Možná si říkáte, pročtato jídla chystat v muffinové formě a ne klasicky. Je to samozřejmě na vás, ale já vidím největší výhodu hlavně v tom, že si pak takovou snídani můžu pohodlně vzít s sebou kamkoliv. A to nejen k snídani, ale i jako svačinu. Do práce, k doktorovi, do školy… Ale upřímně, nejvíc tenhle typ snídaní oceňuji teď, když jsem maminkou dvouletého chlapečka. Dobroty z formy na muffiny pak využívám na dlouhé výpravy s kočárkem a ideálně si je chystám už večer, protože rána bývají hektická. Maminky určitě vědí, o čem mluvím.
Jako fromu používám?
Na snídaňové experimenty mi nejvíce vyhovuje silikonová forma, ze které jdou hladce vyklopit. Používám klasickou, případně i ve tvaru srdíček. Můžete péct i v klasické formě na muffiny, pak ji ale vždy dobře vymazejte nebo použijte košíčky. U slaných verzí místo košíčku dobře slouží i plátky šunky nebo slaniny, kterými formičku vyložíte.
Perníkové muffiny s jablky
Tyto muffiny si připravuji nejradši na podzim. A chutnají nejen mně, ale i mému malému synovi.
Ingredience (na 12–14 muffinů):
- 235 g celozrnné pšeničné mouky
- 80 g třtinového cukru
- 20 g kakaa
- 1 balení kypřicího prášku do perníku
- 160 g oloupaných a nastrouhaných jablek
- 2 vejce
- 120 g slunečnicového oleje
- 250 ml mléka
Postup:
- Smíchejte všechny suché ingredience: mouku, cukr, kakao a kypřicí prášek.
- Vmíchejte jablka, vejce, slunečnicový olej a mléko.
- Těsto rozdělte do muffinových forem. Můžete je naplnit jen do 3/4, nebo pokud chcete hezké „čepičky“, naplňte formy až skoro po okraje.
- Pečte cca 40 minut na 180 stupňů.
- Nechte vychladnout a servírujte.
Vylepšete je čokoládou!
Tyto muffiny někdy vylepšuji tak, že do každého kousku vmíchám do těsta pár čokoládových peciček. Používám kvalitní vysokoprocentní čokoládu. A můj tip na servírování? Jsou skvělé s bílým jogurtem.
Francouzský toust pečený ve formě na muffiny
Recept na francouzský toust jsme nedávno měli na Tchibo Blogu v jeho klasické podobě. Napadlo by vás ale, že ho můžete zapéct i ve formě na muffiny?
Ingredience:
- 9 kousků toustového chleba
- 6 vajec
- 1 hrnek mléka
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/3 lžičky drcené vanilky
Postup:
- Toustové chleby nakrájejte na kostičky.
- V míse prošlehejte všechna vejce s mlékem, cukrem, skořicí a vanilkou.
- Vmíchejte nakrájený chleba.
- Směs rozdělte do vymazaných muffinových forem a pečte cca 15 minut na 180 stupňů.
Servírujte s javorovým sirupem
Pokud máte rádi, když to trošku křupe, přisypte drobenku. S ní nebo bez, doporučuji servírovat polité javorovým sirupem nebo vanilkovou omáčkou. Dobré jsou ale i jen tak.
Pečená ovesná kaše s lesním ovocem
Ovesná kaše je podle mě dokonalá na všechny způsoby. Odleželá přes noc, klasicky vařená v rendlíku, ale i pečená. A když ji pečete ve formě na muffiny, opravdu jednoduše si ji pak můžete vzít kamkoliv s sebou.
Ingredience (na cca 6 muffinů):
- 250 g jablečného pyré
- 80 g jemných ovesných vloček
- 60 g mraženého lesního ovoce
- 2 malá vejce
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
- Smíchejte ovesné vločky a skořici.
- Vmíchejte vidličkou rozšlehaná vejce a jablečné pyré.
- Do těsta přidejte mražené lesní ovoce.
- Pečte 20 minut na 180 stupňů.
- Můžete servírovat ještě teplé (ale ne horké).
Jak ji servíruji?
Pokud budete pečenou kaši jíst doma, doporučuji ji přidat do misky s jogurtem, čerstvým ovocem a oříšky. Ty pro lepší chuť můžete nasucho opéct na pánvi.
Minifrittata
Frittata je takové vděčné jídlo. Ve velké verzi ji dělám klidně i k večeři, to pak přidávám do základu plátky brambor. Malé frittatky naopak balím jako svačinu, když vyrážíme ven.
Ingredience:
- 8 vajec
- 100 ml mléka
- 60 g nakrájené jarní cibulky
- 100 g červené papriky
- 300 g brokolice
- 120 g oblíbeného strouhaného sýra
- sůl
- slunečnicový olej
Postup:
- Nakrájejte všechnu zeleninu na menší kousky.
- Na troše slunečnicového oleje orestujte zeleninu do změknutí.
- Ve větší míse vidličkou vyšlehejte vejce a přidejte sůl. Vmíchejte k nim změklou zeleninu.
- Směs rozdělte do forem na muffiny.
- Pečte na 180 stupňů cca 15 min.
Kdy přidávám sýr?
Sýr někdy míchám přímo do vaječné směsi, jindy ho zase nasypu jen na povrch ke konci pečení a k zahození není ani varianta, u které až hotové kousky posypu čerstvě strouhaným sýrem.
Pečená míchaná vejce se šunkou a sýrem
Pečená vejce mě baví svou jednoduchostí, která se ale zároveň nevylučuje s plnou chutí díky bylinkám a dobré šunce.
Ingredience (na 1 porci, cca 2–3 muffiny):
- 3 vejce
- 25 g nakrájené kvalitní šunky
- 25 g strouhaného kvalitního sýra, který máte rádi (já jsem použila ementál)
- 2 špetky kopru
- sůl
- pepř
Postup:
- Do mísy rozklepněte vejce a rozšlehejte je vidličkou.
- Vmíchejte ostatní ingredience.
- Směs přelijte do vymazané formy na muffiny.
- Pečte 15 minut na 180 stupňů.
Jak obměňuji bylinky?
Místo kopru mám v těchto pečených vejcích ráda také pažitku, jarní cibulku nebo petržel. A obměnit můžete i šunku! Pokud vám k snídani nevadí ryba, určitě vyzkoušejte kousek uzeného lososa.
Vajíčko v toustovém chlebu
V posledním receptu pro vás mám další trik na to, co použít místo papírového košíčku do formy na muffiny. Tentokrát toustový chléb bez okrajů, vyválený natenko.
Ingredience:
- 4 toustové chleby
- 4 vejce
- 1 světlá paprika
- 1 jarní cibulka
- 4 plátky slaniny
- 35 g strouhaného sýra
- trochu oleje
Postup:
- Nakrájejte zeleninu. Na troše oleje ji orestujte do změknutí.
- Poté ji dejte bokem a na stejné pánvi opečte slaninu.
- Odkrojte okraje z toustů. Tousty poté vyválejte válečkem, aby byly co nejvíc placaté.
- Toustové chleby vložte opatrně do muffinové formy tak, aby vytvořily jakousi formičku. Pokud by se vám některý toust roztrhnul, můžete to opravit pomocí odřezků.
- Do každé formičky s „toustovým košíčkem“ vložte nejdříve slaninu, poté zeleninu, sýr a nakonec 1 vejce do každého košíčku.
- Pečte 15 minut na 180 stupňů.
Přeji vám dobrou chuť a věřím, že vás hned napadne i spousta dalších druhů podobně připravených svačin a snídaní.