Právě čtete

Domácí skořicová zubní pasta

4075  
Sdílet: 

Domácí skořicová zubní pasta

Pokud si potrpíte na zdravou stravu a přírodní produkty, jistě jste se již taktéž zamýšlela nad kosmetikou, kterou používáte. Zatímco krémy, balzámy a šampony bez chemických přísad najdete na internetu či v obchodech poměrně snadno, u péče o vaše zuby se to říci nedá.

28. 3. 2017 2 min. čtení Rebeka Šuchterová
Domácí skořicová zubní pasta

Poslední dobou se neustále řeší fluoridy obsažené v zubních pastách, nicméně jejich nepříznivé účinky na lidské zdraví musíme zvážit samy. Na internetových stránkách přírodní kosmetiky narazíte i na zcela přírodní pasty, jejich cena se však s komerčními, běžně dostupnými produkty nedá srovnávat.

Přinášíme vám recept na zcela přírodní, ekologickou a navíc finančně velmi přívětivou verzi, kterou si můžete zhotovit bez větší námahy u sebe doma. Protože přesně víte, co vaše pasta obsahuje, nemusíte se bát chemie a jiných nebezpečných či ekologicky nepřijatelných látek. Pasta je zdravá a díky svému množství vydrží mnohem déle.

3 done

Suroviny

kokosový olej
jedlá soda bikarbona
skořicová esence
tea tree olej
skořice
nádoba na zubní pastu (ideálně skleněná)
miska a lžička na smíchání surovin

Postup

Množství vyrobené zubní pasty zůstává čistě na vás, důležité je ovšem dodržení poměru všech surovin. Smíchejte dva díly kokosového oleje (stačí ho rozehřát na pár sekund v mikrovlnce, na topení či pod slunečními paprsky) s jedním dílem jedlé sody bikarbony. Přidejte pár kapek esenciálního oleje. Vhodný je například skořicový (antioxidant) a tea tree (antibakteriální) olej. Skořicový olej navíc pastu krásně provoní a tea tree jí dodá svěžest. Kokosový olej je stejně jako soda známý svými pozitivními bělicími účinky a eliminací zápachu z úst.

Všechny ingredience smíchejte dohromady a směs nalijte do předem připravené, dokonale umyté a osušené (ideálně skleněné či kovové) nádobky. Mně například posloužila malá sklenička od kaviáru, žvýkaček či krému. Pastu nechte ztuhnout v ledničce, během čehož ji průběžně promíchávejte, aby se soda neusadila na dně nádoby.

Pasta sice nepění, což ovšem ani přinejmenším nemá vliv na její pozitivní účinek. Právě naopak. Musíte si taktéž zvyknout na rychlou roztékavost kokosového oleje, proto doporučujeme nenanášet pasty na kartáček příliš mnoho.

Kokosový olej se roztéká již při 24 °C, proto pastu doporučujeme skladovat v chladničce či na jiném studeném místě. Na zubní kartáček nanášejte čajovou lžičkou či dřevěnou špachtlí. Cena esenciálních olejů je sice o něco vyšší, vzhledem k množství užitému na jednu dávku vám ale vydrží opravdu dlouhou dobu. Následně je také můžete použít při aromaterapii či na výrobu svíček, krémů a další domácí kosmetiky.

TIP: Do zubní pasty můžete přidat i mletou skořici, která dodá pastě barvu a neobvyklou, lehce nasládlou chuť.

2 done

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články