Právě čtete

Jak mít vždycky sucho v botách

3827  
Sdílet: 

Jak mít vždycky sucho v botách

Klid a nohy v teple – a v botách za všech okolností sucho!

28. 8. 2019 2 min. čtení Redakce
Jak mít vždycky sucho v botách

Mokro v botách, to je jedna z těch stinných stránek podzimu. Inspirujte se tipy, jak s ním zatočit!

Impregnujete správně?

  • První impregnace sprejem by měla proběhnout ne 1×, ale ideálně hned 3×. Nové boty pak budou mnohem odolnější. Při pravidelné údržbě pak samozřejmě stačí sprejování, jak jej známe.
  • Na promočení je hodně náchylný spoj mezi svrškem boty a podrážkou, neodbývejte ho.
  • Aby se sprej nedostal dovnitř, a zároveň jste si neponičili oblečení nebo si prostě nestříkali po rukou (není to nic příjemného), oblečte si dlouhé úklidové rukavice nebo obyčejný igelitový sáček. Je v něm horko, ale tu chvilku se to dá vydržet.
  • Na hladkou kůži je nejlepší vosk, ostatní kůže a textil ocení spíše sprej.

Kdy si vzít galoše? Sledujte počasí v reálném čase, nejen večer před tím

Pamatujete si, jak jsme poctivě večer seděli u televize a čekali, až po zprávách přijde počasí, abychom věděli, co druhý den na sebe? A jak jsme pak kolikrát byli naštvaní (a promočení), když místo slibovaného sluníčka přišel déšť?

Dneska můžete počasí sledovat přesněji v reálném čase a zkontrolovat ho, než ráno vyrazíte z domu. Na srážky je výborná mobilní aplikace Meteoradar nebo aplikace a web ventusky.com nebo windy.com. Obojí je anglicky, ale těch několik slov se brzy naučíte. Déšť je rain a mraky jsou clouds.

Poměrně přesné předpovědi po celé Evropě má norská aplikace a web původně určená pro jachtaře, yr.no. V České republice je ještě o něco spolehlivější AladinKlara, obojí od stejného poskytovatele, ale pracuje s různými předpovědními modely.

Co v případě, že jste ráno v gumácích nevyrazili a teď byste si na své krásné, vodě zcela neodolné boty nejradši navlékli igelitové sáčky? Nedělejte to, ty promoknou. :-) Ale třeba ve skříňce v práci můžete mít schované návleky pro případ nouze.

A když to nevyjde – není nad staré dobré noviny. Naopak fénu se vyhněte

Máme rok 2019 a z bot pořád ze všeho nejlépe vytáhnou vlhkost staré dobré noviny, které zatím žádná technologie nevytlačila. :-) Měňte je zhruba co 2–3 hodiny a do druhého dne by většina bot měla být suchá. Pokud je doma zrovna nemáte – zkuste ručník.

Člověka to láká dát je taky co nejblíže k zdroji tepla, ale pozor: lepidlo (všechny boty, co nejsou prošité, jsou pravděpodobně lepené; a ty šité možná taky) a guma (podrážky na prakticky všech moderních botách) jsou dost citlivé, a i pokud se přímo viditelně neponičí, může vám příště do bot natéct ještě víc, protože materiál někde povolí. Tak je dejte od topení radši kousek dál.

Aby zmoklé boty zase hezky voněly

…nebo aspoň přestaly ne-vonět :-), můžete si vybrat z více různých metod:

  • Noviny! Opět. Kromě vlhkosti s sebou vezmou i trochu nepříjemného odéru.
  • Speciálně pro tyto účely vytvořený sprej. Seženete ho v každé drogerii.
  • Suché použité sáčky od černého čaje. Někdy budou potřeba 2–3 na jednu botu.
  • Stejně tak do sebe ne-vůně nasaje jedlá soda. Spíš než ji sypat přímo do boty je lepší použít např. košíček na muffiny.
  • Mýdlo. Pomáhá, když je bota zatuchlá a potřebuje spíše provonět.
  • Líh (ideálně v lahvičce s rozprašovačem). Ten je pro změnu vhodný, pokud boty dostávaly zabrat déle a prospěje jim dezinfekce.
  • Citrusové silice, ať už z čerstvých slupek, nebo na vatovém tamponku nakapaný éterický olejíček.

A to je opravdu celé. Mít sucho v botách není žádná věda, stačí znát pár základních věcí. Objevili jste pro sebe něco nového? Nebo máte tip, na co jsme zapomněli?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články