Právě čtete

Šest triků pro hubnutí: Pomůžou barvy, zrcadlo i jazz

89939  
Sdílet: 

Šest triků pro hubnutí: Pomůžou barvy, zrcadlo i jazz

Teplé počasí je tady a s ním přichází i doba odhalování. Zahazujeme svetry a dlouhé kalhoty a ze skříní vytahujeme letní svršky. Jenže co když nám po zimě zůstalo pár kilo navíc anebo zkrátka před létem chceme postavu do plavek ještě trošku dopilovat? Počítání kalorií, sacharidů, bílkovin a tuků je příliš složité a při každodenním spěchu i docela časově náročné. Zkuste na to jít chytře a pomocí několika úprav v kuchyni zhubněte skoro bez námahy.

27. 4. 2017 3 min. čtení Šárka Adámková
Šest triků pro hubnutí: Pomůžou barvy, zrcadlo i jazz
13 16046220918_f7c61f072d_oZdroj: Flickr.com

 

Spolehněte se na sílu barev

Vliv barev na psychiku člověka je dávno prokázaný. Využijte toho! Je známo, že teplé barvy u nás stimulují chuť k jídlu, zato studené ji naopak potlačují. Vymalujte kuchyň blankytně modrou nebo světle zelenou, automaticky tak budete jíst o něco méně. Pokud se na malování zrovna nechystáte, pomůže i ubrus nebo prostírání ve studených tónech. K jarnímu období se to navíc skvěle hodí.

1Zdroj: Flickr.com

 

Dbejte na kontrast

Snazší, než přemalovávat stěny, je pořídit si nové nádobí. Proč to dělat? Je-li totiž kontrast mezi konzumovaným pokrmem a barvou nádobí malý, sníme toho více. Ze studie Cornellovy univerzity vyplývá, že lidé, kteří si dávali světlé jídlo na světlý talíř, automaticky navyšovali své porce až o 30 %. Pravděpodobně proto, že když jídlo splývá s talířem, podvědomě nám připadá, že je ho málo. Naopak, čím je kontrast vyšší, tím vypadá talíř plnější a my spořádáme menší porce. Rybu nebo těstoviny si tedy dejte na tmavý talíř, naopak fazole servírujte na bílém.

Jezte z menších talířů

Stará známá poučka stále platí. Budete-li používat větší nádobí, naservírujete si také více jídla, a to až o jednu třetinu! Přiměřená porce vypadá na velkém talíři malá, proto máme tendenci si přidat. Když tutéž porci dáme na menší talíř, vytvoří to opticky iluzi velkého množství. Tak sami sebe oklameme a hubnutí půjde snáz.

Dejte si zrcadlo poblíž stolu

Ano, je to neobvyklý postup, ale funguje! Zvlášť, patříte-li mezi milovníky sladkostí nebo jiných kaloricky vydatných lákadel. Jakmile se uvidíte s čokoládovým dortem nebo cup-cakem s pořádnou porcí krému, automaticky si dáte menší porci nebo sladkosti časem úplně odbouráte. Studie prokázaly, že lidé, kteří konzumovali dorty v místnosti se zrcadly, si užívali jídlo méně než v místnosti bez zrcadel. Váš obraz zvýší vaši sebekontrolu a neodvolí vám spořádat celý dort nebo tabulku čokolády na jedno posezení.

30 4680937218_a46abb7151_oZdroj: Flickr.com

 

Vytvořte atmosféru

Stejně jako barvy, tak i osvětlení a hudba v místnosti, kde jíme, hrají svoji roli. Tlumené osvětlení a pomalá náladová hudba způsobí, že si jídlo více užijete, dříve se nasytíte, a zkonzumujete ho tak méně. Pořiďte si domů světlo se stmívačem nebo podávejte večeři při svíčkách. K tomu si pusťte jazz a uvidíte, jak to bude fungovat!

Odstraňte z kuchyně televizi

A pochopitelně i mobil a tablet. Když jíte, soustřeďte se jen na jídlo. Jakmile se budete při večeři rozptylovat sledováním seriálu nebo četbou, sníte toho automaticky více, než potřebujete i chcete. Jednak tím ztratíte přehled nad množstvím a jídlo si ani neužijete. Raději než na obrazovku se proto dívejte partnerovi do očí.

IMG_2931

Nechte působit vůni

Stejně jako na nás působí barvy, podobně fungují také vůně. Správná vůně může pomoci udržet naše neovladatelné chutě na sladké nebo kalorické jídlo na uzdě. Výborně působí máta. Výzkumy se zjistilo, že lidé, kteří ucítí intenzivní vůni této bylinky každé dvě hodiny, snědí méně než ti, kteří vůni máty obklopeni nejsou. Máta v nás totiž vyvolává pocit sytosti. Dejte si tedy esenciální mátový olejíček do aromalampy nebo použijte lístečky čerstvé bylinky do rozprašovače s vodou a průběžně jí místnost osvěžujte.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články