kolem Kuby víc dospělých, bude to jistější. O rok později už jsem byla odvážnější, vyjeli jsme sami a dodneška spolu drandíme po světě bez problémů.

Na první dovolenou jsme plánovali dojet do Chorvatska, se zastávkou ve Slovinsku u jezera Bled. Vše se nám podařilo, ale nakonec jsme jeli až do Itálie, protože v Chorvatsku pršelo a nemělo přestat. Spali jsme ve stanu, Kuba měl s sebou tenkrát ještě cestovní postýlku a já jsem zjistila, že je to rozený cestovatel. Což nejspíš zdědil po mně (hurá).

Jeli jsme autem, které bylo nacpané k prasknutí, a zpětně vzato jsme toho měli zbytečně moc. Trvalo pár výletů, než jsem zjistila, co všechno s sebou (ne)potřebuju. Co se vám ale rozhodně vyplatí na stanování mít, je kladivo, a v ideálním případě ho nezapomeňte v Chorvatsku, když vyrážíte do Itálie jako my. :-)

Mých top 5 věcí, když kempujete nebo spíte v autě:

  1. Dlouhá prodlužka, protože ne v každém kempu máte možnost zapojení do elektřiny hned vedle svého místa.
  2. Když už jsme u té elektřiny, tak jsem si pořídila elektrický vařič. Jsem sice hustej kempař (haha), ale na plynové bombě prostě vařit nechci.
  3. Určitě se vám vyplatí, když si pořídíte adaptér do zásuvky, který je přímo určený pro kempy. Sice máte možnost si ho v kempu půjčit, ale pokud plánujete kempovat častěji, tak se ekonomicky určitě vyplatí mít vlastní.
  4. Je dobré s sebou mít minimálně dvě baterky – když vám dítě jednu ztratí, tak abyste měli druhou. :-) Třeba LED svítilny z Tchiba jsou bombastické.
  5. Pokud spíte v autě jako my, tak se vyplatí mít elektrický odpuzovač hmyzu, což oceníte především, pokud budete spát někde u jezera. Byť jsem vystříkávala auto repelentem, stejně to moc nepomohlo. Já jsem s sebou měla ochranu – Kubu. Chudák byl jednou hrozně poštípaný a já na sobě neměla vůbec nic.

Na cestování jsou nejlepší přípravy

Když si chcete cestování s malým dítětem fakt užít, můžu za sebe říct, že je lepší mít nějaký přibližný plán.

Já plánování cest miluji. Nedělám rozvrh přesný na minuty, abychom nebyli ničím svázaní a bylo to taky trochu dobrodružství. :-) Rozhodně ale plánuji cestu, kudy chceme jet, kde se chceme zastavit a jaké tam jsou „atrakce“ pro děti.

Krok 1: Cíl a cesta k němu

Začínám tím, že si stanovím, kam chci dojet. Loni to třeba byla Barcelona.

S mapou potom ověřím, kudy by bylo nejlepší, nejsnadnější a nejzajímavější se tam dostat. Protože jezdíme sami a vše musím sama odřídit, tak máme vždy zastávku za relativně krátký úsek. A samozřejmě nejen kvůli mně, ale i kvůli Kubovi, kterého to v autě dlouho nebaví.

Pochopitelně můžete vyrazit přes noc, ale v tom případě doporučuji alespoň dva řidiče.

Krok 2: Kde budeme spát?

Pak se podívám na mapě po okolí a vytipuji si kempy, které by se nám mohly líbit, podívám se na jejich vybavení, zda je tam bazén, prolézačky pro děti či jiné vyžití.

Nikdy kemp nebookuji dopředu, abych mohla po cestě měnit plány, kdyby bylo potřeba. A nikdy jsem neměla nejmenší problém, že bychom se do nějakého nevešli. :-) To platí samozřejmě v případě, že chcete popojíždět. Pokud chcete jet na jedno místo a chcete tam zůstat delší dobu, tak se vám asi vyplatí si kemp zajistit dopředu.

Co si s sebou balíme?

Co se týká balení, tak to opravdu nesnáším. Vlastně asi neznám nikoho, kdo by ho měl rád.

Už mám trochu v malíčku, co s sebou potřebujeme a co je naopak navíc.

Oblečení bereme klidně méně. Ve všech kempech, kde jsme zatím byli, jsou pračky a sušičky.

Věci do vody jsem už pomalu zredukovala jenom na plavky pro oba a rukávky pro Kubu. Kdybych měla holčičku, zvážila bych vzít plavek vícero, aby nezůstávala dlouho v mokrých plavkových kalhotkách.

Tip: Na e-shopu Tchiba teď vyšla letní dětská kolekce s plavkami, UV ochrannými oblečky a taky neoprenem pro starší děti.

Kromě další klasiky jako kosmetika a léky s sebou vozíme taky:

  • židličky,
  • skládací stolek,
  • cestovní hrnek na kafe,
  • plastové nádobí,
  • koš na prádlo (hodí se, pokud využíváte kempovou pračku a sušičku; můžete využít cokoliv, mně se osvědčil klasický kýbl, který využiju i na nošení nádobí),
  • základní jídlo,
  • šňůru na prádlo a kolíčky,
  • termotašku na pláž,
  • pytle na odpadky
  • a vychytávky ze seznamu výše.

A to je v podstatě všechno. Přestala jsem s sebou vozit milion hraček na písek nebo do vody, protože se mi s tím většinou nechce tahat a hračky samotné dětem dobrou náladu a pohodu stejně nezajistí. Často stačí jedna a aspoň si ji Kuba hlídá.

Obecně se snažím si všechno co nejvíc zjednodušit a nehledat v ničem složitosti. Když nejsem ve stresu a mám dobrou náladu, tak je v pohodě i Kuba – a to je na společném cestování nejdůležitější.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články