Právě čtete

Zabalit jen do příručního zavazadla? Klidně i na měsíc!

30036  
Sdílet: 

Zabalit jen do příručního zavazadla? Klidně i na měsíc!

Někdy to tak vyjde, že člověk nemá na výběr a musí se na cestu vypravit jen s batohem nebo kufrem o velikosti příručního zavazadla.

7. 5. 2019 7 min. čtení Jana Duffková
Zabalit jen do příručního zavazadla? Klidně i na měsíc!

Když jsme poprvé letěli „nízkonákladovkou“ do Londýna, zatmělo se mi před očima, protože jsem si neuměla představit, že na prodloužený víkend dokážu zabalit jen do malého kufříku. To jsem ještě netušila, že o pár let později mi postačí jen jeden příruční batoh na celou cestu po Japonsku a Koreji, kde strávím skoro měsíc. Po zkušenostech jsem totiž objevila úžasné výhody cestování nalehko:

  • Na cestách zjistíte, jak málo toho ve skutečnosti potřebujete, a zažijete krásný pocit lehkosti.
  • Na letišti nebudete muset čekat na odbavení a následný výdej odbavených zavazadel.
  • Zavazadlo budete mít celou cestu u sebe, takže vám ho nikdo neponičí a taky se nikde neztratí (když ho sami někde nezapomenete).
  • U některých nízkonákladových aerolinek je zdarma jen kabelka či minibatůžek, ale příruční kufr je za poplatek. Ten je ovšem stále nižší než platba za klasické odbavené zavazadlo (to v zavazadlovém prostoru).
  • Až přijedete na místo, nebudete se muset obtěžovat s těžkým kufrem při přesunu na ubytování.
  • Pokud letíte na dovolenou, kde vás čekají další lety s jinými leteckými společnostmi, nebo přeprava lodí, vyhnete se nepříjemnému překvapení v podobě rozdílných limitů pro rozměry a váhu odbavovaných zavazadel.
  • Až se vrátíte domů, nezabere vám tolik času všechno vybalit a vyprat. :-)

Nevýhody to samozřejmě také má, nebudu vám lhát. Člověk si nemůže zabalit spoustu věcí pro případ „kdyby náhodou“, je třeba respektovat pravidla palubních zavazadel (pokud letíte letadlem), ale hlavně většinou nemáte kam dát suvenýry při cestě zpět. Osobně suvenýry moc často nekupuji, ale protože jsem milovník jídla a stolování, často si z cest vozím nádobí nebo místní suroviny na vaření. To ale můžete vyřešit tak, že si nakoupené radosti zabalíte do balíku a pošlete poštou rovnou domů.

Když jsme byli s batohem právě v Japonsku, zamilovala jsem se do tradičního nádobí na trhu, a proto jsem před zpátečním letem koupila co nejlevnější kufr, který jsem si spolu s dobře zabalenými talíři a miskami nechala odbavit. I to je cesta a někdy to vyjde na podobné peníze, jako přeprava poštou.

Co (ne)balím a v jakém množství?

Co si zabalit, to se samozřejmě hodně odvíjí od individuálních potřeb, počasí a místa, kam směřujete. Také je potřeba podívat se na pravidla přepravní společnosti, se kterou cestujete – pokud letíte letadlem, dejte si pozor především na ostré předměty a množství tekutin. Vždy se ale můžete řídit několika zásadami. Já to dělám asi takhle.

Oblečení

Vybírám jednotlivé kusy oblečení tak, abych je mezi sebou mohla dobře kombinovat. Balím skladnější kousky, které budou v případě potřeby i dobře schnout. Když cestujeme delší dobu, využívám místní prádelny. I proto si balím jen „obyčejnější“ oblečení, aby mi tam omylem nezničili něco oblíbeného.

Když jsme letěli z Londýna jen s batohem, nakoupili jsme švagrovi originální oblečení k mistrovství světa v rugby. Součástí byla i teplá vesta a samozřejmě ji nebylo kam zabalit. K pobavení našich přátel aplikoval manžel „sněhulákovou metodu“ – vše si oblékl na sebe a sundal až za kontrolou.

Kosmetika a léky

Když jedeme do hotelu, moc si toho nebalím a využívám hotelové hygienické potřeby. Někdy se stane, že mi nevyhovují, ale nebývá problém koupit jiné v místním obchodě. Když si přece jen potřebuji zabalit něco svého, odliju potřebné množství do menší lahvičky a díky tomu nevozím rozměrné originální obaly.

Kolik tekutin můžete mít v příručním zavazadle?


Do letadla vám povolí vždy maximálně 100 ml na lahvičku a v celkovém množství maximálně do 1 litru. Vše se musí vejít do průhledného sáčku, který je k dispozici na letišti, ale můžete mít i vlastní. Je povolen pouze jeden sáček/taštička na osobu.

Vše dám do průhledné kosmetické taštičky, kterou při kontrole jen snadno vyndám a i pro mě je to tak přehlednější. Na delší cesty se hodí tuhý šampon a kondicionér, protože ty se do tekutin nepočítají. Co se týká dekorativní kosmetiky, vozím opravdu jen nezbytný základ a na odličování (i doma) používám odličovací žínku, ke které kromě vody nepotřebuji nic dalšího. Není problém vzít si na palubu letadla léky, které užíváte, ale pokud cestujete s injekcí (například pro případ těžké alergické reakce), je dobré mít s sebou originální balení anebo potvrzení od lékaře.

Knihy, elektronika a další

Množství knih i elektroniky je nejlepší stáhnout na minimum. Osobně nám pomáhá, že jedeme s tabletem a chytrým telefonem. Tyto dvě věci pojmou e-knihy, mapy a další zábavní i praktické prvky, které by jinak zabíraly místo. Případnou redukci na zásuvky vezeme už z domova a také bereme power banky, které se pak při dlouhém chození po městě často hodí. Pakliže váš hotel nenabízí fén, nebo si potřebujete vzít jinou „nezbytnost“, bez které nedokážete být, myslete na to, že se často elektronika dá sehnat i v miniaturním cestovním provedení.


Do telefonu si předem stáhnu aplikaci s offline mapami, kam si zaznačím místa, která chci ve městě navštívit. Vyhovuje mi aplikace CityMaps2Go, která je zdarma.

Jaké zavazadlo je nejlepší?

Při cestě s tak malým zavazadlem je potřeba, aby bylo opravdu šikovně řešené. Osvědčil se mi klasický malý kufr na kolečkách, nebo opravdu vychytaný cestovatelský batoh, který má spoustu kapsiček a přihrádek a hlavní prostor se otevírá stejným způsobem jako právě kufr. Z vlastní zkušenosti bych nedoporučila obyčejný batoh s minimem kapes a plněním ze shora. Špatně se v něm orientuje a brzy si v něm vytvoříte nepříjemný chaos, který (mimo jiné) zabírá více místa než uspořádané věci.

Jak velké může být příruční zavazadlo?

Chybu zpravidla neuděláte se zavazadlem do rozměrů 55× 35 × 20 cm, které odpovídá pravidlům většiny leteckých společností.

Každá má nejvyšší povolené rozměry příručního (palubního) zavazadla trochu jiné a v případě nízkonákladovek se připravte na možnost, že zaplatíte za cokoli, co je větší než kabelka. Aktuálně (květen 2019) je to podle webových stránek aerolinek takto:

  • Ryanair: zdarma si můžete vzít jen kabelku nebo malý batoh do rozměrů 40 × 20 × 25 cm, aby se zavazadlo vešlo pod sedadlo před vámi. Za malý kufr, který lze uložit do zavazadlového prostoru nad sedadly, zaplatíte extra poplatek (holt cena za extra levnou letenku…). Maximální váha je 10 kg, rozměry přepravce neuvádí. Více informací se dočtete na webu Ryanair.
  • Wizzair: povoluje také jen kabelku či malý batůžek do velikosti 40× 30× 20 cm, které se vejde pod sedadlo. Za příplatek můžete mít na palubě také kufr na kolečkách do rozměrů 55 × 40× 23 cm do 10 kg. Více informací se dočtete na webu Wizzair.
  • EasyJet: omezuje pouze velikost zavazadla na 56 × 45 × 25 cm. Více informací se dočtete na webu EasyJet (musíte doscrollovat níže).
  • ČSA: dovoluje příruční zavazadlo do 8 kg a rozměrů 55 × 45× 25 cm. U všech tarifů krom nejlevnějšího si navíc můžete vzít zdarma i kabelku či notebook, tedy jako u nízkonákladovek, jen neplatíte za ten kufr. :-) Více informací se dočtete na webu ČSA.

Do kufru ráda využívám síťované organizéry, díky kterým udržím přehled a často mi pomohou i „zmenšit“ zabalené věci. Pokud poletíte letadlem, zjistěte předem, jak velké zavazadlo vaše letecká společnost povoluje. Často si k němu totiž navíc můžete vzít druhé, malé zavazadlo, třeba kabelku, a to vám může hodně pomoci. V rámci ochrany cenných věcí (doklady, peníze, telefon) před krádeží nebo ztrátou je dobré mít ledvinku nebo malou kabelku. Já ji nosím stále na sobě a díky tomu mám důležité věci stále pod kontrolou. Většinou se pak hodí i na výletech během cest, kdy kufr necháte v hotelu.

Jak ušetřit místo v kufru?

Využijte každý milimetr, který vám zavazadlo nabízí. Ale než se pustíte do samotného balení, vyskládejte si všechny věci na podlahu, ať víte, co si opravdu musíte sbalit, a skládáte to dovnitř v určitém systému. U oblečení vám pomůže, když ho budete těsně rolovat do válečků. Po příjezdu ho hned vybalíte do skříně. Nezapomeňte vyplnit volné prostory, jako třeba vnitřek bot. 

Když skládám věci do kufru, nechávám si nahoře to, co možná budu potřebovat už během cesty. Často mi pomáhá balit některé nezbytnosti (například spodní prádlo a ponožky) i do kvalitních (znovupoužitelných) zip sáčků, které před uzavřením dobře zmáčknu a vytěsním vzduch. Nejenže pak věci zaberou méně místa, ale mám v nich i lepší přehled. Tyto sáčky se později hodí i ve chvíli, kdy prostě musíte do zavazadla přidat třeba svetr, ve kterém jste zmokli. V tom malém prostoru totiž jedním kouskem snadno namočíte i všechno ostatní.

Tak co myslíte, troufnete si příště vyjet za hranice i se zavazadlem, které byste dřív vzali jenom jako doplněk?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články