Právě čtete

Štěstím ke štíhlosti. Zahoďte starosti i kila!

19007  
Sdílet: 

Štěstím ke štíhlosti. Zahoďte starosti i kila!

Cvičíte, nejíte, zmrzlinárny obcházíte obloukem, a přesto se michelinka kolem vašeho pasu stále drží? Možná je největší problém ve vaší hlavě!

1. 8. 2017 3 min. čtení Šárka Adámková
Štěstím ke štíhlosti. Zahoďte starosti i kila!

I přes superzdravý jídelníček a tréninkový plán Arnolda Schwarzeneggera se vám nemusí dařit hubnout z jednoho prostého důvodu – shazování blokuje stres. Ve stresu se totiž naše ukládání tuků mění a mění se i hormonální rovnováha v organismu. Zvyšuje se například hladina hormonů adrenalinu a kortizolu a snižuje hladina melatoninu. Tyto mechanismy měly kdysi z pohledu evolučního vývoje svůj důvod. Stres totiž znamenal přímé ohrožení, proti kterému bylo potřeba zabojovat. Proto se začal vyplavovat do krve hormon adrenalin, jenž napomáhá využití nashromážděné energie, a zároveň také kortizol, který naopak „požaduje“ její okamžité doplnění. Bylo to logické. Potřebovali jsme sílu na boj.

I proto se, také logicky, snižuje ve stresu hladina melatoninu, spánkového hormonu. Abychom zůstali bdělí a ve střehu, kdyby nepřítel zaútočil. A vůbec se v našem těle během stresu, zvlášť je-li trvalý, odehrává docela slušný hormonální „blázinec“, který ovšem vede k jedinému cíli – posunutí ručičky váhy doprava a celkovému zhoršení zdravotního stavu. To, co totiž kdysi sloužilo jako dobré ochranné mechanismy, nám v aktuální době nepomáhá. Zažíváme totiž zcela jiný druh stresu. Ve většině případů nejde o „boj“ nebo „útěk“, ale spíše pomyslný boj s uzávěrkami nebo útěk před špatným vztahem.

34970439105_44634c713a_o
Zdroj: Flickr.com

V takovou chvíli nás neuklidní salátová okurka, ale spíše čokoláda nebo vůbec cukr či cokoliv sladkého nebo energeticky vydatného. Aby toho nebylo málo, kortizol se pak ještě postará o to, aby se nabyté kalorie ukládaly na nejvíc nejnepříjemnějším místě – na břiše. Tělo si totiž „myslí“, že jsme možná ohroženi hladem, a tak pro jistotu střádá do zásoby. Tento postup je opět „nastaven“ z minulosti, kdy se střídala období chudá s těmi lepšími, případně v době válek, kdy byl nedostatek jídla.

Co s tím?

Řešení je zdánlivě jednoduché. Abychom snížili svoji hmotnost, musíme začít v hlavě. Jakmile se nedokážeme zbavit stresu, nedokážeme se ani zbavit svých nadbytečných kil. Je jasné, že neexistuje univerzální návod, protože každého z nás trápí něco jiného, ale jsou triky, které pomůžou každému.

35627197691_c61af601e7_o
Zdroj: Flickr.com

Úklid v bytě – úklid v duši

Je to tak. Nahromaděné knížky, časopisy a nepořádek dělají také nepořádek v naší hlavě. Zbavte se všeho, co nepotřebujete, a uvidíte, o kolik lépe se budete cítit. A možná se vám najednou také „rozsvítí“ a uděláte ve svém životě i jiné změny.

Važte si sami sebe

Každý má svoji hodnotu, bez ohledu na kila, nebo na to, co (ne)dokázal. Mějte se rádi v jakémkoliv věku a v jakémkoliv těle.

504918037_6a30c0b189_o
Zdroj: Flickr.com

Spánek nade vše

Rovnice je jednoduchá: Méně spíme – více jíme. Udělejte tedy maximum proto, abyste se dobře a dost vyspali. Navoďte si v ložnici relaxační atmosféru, před spaním nepracujte, nepijte kávu a nehádejte se.

Netrapte se tím, co nemůžete změnit

Přijměte to. Život není to, co chceme, ale to co máme. Je mnoho věcí, které můžeme ovlivnit, ale mnoho věcí, které ne. Tak je akceptujme.

33926637526_5b4578e6e0_o
Zdroj: Flickr.com

Radujte se z maličkostí

Každý den není posvícení, říkaly naše babičky a měly pravdu. Udělejte si denně malou radost, ať to bude dobrou kávou, procházkou nebo voňavou koupelí.

Zamilujte se

Klidně platonicky. Láska je největší síla, která dokáže i „pohnout vesmírem“. Shodit pár kil pak nebude žádný problém. Půjde to úplně samo.

3822011078_7915be2b96_o
Zdroj: Flickr.com

Usmívejte se!

I když nemáte důvod. Mozek totiž nepozná předstíraný smích od toho skutečného a začne vyplavovat hormony štěstí. Zároveň na váš smích bude pozitivně reagovat okolí a bude vám jej vracet. Efekt se tak znásobí.

Beautiful young woman meditating on a patch of grass
Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články