Právě čtete

(Ne)nalíčená = (ne)upravená?

13443  
Sdílet: 

(Ne)nalíčená = (ne)upravená?

Je mi 28 a maluji se každé ráno, i když si nemyslím, že bych nutně měla. Tedy alespoň ne proto, abych vypadala „upraveně“. Takže – musíme se my ženy opravdu líčit? A nepleteme si tím nakonec samy na sebe nevědomky bič?

11. 3. 2020 2 min. čtení Michaela Pechanová
(Ne)nalíčená = (ne)upravená?

Prakticky celou základku jsem dostávala dobře míněné rady, jestli nechci jít domů, když jsem přece nemocná. To vymizelo až s objevením korektoru na mé vrozené kruhy pod očima a tvářenky, které se opravdu neříká „zdravíčko“ jen tak mimochodem. Úplně nenalíčená si přijdu dobře, jen když jsem opálená od moře, ale tenhle „makeup“ je pro mě opravdu sváteční. Šminky pro mě nejsou ani tak cestou ke krásnějšímu já, jako spíš ke zdravějšímu já – alespoň na pohled. Kromě toho, že já sama si bez nich přijdu (promiňte mi ten výraz) vyblitá, mám pocit, že by mě tak vnímalo i okolí.

I když bych hrozně ráda řekla, že (mi) na tom nezáleží, netroufla bych si jít na prezentaci ke klientovi nenamalovaná. Čtěte: bledá, unavená, potenciálně nemocná. Líčením vytváříme zdravější, mladší, dokonalejší verze svého já.

Jenže – zakrýváme své nedostatky, abychom si připadaly samy pro sebe lépe, nebo protože se chceme vyvarovat negativních reakcí okolí? I tady totiž funguje přímá úměra. Když se namalujete (víc než obvykle), dostaví se komplimenty. Když ale přestanete a najednou chodíte vesele po venku se svým „opravdovým obličejem“, vzbudíte otázky. Aspoň tu tvářenku teda mohla. Je nemocná? Proč o sebe trochu nepečuje? Přestala si snad i holit nohy?!

Většinu života se pohybuji mezi mladými lidmi. Spousta žen kolem mě běžně chodí bez trošky make-upu a sluší jim to. Ale tuším, že bude hůř. Až nám bude čtyřicet, kromě vrozených „nedostatků“ přibudou věkem nové. A znovu přijdou otázky. Neměla by něco dělat s těmi víčky? Trocha bronzeru by ji omladila. A ty šediny jí fakt nevadí? Říkám si, že kdybychom se my ženy méně bály ukázat všechny ty kruhy pod očima, pupínky, pigmentové skvrny nebo neviditelná obočí, staly by se ve společnosti mnohem normálnější. A nakonec přijatelnější pro ty z nás, co je máme.

Abyste se cítila krásně

Abyste se cítila krásně

Cítit se krásná, to není jenom být zrovna nalíčená – nejhezčí make-up je odpočinek a úsměv. Proto pro vás máme šikovné pomůcky pro wellness a relaxaci.

Vyberte si

I když já sama se bohužel neobejdu bez onoho korektoru a zdravíčka, nenalíčená pro mě neznamená neupravená. Neupravená je žena ve špinavém oblečení, s nevyčištěnými zuby a neumytým obličejem. Vše ostatní by mělo být jen nadstavba toho, co každá z nás chce podstupovat ráno před zrcadlem. Protože možná správně cítíme vnitřní právo být v prostředí s lidmi, co používají deodorant a po obědě s cibulí si vezmou žvýkačku, než s námi jdou na schůzku. Určitě ale nemáme ale právo chtít po ženách, aby se líčily jen proto, že se my ostatní nechceme koukat na jejich „unavené“ nebo „staré“ já.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články