Právě čtete

Vyskládejte si stromeček na jídelní stůl

5886  
Sdílet: 

Vyskládejte si stromeček na jídelní stůl

Skládání ubrousků je důležitá disciplína, obzvlášť v období svátků. Samozřejmě se dají jen zakroutit a ozdobit, ale uznejte sami, najít u svého talíře takový stromeček či vánoční hvězdu potěší i toho největšího jedlíka.

15. 12. 2015 3 min. čtení Redakce
Vyskládejte si stromeček na jídelní stůl

Proto jsme se rozhodli naservírovat vám čtyři tematicky nejvhodnější způsoby skládání ubrousků, které pak hravě ozdobí vaší sváteční tabuli. Jediné, co k tomu budete potřebovat, jsou ubrousky, pár mašliček, hvězdiček a podobných ozdůbek.

Baculatý stromek

stromecek1

Tento stromeček se krásně upohodlní buď přímo na talíři, nebo hned vedle něj. Na jeho špičku pak pomocí špendlíku můžete připevnit hvězdičku nebo mašličku. Děti to rozhodně ocení.

stromecek_skladani

Postup:
Složte ubrousek napůl a pak ještě jednou napůl. Poté ho otočte k sobě stranou, kde máte všechny konce volné. Začněte je skládat způsobem, který vidíte na obrázku. Okraje mají být od sebe maximálně 1 cm. Celý výtvor opatrně otočte na druhou stranu, skládankou ke stolu. Uchopte druhý levý roh od spodního okraje a přehoďte ho nahoru, to samé udělejte na pravé straně. Pak otočte ubrousek ke stolu tak, abyste měli špičku stromečku nahoře. Uchopte první horní růžek stromku a vytočte ho nahoru ke špičce. U každého následujícího růžku proveďte totéž, ale zároveň ho umístěte pod ten předešlý. Až budete mít hotovo, zbývá už jen ozdobit váš stromeček a dát ho na stůl.

 Kudrnatý stromek

druhy stromecek

Tento stromek je o něco snadnější než předešlý, ale s krásou je na tom podobně.

druhy stromecek_skladani

Postup:
Složte ubrousek napůl. Poté na každé straně složte vnější rohy dovnitř, aby se nám vytvořily dva trojúhelníky. Tyto trojúhelníky složte směrem ke středu ubrousku. Poté výtvor složte napůl tak, aby strana, která momentálně leží na stole, zůstala vevnitř. Přečnívající horní okraje složte dovnitř, abyste dosáhli tvaru trojúhelníku. Nakonec přichyťte všechny 4 „větve“ špendlíkem na špičce, ozdobte a máte stromek hotový.

 Hvězda

hvezda

Nejlépe bude vypadat v červené barvě, kdy bude připomínat vánoční hvězdu.

hvezda_skladani

Postup:
Všechny 4 okraje ubrousku složte ke středu. Poté přeložte napůl a znova napůl. Díky tomu se vám ve středu budoucí hvězdy vytvoří 4 růžky, za které teď budete postupně tahat. Vezměte si ten první a vytáhněte ho směrem nahoru, ten následující směrem doprava a dva zbývající stejným způsobem. Pro snadnější manipulaci můžete ubrouskem otáčet pokaždé, když potřebujete další růžek zatáhnout. A hvězda je na světě.

Vánoční čepička

cepicka1

Ten nejjednodušší návod jsme nechali až na konec. Ale nevypadá tak, že?

cepicka_skladani

Postup:
Složte ubrousek napůl. Umístěte prst na horní přeložený okraj přímo uprostřed a složte ubrousek způsobem, který vidíte na obrázku. Přichyťte prstem horní okraj čepičky a začněte točit takový kornout. Nakonec opatrně vyhrňte spodní okraj čepičky do lícu. Tuto čepičku můžete na talíř buď postavit, nebo položit, to už záleží pouze na vás.

Doufáme, že tyto čtyři návody pomohou ozdobit vaši vánoční tabuli a hosté si výsledných výtvorů užijí, zatímco si budou pochutnávat na sváteční večeři. A dejte nám do komentářů vědět, který z nich se vám líbí nejvíc. ;)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články