Právě čtete

Auto na kávový pohon

2445  
Sdílet: 

Auto na kávový pohon

Kafe jako budíček, kafe na nakopnutí, kafe na energii, kafe na chuť, kafe na pokec. Kávu si dáváme z mnoha důvodů a k mnoha příležitostem, ale britský eko-inženýr Martin Bacon jí použil jiným způsobem, než jakým byste čekali. Tento dobrovolný ochránce přírody z Teesdalu přišel na způsob, jakým využít kávový odpad na pohon auta. Pak takové auto na kávu sestavil a ono se skutečně rozjelo.

17. 11. 2015 2 min. čtení Redakce
Auto na kávový pohon

Jak to může fungovat? Kávový odpad zahřál na vysokou teplotu, čímž se káva rozložila na oxid uhelnatý a vodík. To se pak zchladilo a nechalo vylisovat do kávového granulátu. Ten potom ve speciálně upraveném motoru při vysoké teplotě vytváří spalovatelný plyn, který motor pohání. Bacon tedy přišel s organickým palivem, které nic nestojí, protože by stejně skončilo v koši, a navíc neničí životní prostředí.

Přehrát znovu

Jeho „Coffee-car“ se objevilo i v britském pořadu zaměřeném na technologie a vědu. Dnes se na něj můžete jet podívat do britského muzea. Druhé kávou poháněné auto rozebral na náhradní díly, aby s jejich pomocí vytvořil třetí finální model. S tím se pustil do nelehkého úkolu – překonat rychlostní rekord a dostat se do Guinnessovy knihy rekordů. Samozřejmě nemohl soupeřit s auty, které se vyrábějí už desítky let a jsou na vysoké technologické úrovni, proto se rozhodl překonat rekord, který drželi američtí výrobci, jejichž auto mělo pohon na dřevo. Ti drželi rekord 75 km/h a Martin Bacon ho se svým autem, které by klidně zapadlo do filmu Návrat do budoucnosti, překonal o více než 25 km/h a dosáhl rychlosti 104 km/h.

Poté s nejrychlejším autem své kategorie na světě projel Británii, a když mělo auto najeto přes 3000 kilometrů, dal ho do aukce na eBay. Kolik za něj nový majitel dal, nevíme, ale získaný obnos se eko-inženýr rozhodl použít na svůj další projekt – loď nebo letadlo, které by poháněla energie získaná podobně ekologickou cestou.

PS: Dejte nám do komentářů vědět, jestli jste příznivci klasických aut nebo těch s alternativními pohony a proč. ;)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články