Právě čtete

Jak nosit šaty a sukně i v mrazivém počasí a přesto zůstat v pohodlí

54972  
Sdílet: 

Jak nosit šaty a sukně i v mrazivém počasí a přesto zůstat v pohodlí

Šaty jsou můj nejoblíbenější kousek šatníku. Člověk je na sebe zkrátka hodí a nemusí nic moc dalšího vymýšlet, minimálně co do kombinování. No ale co se šaty a sukněmi v zimě? Tady už se člověk nějakému tomu kombinování nevyhne, ale to není důvod je nenosit. Jen to chce znát pár základních triků jak na to, aby nám neumrzlo pozadí.

29. 11. 2022 4 min. čtení Love Fashion Janina
Jak nosit šaty a sukně i v mrazivém počasí a přesto zůstat v pohodlí

Čtyři základní kameny přežití zimy bez kalhot

Především v zimě člověk musí přemýšlet nad materiálem. Jeho funkčnost na těle významně pocítíte. Nejlépe poslouží vlna, kašmír, mohér, merino, alpaka, angora nebo fleece. Všechny tyto materiály jsou v našich končinách dostupné, ale je pravda, že dnes už i spousta „poly“ umělých materiálů se umí chovat jako přírodní.

1. Kabát z materiálu, který hřeje

Kabát je jasná volba, co na sebe v zimě. A rovnou se ptám: Víte jakého složení je ten váš? Kvalitní kabát nemusí nutně stát desítky tisíc, ale vyplatí se na složení koukat. Jakmile v něm bude vlna, je to dobře. Znamená to, že bude hřát. Otázkou však ještě je, jaká je to vlna a jak byla zpracovaná.

Obecně se říká, že čím více vlny, tím více hřeje. Ale nemusí to být nutně pravda. Hodně záleží, jak jsou dané materiály zpracovány. I v případě, kdy máte kabát z 60 % z vlny, může být stejně skvělý a hřejivý, jako když budete mít lépe zpracovanou vlnu v poměru 30 %. To jsou mé zkušenosti z textilního průmyslu za skoro dvě dekády. Nicméně laikovi postačí přečíst složení na etiketě.

Když ve složení kabátu najdete kašmír, je to naprostá paráda. Ovšem stejně jako u vlny i zde platí pravidlo, že není kašmír jako kašmír a záleží na jeho zpracování.

2. Punčochy jako zimní nutnost

Punčochy jsou samozřejmě základním kamenem úspěšného nošení šatů a sukní v zimě. Nevěřím, že by se tu našel někdo, kdo si nepamatuje z dětství, že jeden proužek patřil dopředu a dozadu dva. Já z nich měla vždycky trauma.

Ale dnes už je to jiné a výběr je opravdu velký. Sehnat se dají nejen punčochy na zimu, ale i termopunčochy nebo legíny s vnitřním chloupkem. I ty si můžete v zimě obléct pod sukni a bude vám daleko tepleji než v džínách. Spodek pak doladíte teplými ponožkami, které můžete klidně nechat koukat vysoko nad okrajem bot. Při outfitech ležérní elegance je to úplně super.

vrstvení oblečení

3. Druhá vrstva pod slupkou cibule: Svetry a mikiny

Svetry a mikiny považuji i v případě nošení šatů a sukní za nezbytné. I tady se vyplatí sledovat složení a preferovat přírodní materiály. U svetrů doporučuji nejčastěji merino. To je lehoučká vlna, která na první pohled může zmást, protože svetříky bývají opravdu lehoučké. Ale nenechte se ošálit! I tyto tenké svetry umí hřát. Více huňaté mohou být svetry z alpaky. Jejich hřejivost je naprosto jedinečná. Skvělá je samozřejmě i ovčí vlna, častokrát označovaná ve složení jako „lambswool“.

Pokud ale nejste moc na svetry a raději sáhnete po mikině, volte takovou, která má fleece. Je to vnitřní chloupek, který ze začátku může pouštět vlákna. Oproti přírodním svetrům se zbavíte starostí s údržbou a praním. Na rozdíl od svetrů z vlny, které je nejlepší prát v ruce, mikina s fleecem může normálně do pračky.

4. Termoprádlo není jen na lyže

Když vyřknete slovo „termoprádlo“, automaticky si asi představíte horala někde na túře. Ale termoprádlo můžete nosit i pod sukně a šaty. Nejen na spodní část těla, ale i na tu horní. Nebojte se toho, je to super vychytávka, pokud zimu nechcete trávit v kalhotách.

Outfitová inspirace

Dala jsem dohromady několik outfitů, ve kterých můžete najít inspiraci na to, jak se v zimě obléct do šatů a sukní a zároveň nepřijít o pohodlné teplo.

Všechno nemusí být černé

Přiznávám. Na zimu mám jeden automatický zlozvyk a asi nebudu sama. Jak se schová sluníčko za mraky, černá se zdá být ideální volbou. Ano, je to klasika, ale co takhle zkusit to jinak? Třeba s bílou? Bílá v zimě, když je venku bláto? No jasně! Vyprat se v dnešní době dá možná o něco lépe než za dob našich babiček, ne?

Kombinace béžová a bílá je naprosto kouzelnou variantou. Při vrstvení funguje moc hezky a dá se klidně doladit buď doplňky v jiných kontrastních barvách, nebo i tón v tónu.

Svetro- nebo košilošaty

Svetrošaty jsou na zimu jasná klasika. Je to teplý svetr, ale v delší podobě. Můžete je nosit volně nebo v pase přepásat, abyste měly fazonu figury. Totéž platí i u košilových šatů, na zimu ideálně flanelových.

kostkovaná sukně v zimě

Satén v zimě

Satén se dá primárně vnímat jako materiál na léto. Ale je možné ho nosit i v zimě? Jasně že ano! Stačí jen pár vychytávek jako termopunčochy, ponožky do kozaček, mikina s fleecem a péřový kabát. Voilà a outfit je na světě. Elegantně, ale i šmrncově zároveň, a rozhodně ne prvoplánově. Protože i taková basic sukně ze saténu se může hodit k mikině s kapucí.

Midi v tartanu

Kostku, ještě navíc v červené, jsem si tak nějak nemohla na zimu odpustit. Je to prostě klasika. Doplněná o rozepínací svetřík, který se ke stylu Stepfordské paničky ideálně hodí. K tom vlněný teplý kabátek a je to!

Sukně versus softshell

Minisukně, martensky, do nich ponožky a kontrastní softshellový kabátek s vnitřní zateplenou vestičkou. Softshell je také jeden ze skvělých materiálů. Když dobře vybíráte, co z jakého materiálu pod něj, do mokré zimy bude naprosto skvělou volbou.

Je to o doplňcích

Nemusíme být vždy nutně jen v černé. A když už ano, tak proč nerozzářit celý outfit detaily v kontrastních barvách? My jsme použily teplé kostkové šaty v midi délce, vlněný kabát a k nim z Tchibo kolekce šálu a čepici v sytě oranžové. Z nudného outfitu se rázem stane veselý.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články