Právě čtete

Moje 4 jednoduché tipy, jak být šik na cestách

17471  
Sdílet: 

Moje 4 jednoduché tipy, jak být šik na cestách

Všichni se těšíme, až na dovolené pořádně vypneme a vrátíme se z ní jako noví lidé - odpočatí, opálení, s krásnou pletí a vlasy. Zatímco spánek a chytání bronzu problém není, s pletí a vlasy to bývá horší.

31. 7. 2019 4 min. čtení Alex Fráňová
Moje 4 jednoduché tipy, jak být šik na cestách

Stačí jeden dlouhý let, jiná voda, klima, k tomu sluníčko… a pleť i vlasy dostanou zabrat.

Moje „dovolenková péče o krásu“ spočívá zejména v tom, že nepolevím (a spíše přidám) v péči, a hodně si odpustím v líčení. Mám pro vás tipy na to, co a jak si balím, abych se cítila opravdu dobře, neměla jsem s sebou zbytečnosti a zároveň mi nic nechybělo. Budu ráda, když se inspirujete, a třeba mi napíšete zase ty svoje vyzkoušené tipy!

Vzorečky z časopisů nechávám doma a připravím si vlastní

Máte doma z různých magazínů miniaturky pleťových produktů a celý rok si je schováváte na chvíle, kdy budete cestovat, abyste ušetřila místo? Nedoporučuji. Tedy pokud to nejsou produkty, které máte osvědčené a víte, co s vaší pletí dělají. V opačném případě bych ji nezatěžovala testováním novinek.

Místo toho si odlívám své oblíbené produkty do malých lahviček – najdete je snad v každé drogerii nebo prodejnách přírodní kosmetiky. Spousta značek teď navíc začala vyrábět miniaturky svých bestsellerů, které jsou perfektní nejenom na vyzkoušení, ale právě taky na cesty, pokud už produkt znáte.

Kolik kosmetiky smí do letadla?


Pro příruční zavazadlo (to, co máte u sebe) platí, že lahvička s tekutinou/sprejem nesmí přesáhnout 100 ml a dohromady to nesmí být víc než litr. Všechny se vám musí vejít do jednoho průhledného sáčku, který dostanete na letišti. V odbaveném zavazadle (letí v zavazadlovém prostoru) žádná omezení nejsou, jen bych doporučila kosmetiku dobře zavřít a dát pro jistotu do zip-sáčku, ale to vás určitě napadlo. :-)

Čtěte také: Zabalit jen do příručního zavazadla? Klidně i na měsíc!

Kromě pečující klasiky – odličovač, tonikum, sérum a krém – si vždy přibalím i odličovací ubrousky, univerzální „mastný“ krém, když je potřeba víc výživy (ať už pleti, rtů, suchých míst na těle nebo konečků vlasů), a hydratační pleťovou masku – na cesty se hodí ideálně ta plátýnková. Tyhle tři nezbytnosti mám během letu v kabelce, protože všichni víme, jak se kufry na letištích rády ztrácejí. Kolikrát už mě zachránily před pleťovou katastrofou!

Mimochodem, tu hydratační masku doporučuju především na dlouhé lety (6–8 hodin a více), kdy pleť v letadle opravdu trpí a je extrémně vysušená. Věřte mi, dneska už se na vás nikdo divně dívat nebude.

Na cestách účesy neřeším, zato zařadím víc výživy pro vlasy

Na dovolené nechávám vlasy žít vlastním životem a fén, žehličku i lak na vlasy nechávám doma. V horkém letním počasí totiž stejně nejradši nosím vyčesané vlasy. Jak to máte vy? Moje oblíbená úprava je nastříkat do umytých vlasů sprej s mořskou solí (sea salt spray), zaplést do volného copu a nechat přes noc uschnout. Ráno se probudím s nedbalými plážovými vlnami, které se hodí přece na každou dovolenou. :-) Slaný sprej vlasy logicky vysušuje, ale to jim vynahrazuju péčí.

Co ubírám na stylingu, to přidávám právě na péči. Na cesty k moři bych doporučila přidat k šamponu a kondicionéru také výživnou masku. (Pokud se vám nevejde do kufru, nakoukněte pak na místě do drogerie.) Sluníčko, mořská voda, chlór – to všechno vlasy hodně vysušuje, takže masku používám klidně denně. Dobrá kadeřnice vám poradí vhodnou značku i ideální „pečující systém“ právě na dovolenou.

Kromě toho nedám na cestách dopustit na suchý šampon, který si v mini verzi beru do kabelky. Když vlasy potřebují trochu vzpruhy nebo ráno nestíháte odjezd na výlet, je k nezaplacení!

Když na to přijde, líčení „zachrání“ rtěnka

Zatímco v péči doporučuji nic nevynechávat ani během dovolené, v líčení to mám přesně naopak. Dovolená pro mě osobně znamená většinou „nahý“ obličej a moc si to užívám.

Pokud se přece jen cítíte lépe, když své přednosti zvýrazníte, místo v kufru i na hotelovém umyvadle ušetří multifunkční produkty. Místo make-upu sáhněte po BB krému s ochranným faktorem proti sluníčku, bronzerem si vykouzlete nejen opálené tváře, ale také bronzový pohled a použijte jej i místo očních stínů a z krémové tvářenky si udělejte jemně zbarvený balzám.

Jednu věc ale beru vždycky! Ano, je to rtěnka. Ať jedu kamkoli, vezu s sebou jednu přirozenou a jednu sytě červenou. Jestli totiž dokáže nějaký produkt z plážového looku v mžiku vykouzlit make-up vhodný na večeři v luxusní restauraci, je to právě červená rtěnka. Na opálené pokožce jen s řasenkou a upraveným obočím vypadá naprosto skvostně!

Detail, který pomáhá: šperky

Nemusíte mít v kufru na každý den jiné šaty, někdy stačí jen obměnit doplňky a během chvíle máte úplně jiný outfit. Vyměňte tenisky nebo žabky za sandálky na podpatku, plážovou tašku za malou kabelku na řetízku a přidejte pár perlových náušnic a hned můžete do společnosti!

Šperky si s sebou beru vždy, protože nikdy nevíte, jaká příležitost se vám naskytne. Rozhodně se v nich ale nehrnu do letadla, přece jenom sundávat si všechno při kontrole není úplně pohodlné. Ale taky už je dávno nedávám všechny pohromadě do nějaké malé kapsy v kosmetické tašce. Několikrát už mi v ní totiž něco vyteklo a šperky poničilo, nebo se vše do sebe zamotalo a já jsem pak trávila minimálně hodinu tím, že jsem se ten hlavolam snažila vyřešit. Nehledě na to, že se šperky prostě ničí, když se o sebe třou.

V ideálním případě je samozřejmě vhodné mít na ně speciální pouzdro nebo cestovní šperkovničku, kde má každý šperk své vlastní místo. Hodit se může i cestovní taštička se zvláštním místem právě na šperky. Pokud takové nemáte, dejte každý kousek do samostatného obalu, ideální jsou malé bublinkové sáčky.

No a hlavně si nezapomeňte dovolenou užít! Šťastným ženám to totiž sluší ze všeho nejvíc. :-)

4 pravidla pro krásu na cestách nebo na dovolené

  1. Z péče o pleť nic nevynechávám. Nezkouším nové produkty (vzorečky z časopisů), ale beru si cestovní miniaturky těch osvědčených, nebo si je odliju a oddělím do malých kelímků.
  2. Většinu líčidel nechávám doma. Když na to přijde, stačí rtěnka (případně pudr, řasenka, produkt na obočí).
  3. Zejména když jedu k moři, přidávám další péči o vlasy.
  4. Přibalím si pár hezkých šperků a skladuju je tak, aby se neponičily a řetízky se nepolámaly.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články