Právě čtete

Dokonce i včely milují kávu

2827  
Sdílet: 

Dokonce i včely milují kávu

Znáte ty dny, kdy se cítíte, jakoby vám uletěly včely? Taky vám nejspíš vypily i vaši kávu. Nejenom lidé se mohou stát závislými na kofeinu, zdá se, že své příznivce má i v říši hmyzu.

7. 1. 2016 2 min. čtení Redakce
Dokonce i včely milují kávu

Podle nové studie, která vyšla magazínu Current Biology, si včely raději sednou na květinu, jejíž nektar obsahuje kofein, nehledě na to, jestli z ní získají kvalitnější suroviny na výrobu medu. Na ni se pak vracejí, dokud není zdroj vyčerpán, a rekrutují k jeho sběru i další včely pomocí zvláštního druhu komunikace, který se nazývá osmičkový tanec.

Skoro polovina květin obsahuje ve svých listech, semínkách a stoncích kofein a tím se stávají pro opylující hmyz více atraktivní. „Byli jsme překvapeni, jak plošný efekt kofeinu byl. Všude, kam jsme se podívali, dávaly včely při opylování a budování své kolonie přednost zdrojům s kofeinem, před těmi bez kofeinu, nehledě na kvality pylu,“ říká doktor Roger Schurch z University v Sussexu.

Jak na to vědci přišli?

Vědci provedli pokus, kdy ve stejné vzdálenosti od úlu umístili dva krmiče s roztokem cukru stejného typu, který včely sbírají. Pouze jeden z nich ale obsahoval kofein. Právě ten nejenže přilákal sosající včely, které přestaly sbírat nektar z jiných zdrojů, ale informovaly o něm pomocí osmičkového tance i další dělnice a to čtyřikrát častěji, než o jiných zdrojích.

„Některé květiny si díky kofeinu, který je součástí nektaru, získají přízeň a loajalitu včel, které pak vyhledávají potravu pouze u nich, aniž by takové květiny obsahovaly kvalitnější pyl,“ dodává doktorka Margaret Couvillon, členka výzkumného týmu Univerzity v Sussexu.

Vědci na základě svého výzkumu upozorňují, že takové včelí chování může negativně ovlivnit produkci medu. Kdo dnes ale pracuje bez kávy? Nebo ještě lépe – odpočívá?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články