Právě čtete

Tchibo letos sklidí kávu na svých plantážích na Moravě a na Slovensku

4511  
Sdílet: 

Tchibo letos sklidí kávu na svých plantážích na Moravě a na Slovensku

Pěstování kávovníků a následné sklízení červených bobulí už není devízou jenom tropických krajů. Odborníci ve spolupráci s Tchibo zkusili založit pilotní plantáže v Česku a na Slovensku a po předloňských prvních krůčcích se letos chystají sklidit první úrodu. Pravda že malou, ale předznamenávající trend pěstování kávových třešní v našich podmínkách.

1. 4. 2016 2 min. čtení Redakce
Tchibo letos sklidí kávu na svých plantážích na Moravě a na Slovensku

Kávovníky vyžadují pro svůj růst speciální poměr vlhkosti vzduchu, dešťových srážek, slunečního svitu a úrodnosti půdy. Právě okolí jihomoravského města Lanžhot a slovenského Komárna dokonale splňuje všechny podmínky. Společnost Tchibo si v obou místech předloni pronajala 20 hektarů půdy na dobu patnácti let.

mapačr

Pro lokální kávový svět i ekonomiku může pěstování kávovníků znamenat nové výzvy. Pěstování kávy v našem vegetačním pásmu zároveň zaručuje evropským spotřebitelům dodržování zásad fairtrade – tedy že pro zaměstnance na plantážích jsou nastaveny spravedlivé pracovní podmínky.

Eva Kotýnková, Corporate Communications Manager společnosti Tchibo Praha, spol. s r.o. k tomu uvedla: „Množství vypěstovaných kávových třešní na plantážích na Moravě a na Slovensku je miniaturním zlomkem celkové světové produkce kávy značky Tchibo. Letošní sklizeň a nejspíš ani ta příští nebude určena k prodeji koncovým zákazníkům. Tchibo uvažuje maximálně o řízeném testování a degustování kávy v některé ze svých vybraných poboček. Zda to bude u nás nebo v Německu, nedokážeme v tuto chvíli říci.“

LANZHOTZNACKASLOVENSKO
Plantáž u slovenského Komárna

Redakce TchiboBlogu se v nejbližších dnech vydá na obě plantáže a přinese detailní reportáž přímo z místa činu.

LANŽHOT
Plantáž u jihomoravského Lanžhota

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články