Právě čtete

Letní dobrodružství pro děti: přespávačka a 3 malé hry k tomu

9797  
Sdílet: 

Letní dobrodružství pro děti: přespávačka a 3 malé hry k tomu

Pepině je 6 let a chtěla zažít dobrodružství. Tak jsme vzali spacáky a postavili na zahradě stan. Na první pohled to nevypadá jako nic extra, ale věřte, že pro děcko z města to byl parádní zážitek.

1. 6. 2019 3 min. čtení Martin Pistulka
Letní dobrodružství pro děti: přespávačka a 3 malé hry k tomu

Ne každý je duší tramp. Já jsem spíš pokojový typ. Mám rád teplou sprchu a pořádný polštář pod hlavou. To ale neznamená, že jsem nikdy nebyl pod stanem. Vlastně to mám svým způsobem jednou za čas rád. Pro Pepinku jsem první nocování pod hvězdami chtěl připravit jako takovou přípravu na prázdniny a opravdické kempování.

Zahradní stanování má jednu základní výhodu – můžete si s sebou vzít prakticky cokoli, co byste do normálního kempu jen těžko tahali, včetně peřiny. My jsme se spolehli na spacáky a karimatky, které doplnil dostatek plyšáků, ale také klasická chůvička na hlídání (pro jistotu, přece jen to bylo poprvé) nebo světýlka.

Pokud nemáte možnost udělat dětem přespávačku na zahradě, za letních nocí poslouží i balkon – i ten se dá vystlat, přidat malé světýlko, a nechat potomka zažít pro něj dobrodružnou noc, kdy „nespí doma“.

Chtěl jsem, aby Pepi a kamarádův syn měli ze spaní pod stanem zážitek, takže jsem zároveň dal dohromady i pár her, které se hodí kamkoli, kde je tma. Na to, abyste si je zahráli, dokonce nemusíte mít ani zahradu. S trochou snahy si vystačíte s balkonem – i na něm se dá zažít noc pod širým nebem.

Ona pak i taková večeře ve stanu je úplně něco jiného než doma u stolu!

Rozhodně se nemusíte bát, že by to byla nuda. Ono je vždycky fajn uvědomit si, že to, co dospělým přijde jako běžná aktivita, může být pro malé děcko srovnatelné s tajemnou výpravou do Chrámu zkázy. Vždycky záleží jen na tom, co vymyslíte a jak to podáte.

Když jsme článek chystali, pozlobilo nás počasí – takže samotné spaní ve stanu se nekonalo. I tak jsme si ale užili všechny hry a nechali jsme děti, ať si ve stanu hrají až do setmění. A jakmile přijde konečně teplo, určitě si to zopakujeme i s kompletní přespávačkou!

Kouzla proti nočním strašákům

Každé děcko (tak trochu) věří na strašidla, takže je důležité mít proti nim správnou ochranu. Předně si vyrobte ochranný amulet. Může to být totem, vúdú panenka, mohyla, cokoli vás napadne a z čehokoli najdete. Může to být i oblíbený plyšák, ale třeba stavba mohyly je mnohem větší zábava a dítě má pocit, že si amulet opravdu vyrobilo.

Proti strašákům je navíc velmi praktické naučit se pár obranných kouzel. Princip hry je jednoduchý a zvládnou ji i ti nejmenší.

Příruční lexikon kouzel proti bubákům

Může jít o slovní zaklínadla, anebo pořádná kouzla, kde, jak děti dobře vědí z knížek, jsou důležité i pohyby. To dodá kouzlu na opravdovosti. My to třeba máme takto:

  • Járak bárak (dvě tlesknutí, mávnutí)
  • Čáry máry (mávnutí, tlesknutí, otočka vestoje nebo překulení vleže)
  • Abrakadabra (tlesknutí, plácnutí o bříško, tlesknutí)
  • Oloušoplex (dřepnout, vyskočit, tlesknout)
  • Síla kočičí pacičky (zvednout ruku, zvednout nohu, tlesknout)

Stáhněte si lexikon k vytištění

Pokud už jste opravdu dlouho nekouzlili, poradím: provádějte postupně všechny tři pohyby za sebou a u toho pomalu odříkávejte zaklínadlo. Menším dětem jde lépe vykřiknout zaklínadlo a potom udělat kouzlo rukama a nohama.

Spacáková horor story

Jestli něco patří ke spaní pod stanem, tak je to strašidelné vyprávění. Aby to nebyla úplná divočina, z které děcko oka nezamhouří, zkuste místo hororů něco, co vymyslíte společně.

Každý řekne jedno slovo a postupně přidáváte další a další a dáváte tak dohromady celý příběh. Nemusí to dávat úplně smysl (a asi ani nebude), ale o to je to vtipnější. Jen vždycky pamatujte, že jeden musí být vypravěč a celou vyprávěnku shrnout a dát jí alespoň minimální pointu.

 Zombie apokalypsa nebo noční sčíták

K přespávačce pod stanem patří i nějaká malá stezka odvahy. Není potřeba dělat žádnou velkou přípravu, ve finále jsou stejně nejlepší ty nejjednodušší věci. Třeba když po setmění rozmístíte po lese světýlka a dáte k nim pár úkolů (třeba čísla, která se musí sčítat) nebo hádanky, naděláte s tím spoustu parády.

Nebo si zahrajte na zombíky. Z lesa (nebo konce zahrady) udělejte radioaktivní zónu, po které běhají nebezpečné nestvůry. Úkolem dětí je vysbírat z lesa světélkující „nukleární“ tyče – můžete použít světélka, nebo ještě lépe fosforeskující tyčinky.

Pro menší děti tam klidně mohou běhat skřítci a sbírat můžete třeba diamanty, záleží na tom, co baví právě vašeho potomka. :-)

Na každé vběhnutí do lesa má dítě přesně minutu (kterou si může počítat). A pak už jen záleží na tom, jestli vám někdo v lese zahraje zombíka (skřítka, vílu…), nebo se obejdete bez něj.

Pokud hrajete doma, místo lesa vám poslouží některý pokoj.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články