V mé kuchyni byste těžko hledali plnoautomatický kávovar nebo mlýnek na kávu – ani na jedno, bohužel, nemám prostor. Svoji ranní dávku kofeinu si připravuju ve frenchpressu, a mletí kávy tedy nechávám výhradně na milých paních prodavačkách v prodejnách Tchibo.
Od té doby, co si víc než instantní kávu vychutnám právě tu mletou, mi začalo vrtat hlavou její správné skladování. Může se káva zkazit? V čem bych ji měla nechávat? Proč se říká, že bych ji neměla skladovat v lednici, když je tam vhodná nízká teplota?
Na to jsem se zeptala přímo odbornice z Tchibo: Hanky Hryzákové z oddělení kvality. Skladování kávy není složité, ale některé věci mě překvapily. Pokud vás také zajímá, jak správně skladovat kávu a zda to právě vy děláte (ne)správně, je tento článek věnován právě vám.
Káva je (téměř) jako víno
Z prodejny Tchibo jsme zvyklí si domů přinést čerstvě namletou kávu v elegantním sáčku. Ten se ale hodí opravdu jen pro přenášení z bodu A do bodu B. „Určitě bych doporučila přesypat kávu z našeho pytlíčku do vzduchotěsné nádoby. Čím méně totiž káva přichází do styku se vzduchem a pachy, tím lépe,“ doporučila Hanka Hryzáková.
Já osobně si obaly nechávám, abych věděla, pro kterou kávu se chci vrátit a kterou už asi podruhé kupovat nebudu. Pokud se bojíte, že zapomenete, jak vám která káva chutnala, nalepte si jako já na druhou stranu pytlíku post-it s poznámkou.
Přinesli jste si domů čerstvě namletou kávu, ale v dózičce máte ještě zbytek jiné? Nejprve starší kávu spotřebujte a potom nádobu umyjte. Na stěnách totiž po kávě přirozeně zůstává mastný povlak – a ten může žluknout, čímž změní chuť nové kávové směsi.
Jak? Kde? Při jaké teplotě?
Stačí si zapamatovat, že ke kávě by se neměla dostat vlhkost, přímé sluneční paprsky a pachy. Proto záleží na nádobě, jejím umístění a na teplotě.
Podstatná je vzduchotěsnost
V nádobě se vzduchotěsným uzávěrem nebo přímo ve vakuové nádobě káva neztrácí aroma. Čím méně vzduchu se ke kávě dostane, tím lépe.
Tip: využijte vakuové nádoby nebo uzávěry sáčků.
Pozor na světlo: tma je ideální
Materiál, ze kterého je nádoba vyrobená, může být různý – sklo, keramika, kov… „Sklo je fajn, je to interní materiál a nepřidává kávě žádné látky navíc, ale je potřeba vybrat tmavší variantu,“ doplňuje Hanka. Pokud jste právě k limitce dostali plechovou nádobku a líbí se vám, je ideální! Nevhodné jsou plastikové sáčky a když už, měly by být vysloveně určené pro styk s potravinami.
Pokud zvolíte průsvitnou nádobu, je to v pořádku, pokud ji nebudete mít vystavenou na poličce, ale schovanou ve spíži nebo kuchyňských skříňkách.
Kam s ní? Kamkoli, kde je +- pokojová teplota
Uchováváním v prostoru s pokojovou teplotou nic nepokazíte. Máte-li ale dobře odvětrávanou komoru, je to nejlepší místo. Naopak nevhodné je dělat si kávový koutek vedle rychlovarné konvice, protože právě tady je hodně teplo a vlhko, které kávě škodí.
Za nejhorší místo považuje Hanka okenní parapet. Schválně, uhádnete proč?
Proč nenechávat kávu na okenním parapetu?
Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala
Máte pravdu, děti by kávu pít neměly, ale…
…ale na správné skladování to nemá vliv. :-) Zkuste to klidně ještě jednou.
Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala
Správně! Sluneční světlo vadí…
…ale jenom když máte kávu v průhledné nádobě. V opačném případě světlo není na překážku. Na parapetu ovšem bývá od sluníčka i teplo, a to je problém ve všech případech. Raději dejte kávu v neprůhledné nádobě na méně exponované místo.
Jak správně skladovat kávu, aby mi co nejdéle voněla a chutnala
Správně! Teplo kávě nesvědčí
Káva by se měla skladovat ideálně v pokojové teplotě, a na parapetu bývá velmi teplo jak od sluníčka, tak často i od topení. Pokud navíc nemáte kávu v neprůhledné nádobě, vadí i sluneční záření. Doporučujeme pořídit neprůhlednou nádobu a skladovat kávu mimo zdroj tepla.
Kávu bychom neměli skladovat ani:
- V ledničce – je v ní vlhko a je plná pachů, které by káva nasála do sebe.
- V mrazáku – když káva namrzne, vytvoří se na ní krystalky ledu; po rozmrazení by opět navlhla; navíc i v mrazničce může pochytit nežádoucí pachy.
Ať už máte doma mletou kávu, zrnka, instant nebo kapsle, starat byste se o vše měli stejně: ukládat kávu na chladnější (nepřehřáté) tmavé místo bez přístupu světla. Ani instantní káva by neměla být ve vlhkém prostředí, v opačném případě začne hrudkovatět. Neznamená to, že je zkažená, jen ji prostě neskladujete ideálně. Ale ode dneška už můžete.
Přečtěte si také:
Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy
Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.