Právě čtete

Tipy, jak namotivovat děti jít ven

3684  
Sdílet: 

Tipy, jak namotivovat děti jít ven

„Vymyslet záminku“ nebo také „zahájit misi“ je při chladném podzimním počasí zásadní. Je potřeba děti správně namotivovat tak, aby jim nevadilo být venku třeba celé dopoledne. Přináším vám pár „misí“, které fungují u nás.

26. 10. 2015 4 min. čtení Nikola Kapnisti
Tipy, jak namotivovat děti jít ven

Patřím už do kategorie pracujících matek. Víkend je tedy pro mě posvátný a pokaždé si plánuji, jak ho prolenoším. Spát tak do jedenácti hodin, pak by mi manžel přinesl do postele výbornou kávu, čerstvý a ještě teplý croissant a oznámil by mi, že odjíždí s dětmi na celodenní výlet a že ještě ráno zvládl uklidit celý byt. Z tohoto krásného a trochu „sci-fi“ snu mě ale pravidelně a nekompromisně v 6.30 budí moje dcerky, buď křikem „Mamííí, já chci čůrat!“ anebo v horším případě „Mamííí, já jsem se počůrala!“

No nevadí, život matky je holt dřina a je potřeba se tomu postavit čelem. Ještě za tmy tedy vstávám, zavírám dveře za chrápajícím mužem, jdu jim udělat čaj a doufám, že je pohádka alespoň tak na hodinku zabaví. Kolem osmé hodiny se ale nadobro loučím s myšlenkou nicnedělání a vymýšlím záminku, proč jít ven. V opačném případě by dvě malé unuděné holčičky nenápadně, ale zcela jistě zdemolovaly byt a vymluvily mi díru do hlavy.

IMG_3517

1. mise: Sběr kaštanů pro lesní zvířata

Stačí si vytipovat pár míst, kde jsou kaštanové stromy. Děti nechte opravdu hledat, loupat je ze slupek a sbírat kaštany do košíčku. Klidně soutěžte, kdo jich nasbírá víc nebo kdo najde největší. Druhá fáze je přemístění se do lesa a odevzdání nasbíraných kaštanů lesní zvěři jako potravu. Tam najděte hezké místo a z nasbíraných kaštanů nechte děti vytvořit obrazce (sluníčko, hvězdu, srdíčko). Na závěr děti v lese s obrazcem vyfoťte, ať se cítí důležití za svůj výkon.

2. mise: Sběr kaštanů pro tvoření zvířátek

Pokud nemáte poblíž les anebo je prostě až příliš velká zima na půldenní courání, jděte pouze na sběr kaštanů s cílem stavění zvířátek doma v teple. Úkolem je sbírat různě velké kaštany a také pár pichlavých slupek. Už při sběru dětem říkejte, na co by se který kaštánek hodil, velký na tělo žirafy, malý na hlavu želvy atd. V dětech tak budete rozvíjet fantasii. Doma pak máte o zábavu postaráno. Stačí pár párátek a lihová fixka a stavění zvířátek může začít.

IMG_3535

3. mise: Natrhání podzimního pugetu mamince do vázy

Tohle baví hlavně holčičky. Nezapomeňte si s sebou vzít nožík. Procházejte se a rozhlížejte se po zajímavých stromech, keřích anebo podzimním kvítí. Podzimní příroda je plná krásných barev, ale také zajímavých tvarů listů. Trhejte si od každého trochu, dubové větvičky, větvičky s šípky, kousek borovice anebo i vrby. Na závěr si sedněte někam na lavičku a všechno si hezky naaranžujte do pugetu. Nezapomeňte zapojit své děti, které nechte, ať vám větvičky podávají, a ptejte se jich na názor.

4. mise: Krmení vodní zvěře

Naučte své děti zodpovědnosti a empatii. Pravidelně doma dávejte staré pečivo na stranu a říkejte dětem, že to je pro hladové labutě a kachny. Jednou za čas pak staré pečivo vezměte a vydejte se k rybníku anebo k řece nakrmit vodní ptactvo. Děti neskutečně baví trhat pečivo a házet jej do vody. Zážitek z bezprostřední blízkosti hladové labutě stojí zato.

20150929_182452_resized

5. mise: Pouštění draka

Pouštění draka je typicky podzimní zábava. Samozřejmě na to musí být dostatečně větrné počasí. Pokud chcete zaměstnat děti i den předem, pak nekupujte draka v obchodě, ale podívejte se na internet, jak si draka podomácku vyrobit. Není to nic složitého a děti se při malování obličeje draka vyřádí.

6. mise: Sběr předmětů pro podzimní věnec

Podzimní příroda je plná darů, jako jsou šišky, různobarevné listy, šípky, kaštany, různé bobulky, ale klidně také větve jehličnanů nebo žaludy a ořechy. To všechno jsou skvělé předměty, ze kterých se za pomoci lepidla, tavné pistole a drátku dá na polystyrenový věnec vytvořit úžasná podzimní dekorace na vchodové dveře.

IMG_3514

7. mise: Postavení bunkru

Máte kousek od domu les? V tom případě máte o zábavu postaráno. Nejprve najděte strategické místo, kde by se hodil bunkr. Následně zadávejte úkoly, nejdříve najít velké klacky pro vytvoření korpusu, potom větve s listy nebo jehličím jako střecha bunkru, následně sběr listí jako pohodlná výstelka a v poslední řadě si z větších kamenů udělat posezení. Tato činnost vám zabere pár hodin, ale zaručí vám, že se děti budou chtít samy spontánně do lesa vracet.

8. mise: Sběr listů na obraz

Jen a jen venku najdete zajímavé listy. Dub, kaštan, vrba… V přírodě je opravdu výběr. Natrhejte si tak 10 druhů listí. Doma pak s dětmi můžete listy přes papír tužkou překreslovat, zanechávají nádherný reliéf. Zábava je také nabarvit listy temperovými barvami a pak je přetiskovat na čtvrtku. Samotné lepení listů na čtvrtku je také zábava, jen se ale poraďte v obchodě s výtvarnými potřebami o nejvhodnějším lepidle.

Ve všech případech nezapomeňte svoje děti pečlivě obléknout. Kromě kvalitní nepromokavé bundy, čepice a šály nezapomeňte také vzít rukavice. Přeci jenom budeme nutit děti většinu času venku něco sbírat anebo držet.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články