Právě čtete

Svačinky pro chytré hlavinky

3514  
Sdílet: 

Svačinky pro chytré hlavinky

Blíží se konec prázdnin a začátek školního roku, což u většiny dětí způsobuje přinejmenším zamračené tváře. Zkusme svým ratolestem sezení v lavicích zpříjemnit správnou svačinou. Ale pozor, nejde o jakoukoliv svačinu. Zatímco některé potraviny nebo jejich kombinace mohou školáky zpomalovat a uspávat, jiné jim dodají potřebnou energii, zlepší náladu a povzbudí mozek k činnosti.

19. 9. 2017 4 min. čtení Šárka Adámková
Svačinky pro chytré hlavinky

Dopolední svačina by měla být složena z čerstvých základních potravin a obsahovat sacharidy, bílkoviny i tuky a vždy kousek zeleniny. Velikost jídla závisí na věku dítěte a na tom, kolik pohybu přes den má. Zda dítě sní všechno, ovlivnit sice nemůžeme, ale co bude mít ve svačinové krabičce, je jen na nás. „Ze všeho nejvíce doporučuji rodičům připravovat vlastní svačinky. Je to téměř jistě nejlevnější a nejčerstvější varianta.“

Navíc tímto postupem dětem ukazují, jak si dělat vlastní jídlo a jak aktivně přistupovat ke svému zdraví. Kromě toho je to též šetrnější způsob k našim zdrojům, svačiny se totiž dají balit do látkových ubrousků a skleniček nebo jiných obalů na opakované použití,“ říká pro Tchiboblog.cz Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Pojďme si tedy nejdříve představit kouzelné suroviny. Když je správně poskládáme a přidáme taky hrst rodičovské lásky, můžeme pak očekávat skoro školní zázraky.

3W2B3543

Avokádo

Fenomén mezi všemi druhy ovoce. Obsahuje vitaminy B, C, K a E, kyselinu listovou, nenasycené mastné kyseliny a také glutathion, silný antioxidant, který chrání náš imunitní systém. Díky tomuto koktejlu a zejména díky cenným zdravým tukům je avokádo ideální „potravou“ pro mozek. Účinné látky pomáhají dětem při soustředění a zlepšují jejich vnímání.

TIP: Jednu celozrnnou housku rozkrojte napůl, potřete lučinou, přidejte na plátky nakrájenou půlku avokáda a doplňte několika zrníčky granátového jablka. Přidejte jablko a pár rozinek a svačinka je na světě.

Losos

Obsahuje ze všech ryb ze studených vod nejvíce omega-3 nenasycených mastných kyselin, které si náš organizmus nedokáže sám vyrobit, a proto je nutné dodávat je zvenčí. Omega-3 kyseliny mají zásadní vliv na vývoj a fungování mozku, zlepšují paměť a dokonce pomáhají při depresi.

TIP: Čerstvou bagetu rozkrojte napůl, potřete dijonskou hořčicí, obložte uzeným lososem a nakrájenou salátovou okurkou a posypejte čerstvým koprem nebo řeřichou.

3W2B3569

Vlašské ořechy

Mají ze všech ořechů nejvyšší obsah nenasycených mastných kyselin, bohaté jsou zejména na již výše zmíněné omega-3 mastné kyseliny, dále obsahují zinek, měď, hořčík a kyselinu listovou. Půlka „vlašáku“ vypadá jako mozek a mozku také velmi prospívá. Ořechy zklidňují a dodávají duševní energii.

TIP: Připravte dětem domácí ovesnou kaši (s mlékem, rostlinným nápojem nebo vodou) s nakrájenými sušenými švestkami, skořicí, konopnými semínky a ořechy. Můžete ji udělat den předem a pak ji ráno vychlazenou naplnit do vymytých skleniček od jogurtů. Fantazii se přitom meze nekladou. Do kaše se hodí i hrušky, jablíčka, plátky mandlí nebo trocha pravého kakaa.

Banány

Mají hodně vlákniny a sacharidů a dodávají tak okamžitou, ale přirozenou energii. Díky obsahu draslíku pomáhají při učení a zlepšují celkově mozkové schopností. Působí také na zklidnění a zlepšují náladu.

TIP: Jelikož mají banány vyšší glykemický index, je vhodné je zkombinovat s bílkovinou, ideálně bílým jogurtem. Připravte školákovi svačinku sestávající z jogurtu, banánu a lžíce pohankových vloček.

Vajíčka

Zásobárna aminokyselin, antioxidantů a železa dítě nadlouho zasytí a dodá mu potřebné bílkoviny, cenné vitaminy A, D a E, železo, draslík, fosfor a zinek. Jednou z významných látek je ale také cholin, důležitá látka pro vývoj mozku a hlavní přenašeč nervových vzruchů do mozku.

TIP: Z vařených vajec, kvalitní hořčice a trochu domácí majonézy nebo lučiny udělejte pomazánku a dejte ji na kváskový chléb. Obložte ředkvičkami a zabalte k svačině.

Dětem dále prospívají všechny možné doma připravené nedoslazované kaše (z pohankových, ječných a jiných vloček) s čerstvým nebo sušeným ovocem, které na svačinu „zabalíme“ do skleniček se šroubovacím uzávěrem, potom také zeleninové a těstovinové saláty, domácí pomazánky s kvalitním kváskovým pečivem a samozřejmě ovoce a zelenina, jež by měla být součástí každého jídla.

TIP: Potřebujete další inspiraci na dětské školní svačinky? Zkuste domácí pomazánky, které si děti zamilují. Mají děti radši něco sladkého? Vytvořte jim dokonalou svačinu pomocí domácích palačinek a domácí musli tyčinky.

3W2B3556Co a proč dětem do školy nedávat?

Sladkosti

Sušenky, mléčné čokolády, koblihy a jiné sladkosti dětem neposkytnou žádné živiny, glykemie v krvi po těchto pochoutkách rychle stoupne, ale zase rychle klesne, a toto kolísání má negativní vliv na celý organizmus dítěte. Jednou z okamžitě viditelných reakcí je rychlá únava a hlad, což učení moc neprospívá.

Průmyslově upravené potraviny

Ty by školáci neměli konzumovat vůbec, nejen na svačinky. Polotovary jsou „nouzovka“ i pro dospělé, ve výživě dětí nemají co dělat. Děti by měly konzumovat jen přirozené, co nejméně nebo vůbec průmyslově upravené potraviny.

Některé děti však právě taková jídla preferují a naopak před mrkví skoro utíkají. Co s tím? „Odmítání zdravého jídla je pochopitelné u dětí, které doposud snídaly koblihy, přeslazené cereálie anebo müsli tyčinky. Stejně tak u dětí, které běžně nejedí zeleninu či kváskové pečivo. Chce to jen čas, trpělivost a být skvělým příkladem,“ radí Margit závěrem. Především poslední věta platí nejen ohledně svačinek, ale stravování obecně.

 

3W2B3555

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články