Právě čtete

5 triků, které vám ulehčí žehlení

35792  
Sdílet: 

5 triků, které vám ulehčí žehlení

Žehlení je pro mě něco jako čistit si zuby. Dělám to, protože je to potřeba, ale že bych v tom nacházela nějaké extra potěšení…

7. 8. 2019 3 min. čtení Marie Háková
5 triků, které vám ulehčí žehlení

Když už žehlit, tak rychle a efektivně. A úplně nejlepší je nemuset žehlit vůbec. Trochu závidím přátelům se sušičkou, těm se tato kratochvíle prý skoro vyhýbá. Ale i když zázračnou mašinu doma nemáte, spoustu věcí si můžete usnadnit.

Můj nejnovější objev jsou pěnové válečky na šňůru. A co vy, najdete mezi těmito pěti triky něco, co zatím neznáte? 

Když to dobře pověsíte, nemusíte (tak moc) žehlit

Dobře pověsit prádlo je základ. Kdo věší hned po vyndání z pračky, všechno dobře protřepe a případně i natáhne, ten se pak se žehličkou nepředře. Popravdě, většinu dobře pověšených věcí nežehlím vůbec a myslím, že je to úplně v pohodě.

  • Ohybům na látce, které dělá šňůra, předejdou pěnové válečky.
  • Co jde, to ideálně věším rovnou na ramínka – nejenom košile, ale i trička a šaty, které se nevytahají. (Pokud se mokrá látka na ramínku příliš prověšuje, raději sušte klasicky nebo na rovné podložce na ručníku.)
  • Pomáhá věšet ve tvaru, který má mít výsledné oblečení. Zapnout knoflíčky, vyrovnat límečky, uhladit manžety – to všechno ušetří tahy žehličkou.

S tím souvisí druhá věc:

Předejděte otlakům od kolíčků

Nečekala bych, že budu mít jakýkoli emocionální vztah k něčemu tak užitkovému, jako jsou kolíčky na prádlo. Ale ty vyměkčené mi vážně udělaly radost! Prohlubně v látce mě totiž vždycky dost vytáčely. Když tam nejsou, nemusím se je snažit vyžehlit, a tomu teda říkám „trik na rychlejší žehlení“ dovedený k dokonalosti. :-)

Žehlete chytře

Zbavit se mentálního vzorce kroužků nebo vlnovek chvilku trvalo, ale jo. S dobrou, dostatečně těžkou parní žehličkou na většinu věcí stačí jednoduché rovné tahy. Jednak je to rychlejší a jednak se látka zbytečně nevytahuje a tím pádem neničí.

K chytrému žehlení patří taky systematičnost: začít od citlivějších věcí, které potřebují nízkou teplotu, a končit těmi, na které je potřeba žehličku rozpálit. Člověk pak nemusí čekat, až žehlička zase zchladne…

Mimochodem, žehlička. Kupujete-li novou, zkuste bezdrátovou. Nemotá-li se člověku pod rukama šňůra, žehlení mnohem lépe odsýpá! Taková drobnost, ale jak potěší.

Dejte šanci chytrým pomocníkům

Napařovací žehlička už je dneska úplně automatická věc. Při žehlení všeho, co jde ztuha, stačí mačkat kouzelné tlačítko „pusť tam páru“ a hned to jde samo.

Na stejném principu funguje parní kartáč, což je neocenitelný pomocník na cesty (sbalíte ho v pohodě do kufru) a zároveň jediné řešení pro citlivé látky. Vyrovná i to, co by pod horký kov vůbec nesmělo. Na cestách s ní zvládnu úplně všechno, i když na košile je pořádné prkno a klasická žehlička nejlepší – ty s sebou ale nevozím, takže takhle to musí stačit. :-)

Látky, kterým příliš tepla škodí (poznáte to tak, že se vám lepí k žehličce a divně mění vzhled), ochrání návlek. Postačí i kapesník nebo tenká látka, ale dejte pozor, aby se nesmýkal.

Za tipy děkuji mimo jiné diskutujícím z naší uzavřené skupiny Tvoříme Tchibo– na sušičce a správném věšení jsme se shodli všichni. :-) I když nejlepší řešení měla paní Petra: „Mně žehlení ulehčuje to, že většinou žehlí můj muž,“ a hned za ní Eva, která si k žehlení pustí pěkný film a dvě hodinky takto relaxuje…

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články