Právě čtete

Jak se nalíčit, aby make-up přežil i horké dny

19364  
Sdílet: 

Jak se nalíčit, aby make-up přežil i horké dny

V létě si od make-upu ráda dávám pauzu, ale jsou dny, kdy to bez líčení z nějakého důvodu nejde. V tropických teplotách se pak nezřídka stává, že to šminky nevydrží. V tom lepším případě rychleji mizí, v horším se nehezky rozmažou. Co s tím?

11. 6. 2018 4 min. čtení Alex Fráňová
Jak se nalíčit, aby make-up přežil i horké dny

Příprava je základ

Aby make-up vydržel co nejdéle hezký, je nesmírně důležité pokožku důkladně očistit a odstranit z ní všechny nečistoty a maz. Takže ano, i ráno používám čisticí balzám nebo gel.

Na čistou pleť pak patří malé množství hydratačního krému, který by měl být, obzvlášť v létě, na vodní bázi – olejíčky a mastné krémy jsou těžké, nebudou vám příjemné a samozřejmě budete mít tendenci se lesknout. Určitě tento krok nevynechávejte, následné líčení by pleti nedělalo dobře.

Zlaté pravidlo: méně je více

Příliš mnoho make-upu může pleti, především ve vysokých teplotách, ublížit. Silná vrstva a hutné textury produktů ucpávají póry, pokožka se pod nimi potí a kromě toho, že líčení nevypadá vůbec svěže, budete samý pupínek.

Sáhněte raději po lehkém tónovacím krému, který pleť sjednotí, ale „nezaplácne“, a na místa, která potřebují víc krytí, použijte korektor.

Pokud můžete, vynechejte i pudr, případně ho naneste jen na T-zónu a v opravdu tenké vrstvě. Rozhodně si nepřepudrovávejte obličej ve chvíli, kdy ho máte zpocený! Pudr sice zmatní, ale v horkém počasí má tendenci se zdrcávat. Raději místo něj použijte matující papírky, které do sebe vsáknou přebytečný maz a pleť během chvíle zmatní.

Má smysl sahat po voděodolných produktech?

Pokud se z nějakého důvodu líčíte někam, kde se vám na obličej dostane voda, tak ano. Voděodolné se prodává už skoro vše včetně jmenovaného korektoru.

Jen pamatujte na to, že s nimi musíte opatrně. Sice většinou drží, i když se pleť potí, ale to proto, že obsahují silikony. Pleť pod nimi hůře dýchá a zvlášť v létě to může být nepříjemné.

Tipy na make-up k vodě:

Upřímně, nejlepší make-up k vodě je žádný make-up. :-) Nechte pleť volně dýchat alespoň u vody a místo starostí s make-upem raději nasaďte velké sluneční brýle, klobouk a hlavně opalovací krém.

Pokud se bez líčení přece jen neobejdete, mám pro vás 3 tipy:

  • Často stačí sáhnout jen po voděodolné řasence. Zvýrazní oči a nebudete se cítit tak „nahá“. Předem doma vyzkoušejte, třeba ve sprše, že opravdu vydrží vodní hrátky.
  • Nezapomínejte na šetrné a důkladné odlíčení. Voděodolný make-up rozpustí jen produkty na bázi oleje.
  • Jedete-li na dovolenou, zajděte si obarvit obočí henou do kosmetického salonu. Nabarvené vám vydrží až měsíc a vy se nebudete muset stresovat s jeho líčením.

Můj trik: fixace a osvěžení

Klíčem k dlouhotrvajícímu make-upu za každého počasí je krok, který je velmi často vynechávaný – primer neboli podkladová báze. Není to jen další lahvička v koupelně navíc, ale produkt, díky kterému make-up vydrží o několik hodin déle. V létě si vybírám variantu bez silikonů.

Nanáším ho jen trošičku a nechám zaschnout. Teprve pak nanáším zbytek líčení.

Když nechci přidávat vrstvu navíc, sahám po fixačním spreji. Jemně s ním ze vzdálenosti asi dvaceti centimetrů přestříkám obličej a on zafixuje celý make-up. V létě tenhle kouzelný sprej nosím v kabelce, protože umí líčení také osvěžit. K dostání je mnoho druhů, od zmatňujících až po rozjasňující, záleží jen na typu pleti.

Krémové produkty jsou do vedra lepší než pudrové

Klasické oční stíny se během pár minut slijí do jedné linky v záhybu oka, tvářenka zase vytvoří nepěkné zdrcnuté mapy.

Já nedám na krémové produkty dopustit, hlavně na krémové oční stíny. Jsem s nimi namalovaná šup šup a na očích vydrží celý den bez slévání. Na sluníčku vypadá skvěle bronzový stín s jemným třpytem. Na jablíčka tváří pak používám krémovou tvářenku v přirozeném tónu.

Lesk si nechte na podzim

Nejsem asi jediná, které se v tropických dnech lesk vylil do kabelky! Raději rty ošetřete tónujícím balzámem s ochranným faktorem nebo použijte tekutou rtěnku, která po chvíli zaschne a ze rtů se, na rozdíl od lesku, ani nehne. Nebojte se výraznějších barev, k jemnému make-upu se budou skvěle hodit.

Přeji vám krásné léto!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články