Právě čtete

Do práce i na večeři: Jak jsem si zamilovala nadčasové roláky

6645  
Sdílet: 

Do práce i na večeři: Jak jsem si zamilovala nadčasové roláky

Jako dítě jsem je odmítala vzít na sebe, teď v mojí skříni hrají prim. Roláky nosím od podzimu do jara, kombinuju je úplně se vším a nedám na ně dopustit. Tak se pojďte se mnou mrknout, jak tuhle nestárnoucí klasiku kombinovat a zužitkovat všechny její předosti.

16. 11. 2022 3 min. čtení Anna Kruchňová
Do práce i na večeři: Jak jsem si zamilovala nadčasové roláky

Jakmile v zimě trochu zafoukalo, mamka mě automaticky cpala do funkčních roláků, často proti mojí vůli. Hlavně, ať máš krk v teple a netáhne ti na ledviny, říkávala. Já jsem se jim bránila jak čert kříži a třeba v pubertě jsem je – z pochopitelných důvodů – vyloženě nesnášela. Teď jsou kouskem, po kterém sahám úplně nejčastěji. Vypadají skvěle a nosit se dají opravdu kamkoliv. Správně zvolený kousek vynosíte jak do práce, na procházku po městě, tak třeba i na slavnostnější večeři. A ano, netáhne vám za krk ani na ledviny!

Trik, bez kterého nedám ani ránu

Odjakživa jsem roláky rolovala ven. Nevím proč, přišlo mi to logické. Zkuste ho ale zarolovat dovnitř! Je to sice malá změna, outfitu ale bezpochyby prospěje.

Tři typy roláků, které u mě ve skříni nesmí chybět

Tričkové, jemné, hrubé… beru všechny!

První skupinu tvoří tričkové roláky v mnoha barvách, které perfektně sedí třeba pod šaty, pod mikinu, svetr nebo sako. Bývají hodně přiléhavé a i díky tomu se perfektně kombinují. Ve chvíli, kdy objevím vážně skvělý kousek, pořídím si ho rovnou v několika barvách – od neutrální bílé, černé, šedé nebo béžové až třeba k trendy zelené.

Další skupinu tvoří roláky z jemné pleteniny nebo z kašmíru, které vypadají dobře jak samy o sobě, tak v chladnějším počasí jako spodní vrstva pod hrubší svetr, sako nebo pořádně teplý kabát. Skvěle se kombinují i s vestičkami, ať už sakovými, tak třeba sportovnějšími prošívanými.

Poslední skupinou jsou huňaté pletené roláky z vlny nebo vlněné směsi, na které v zimě nedám dopustit. Není nad to se pořádně zachumlat a celý den se cítit jako na gauči s šálkem dobré kávy, i přesto, že místo toho čekám na tramvaj a okolo se žení všichni čerti.

Rolák vs. stojáček

Jak už název napovídá, rolák je od slova rolovat. Límec bývá tak dlouhý, aby se dal přehnout na polovinu. Oproti tomu stojáček nerolujete – to je zkrátka jen vyšší typ límce.

Méně je někdy více

Ač by se zdálo, že roláky dělají službu všem typům postavy, bohužel tomu tak není.

Víc totiž lichotí dámám s menším poprsím. V opačném případě může dojít k optickému zmenšení prostoru mezi hrudníkem a bradou a důsledkem vysokého límce jednoduše přijdete o krk. Tak pozor!

Roláky a šperky – jde to dohromady?

Samozřejmě! Ovšem i tady platí, že méně je více.

V první řadě za sebe doporučím nekombinovat šperky s opravdu huňatými roláky. Případně sáhněte spíš po náušnicích než po řetízcích, perlách a dalších doplňcích na krk. Ty naopak nadělají spoustu parády u jemnějších typů roláků.

Roláky a šaty, sukně – všechno je dovoleno, ale pozor!

I tady platí, že je rozdíl v kombinování jemnějších a hrubších typů roláků.

Ty jemné vypadají skvěle pod šaty se špagetovými ramínky, ale i pod těmi bez rukávů. Ty hrubší naopak oblékáme přes šaty. Je ale třeba dávat si pozor na správnou délku roláku i sukně. Může totiž hodně ovlivnit optický dojem z vaší postavy.

Rolujte i zespodu

Aktuálně hodně frčí saténové šaty právě v kombinaci s rolákem.

Ten je ale dobré vyrolovat tak, aby nohy působily opticky delší a torzo naopak kratší. Zkuste si přes šaty nandat sportovní podprsenku a spodní lem roláku pod ni šikovně schovat. „Cropnutí“ svetru vám pomůže vytvarovat postavu a působí šik.

Tak co, dáte letos rolákům šanci?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články