Právě čtete

Jak na podzim zlepšit dětskou imunitu

3854  
Sdílet: 

Jak na podzim zlepšit dětskou imunitu

Největší strašák všech školkových dětí je „rýmička“. Tekoucí nosánek totiž nejde schovat. Tekoucí nosánek potřebuje neustále utírat. Tekoucí nosánek jednoduše znamená zákaz vstupu dítěte do kolektivu ve školce, protože jsou v „ohrožení“ ostatní děti. A vy pak s dítětem tedy musíte zůstat doma, i když mu vlastně nic vážného není.

9. 10. 2015 4 min. čtení Nikola Kapnisti
Jak na podzim zlepšit dětskou imunitu

Letošní léto moje malé dcerušky zvládly s minimem úrazů a typicky letních problémů. Je sice pravda, že zřejmě mojí vinou si má čtyřletá dcera spálila levou půlku těla. Jednoduše mi nedošlo, že cestovat autem 2 hodiny bez okenních stínítek a navíc tak, že slunce svítilo jenom a jenom z té levé strany, nebude při 40stupňovém vedru to pravé ořechové. Jiný den jsem stínítka už měla, pro změnu mi ale nefungovala klimatizace a tak jsme hodinu a půl cestovaly po dálnici s otevřeným okýnkem. Moje holčička se v důsledku šlehajícího horkého vzduchu potom na benzínové stanici poblinkala a ještě dva dny nedoslýchala.

Podzim ale zvládnu lépe a budu předvídat možná zdravotní rizika. Mám pro vás tedy pár rad, které připraví imunitu vašeho děťátka nejen na tekoucí nosánek.

1. Správně dítě oblékejte

Správně obléknout dítě na venkovní aktivity není vůbec banální záležitost. Základní zásada je vrstvení – princip cibule (více tenkých vrstev, nežli jedna tlustá), tak aby dítě případně mohlo snadno odstrojovat, pokud zrovna venku bude tepleji a naopak. Upřednostňujte funkční materiály, které sají a odvádí pot a zároveň hřejí. Při vrstvení dodržujte tento postup:

První vrstva musí sát a odvádět pot.
Patří sem spodní prádlo, tričko a ponožky nebo punčochy. Ty by měly přiléhat na pokožku. Vhodným materiálem je merino vlna, bambusové vlákno či konopí.

Druhá vrstva musí hřát.
Je to například mikina. Ideálním materiálem je fleece.

Třetí vrstva musí izolovat…
před deštěm, větrem nebo i sněhem. Oblečení této vrstvy by mělo být volnější, aby se ve volném prostoru tvořilo teplo druhé vrstvy. Vhodným materiálem je softshell. 

IMG_3417

2. Uši a krk chraňte

Podzim je typický větší větrností. Větrnost je zase typická svojí zrádností. I malý větříček může dítěti způsobit nepříjemný zánět středního ucha a nebo bolest v krku. Proto při procházkách ven vždy dítěti dejte čepiči a šálu nebo šátek.

3. Nohy v teple

Né nadarmo se říká: „Hlavně nohy v teple.“ Chodidla jsou totiž tělní periferie, která se prokrvuje méně než zbytek těla, a může tedy snadněji prochladnout. Při strojení dítěte na procházku dbejte proto na kvalitní teplou a ideálně i nepromokavou obuv. 

IMG_3396

4. Teploučký čaj s medem a citronem k snídani

Kvalitní snídaně správně nastartuje dětský organismus pro celý den. Velký význam má teplý čas s medem a citrónem, který dětské tělíčko prohřeje a připraví na ranní chladnou cestu do školky nebo školy. Citrón dodá tělu vitamin C a med má pro změnu preventivní antibakteriální účinky.

5. Fresh juice místo svačinky

Buď ráno k snídani a nebo místo svačinky po návratu ze školky připravujte každý den fresh juice – čerstvou šťávu. Na pultech na podzim najdete hojnost citrusovým plodů. Například pomerančová šťáva obsahuje kromě vitaminu C také vápník, draslík, křemík a kyselinu citronovou, která je výborným detoxikačním prostředkem napomáhajícím vyplavování toxinů z těla. Podzimní sběr jablek vám zase zaručí sladoučké jablečné mošty, které mají mimo jiné i skvělé trávicí účinky.

IMG_3400

6. Procházky a pohyb venku

To, že je venku už chladno, by vás vůbec nemělo odrazovat od procházek a nebo návštěv hřišť. Naopak. Podzimní příroda děti baví a čerstvý chladnější vzduch zlepšuje krevní oběh. A tedy posiluje obranyschopnost.

7. Zařaďte do jídelníčku polévky

Podzim je ideálním obdobím pro zařazení polévek do jídelníčku. Skvělé jsou například k večeři, kdy příjemně zahřejí po venkovním řádění, nejsou těžké na trávení a hlavně jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Zkuste například dýňovou polévku, borsč, minestrone nebo skvělou francouzskou cibulačku.

8. Drobné otužování ve sprše

Od věci také není střídání teploty vody při večerním sprchování. Samozřejmě nic dramatického, při kterém byste nejprve dítě opařili a pak ho následně chladili 5stupňovou vodou, ale drobné prostřídávání teplejší a vlažnější vody dítěti prospěje.

IMG_3429

9. Vyvětrejte v pokojíčku před spaním

Před spaním je vhodné pokojíček vyvětrat. Nejhůře se usíná v přehřátém pokoji s vydýchaným vzduchem. Stačí 10 minut otevřeného okna a zaručí to vašim ratolestem rychlý a hlavně zdravý spánek.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články