Právě čtete

Štědrovečerní tabule jako z Pinterestu? Stačí skočit pro chvojí nebo na půdu

3130  
Sdílet: 

Štědrovečerní tabule jako z Pinterestu? Stačí skočit pro chvojí nebo na půdu

Přišla jsem na to, že pompéznost svátečního stolu nedělá drahé vánoční nádobí a zlaté svícny, ale drobné prosté detaily, které mě stojí akorát trochu fantazie a pár kroků ven před barák, k zelináři nebo do komory pro staré ozdoby. Třeba vám moje tipy na vypimpený stůl taky přijdou vhod.

10. 12. 2022 6 min. čtení Helena Suchá
Štědrovečerní tabule jako z Pinterestu? Stačí skočit pro chvojí nebo na půdu

Do loňských Vánoc jsme doma měli stále tu samou výzdobu, včetně vánočního stromku i štědrovečerního stolu. Stále jsem se sama sebe ptala, proč se pořád ještě u večeře fotíme, když jsou ty fotky každý rok jak přes kopírák. Možná decentně obměníme sváteční svršky, protože se do těch loňských už nevejdeme, ale ubrus, prostírání, svícen i prezentace jídla na talíři jsou stále ta samá písnička. A ta už se mi ohrála.

Kompromis mezi okázalou dokonalostí a prostou tradicí

A tak jsem si udělala malý průzkum a zjistila, že mám ve svém okolí dva typy vánočních hospodyněk (a nepočítám Grinche, kteří výzdobu bojkotujou): Jednak perfekcionistky, které zbytek veškeré energie investují do štědrovečerní večeře, pořizují si nový vánoční servis, svíčky, girlandy, vyrábí věnce, kytice a vše, co jejich obyčejný stůl povznese o několik úrovní výš. A pak to jsou sváteční hospodyňky jako já – chceme to mít taky hezké, ale dál než do skříně se svátečním příborem a ubrusem po babičce nás nenapadne jít. To se ale za chvíli změní!

Rozhodla jsem se tyhle dva přístupy zkombinovat. Začala jsem vždy se stejným základem – tradičním svátečním porcelánem a příbory, sklem a prostíráním, ubrousky – a tabuli pak k dokonalosti doladila vším, co dům a příroda dá. Vytvořila jsem tak tři variace bohatší i decentnější – třeba vám některá z nich padne do oka. Já ještě uvidím, jestli si je všechny vyčerpám během následujících svátků, nebo si je budu šetřit na další Štědré večery.

1. Dekorace nadělená přírodou

Jde o hodně oblíbený způsob dekorování stolu už jen pro tu omamnou vůni jehličí a jednoduchost. Největší kouzlo tkví v tom, že je jen na vás, jak si přírodní výzdobu nakombinujete. Třeba vám během procházky přírodou cvrnkne do nosu něco, co váš sváteční stůl ještě více vymazlí.

Co všechno na něj potřebujete?

  • Jednoduchý běhoun neutrální barvy (může i nemusí být)
  • Jakékoli chvojí, tis, ekalyptus, zkrátka všechno zelené, co vám příroda nebo květinářství nadělí a co se vám líbí
  • Šišky (aspoň 3 do středu stolu a vždy jednu pro každého stolovníka)
  • 3 granátová jablíčka
  • 3 svíčky v béžových barvách, svícny v přírodních tónech (já použila LED svíčky z pravého vosku, abych nemusela kromě kostí v kaprovi hlídat i skutečné plameny)
  • Ubrousky látkové nebo papírové, ovázané přírodním lýkem nebo protažené kroužky na ubrousky
  • Karton nebo čtvrtka na jmenovky

Pro zvýraznění středové linie stolu, kterou jsem pak vyložila chvojím, jsem zvolila zelený běhoun. Použila jsem jen jeden druh větví jehličnanu, není problém ale kombinovat. Já osobně miluju eukalyptus, jen tak položený na stole i naaranžovaný ve váze, proto v mé přírodní variaci nesměl chybět. A abychom se v té zeleni neutopili, zasadila jsem mezi chvojí nějaké to granátové jablíčko, které spolu se svíčkami celou dekoraci rozzářilo.

A nakonec to hlavní: Usadit správně hosty ke stolu. Vystřihla jsem si z kartonu jmenovky a naaranžovala je se šiškami. Jako podklad na talíři mi sloužil ubrousek protažený zlatým kroužkem. Místo něj vám ale efektivně poslouží i přírodní lýko nebo zlatá stuha. A může se stolovat!

2. Červenozlatá elegance

Tyhle dvě barvy jsou vánoční stálicí. Na mém svátečním stole každý rok dominovaly, ale jen ve formě papírových ubrousků, vánoční hvězdy a zlatého mosazného svícnu. Hvězdu jsem si na stole nechala, ale oblékla jsem ji do honosnějšího hávu, než bývalo zvykem – mosazné dózy, která přes rok slouží jako schovka na bonbóny (přede mnou).

Čím vším rozzáříte červenozlatý stůl?

  • Červenými ubrousky, které jsem si poskládala do stromečku – na Štědrý den si jejich skládáním můžou vaši nejmenší pomocníci zkrátit čas při čekání na Ježíška; návod pro vás máme tady
  • Vánoční hvězdou nebo jakýmikoli červenými květy 
  • Zlatou světelnou girlandou nebo jakýmikoli žlutými světýlky
  • Červenými svíčkami, které jsem si zasadila do improvizovaného svícnu ze skleničky
  • Libovolnými ozdobičkami červené a zlaté barvy, které doma najdete: vánoční kouličky, konfety, zlaté provázky
  • Větvičkami rozmarýnu

Tahle barevná kombinace je sama o sobě dost výrazná, takže jsem se řídila klasickým heslem, že méně je někdy více. Přece jen chci, aby pozornost všech hostů utkvěla na mém kuchařském umění. Kromě svátečních pokrmů je tedy hlavní dominantou stolu červený květ vánoční hvězdy a zlatá girlanda. Drobné ozdůbky, jako jsou hvězdičky, vánoční kouličky nebo kuličky tisu, dotáhnou celkový dojem k úplné dokonalosti. Doma jsem našla umělé větvičky, kterými na Vánoce zdobíme rodinný hrob, pár jsem si jich tentokrát dala stranou a roztříhala je na menší kousky. Netušila jsem, kolik (nemorbidní) parády s nimi můžu natropit.

Svícen, co dům dal


Pokud nemáte mosazný svícen, který by se na červenozlatý stůl hodil, můžete si jednoduše vyrobit vlastní s pomocí zavařovacích nebo zapékacích skleniček. Já jsem je vyložila umělými kuličkami a rozmarýnem, který krásně provoněl stůl. Pokud se chcete ujistit, že je svíčka pevně usazená ve skleničce, můžete ji vyplnit solí nebo moukou. Jako červený komponent můžete zvolit i čerstvé brusinky, šípek nebo kuličky tisu.

3. Veselé a barevné Vánoce

Tak téhle výzdobě jsem moc nevěřila, přitom mě bavila nejvíc. Stálo mě to totiž jen pár popadaných beden v komoře během hledání dobře uklizených vysloužilých vánočních ozdob. Moc barevné a pastelové na našem stromečku nemají šanci, zato sváteční stůl promění v pohádkovou tabuli. Sami uvidíte, jak veselá výzdoba okouzlí vaše děti!

Jak málo stačí k barevné tabuli?

  • Kulaté barevné vánoční ozdoby všech možných velikostí (doporučuju pastelové)
  • Kulatý nebo oválný tác
  • Můžete doplnit eukalyptové větvičky
  • Vyšší barevné svíčky
  • Vyšší mističky nebo dózičky na svíčky

Aby se mi ozdoby hned nerozkutálely po stole, nasázela jsem je do mosazného tácu, který jsem dala do středu. Vznikla mi tak středová kompozice, kterou jsem lehce rozhodila větvičkami mého oblíbeného eukalyptu a opět improvizovanými svícny. Našla jsem doma modré vonné svíčky, které jsem zasadila do vyšší neprůhledné mističky. Tu jsem tentokrát vysypala čočkou a do ní jsem navrchu zapíchala barevné kuličky na drátkách. Kdo by čekal u štědrovečerní večeře tyrkysové svíčky, že? Mě už nic nepřekvapí a těším se na ně!

Co stůl, to jiný hostitel, jiný vkus a chutě

Všichni máme doma různé poklady, které si jednou za čas zaslouží oprášit a vystavit na odiv. A třeba poslouží jinak, než bývá normálně zvykem – jako stojánek na svíčku nebo třeba obal na květináč. Ať můj stůl 24. prosince bude vypadat jakkoli, nesmí tam chybět jedna jediná věc – jmenovka. Vždycky hosta a stolovníka potěší, když se na něj během přípravy myslí. Jestli ji najdou schovanou v šišce, nebo visící z vánoční ozdoby, vám dá jen plusové body a v každém případě potěší.

Tak veselé a krásné stolování!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články