Právě čtete

Jaro plné retro květů – naučte se je nosit a kombinovat

6725  
Sdílet: 

Jaro plné retro květů – naučte se je nosit a kombinovat

Květinové vzory na jarních a letních látkách rozhodně nejsou překvapující novinkou. Romantičky na ně nedají dopustit a nosí je hned po odložení kabátů. Květy zkrátka k jarní a letní módě patří. Kdo by ale čekal, že v této sezoně sáhnou módní designéři nejčastěji po sentimentálních květinových vzorech našich babiček?

20. 4. 2020 3 min. čtení Baba Slováková
Jaro plné retro květů – naučte se je nosit a kombinovat

Po abstraktních hypermoderních květinových vzorech z minulých let slaví svůj návrat realistické květinky v potiscích jasně odkazujících 60. a 70. léta minulého století. Představte si vintage tapety, potahy pohovek nebo dokonce šatové zástěry babiček. Všechny tyto staré vzory jsou zpět a nosí se nejen klasicky na šatech, ale i na kalhotách, sakách, bundách, punčochách, kabelkách a botách.

Oblečte se do květů

Oblečte se do květů

Vyberte si (nejen) květované kousky na Tchibo.cz.

Do e-shopu

Jaké květinové vzory se dnes nosí?

1. Drobné květy

Drobné květinky zaujaly letos na módních molech nejvíc. Představují „novinku“ a byly prezentovány na neobvykle velkém množství oděvů. Nejčastěji šlo o jemné pastelové barvy a venkovský vzhled, ale i o elegantnější verze na tmavém podkladu.

2. Velké až obrovské realistické květy

Tyto vzory jsou tady už pár sezon a začaly se ve velkém nosit především na kimonech. Dnes je najdete kromě šatů i na bundách, sakách, kalhotách a dlouhých sukních.

3. Tropické potisky

Potisky s palmovými listy a exotickými květinami také nejsou žádnou novinkou. V této sezoně získávají potisky s původně převládající zelenou i pestrobarevný vzhled, kombinují se také s jinými vzory a ovládly už i kabelky a boty. Stejně tak oblíbené asijské vzory s lotosovými květy, draky a ptáčky.

4. Psychedelické a geometrické květy

Vzpomeňte si na minišaty, jaké nosívala Twiggy, a na tapety s nadrozměrnými květy ve stylu konce 60. a začátku 70. let. Dnes se nosí na minišatech s balonovými rukávy a na dlouhých šatech zpravidla jako jediný vzor bez kombinace s jinými.

5. Bohémské etnické potisky

Inspirace obdobím hippies neutichá! Bohémské květinky na bavlněných látkách bývají v různých velikostech uspořádané do pruhů a stále se kombinují s bavlněnými krajkami.

6. „Malované“ květy

Rozpitý vzhled potisků, který vypadá jako malovaný akvarelovými barvami, je ještě neokoukaný. Návrháři ho používají výhradně na mini nebo maxi šaty s velkými nabíranými sukněmi.

7. Velké červené růže

Látky potištěné jen růžemi jsou také staronovým vzorem květinového jara 2020. Šaty s červenými růžemi na černém podkladu a s plisovanou sukní jsem měla kdysi na začátku 90. let – dnes by byly horkým hitem. Mnohem jemnější a méně dramatický je i dnes moderní varianta červených (i růžových) růží na bílém podkladu.

Jak dnes nosit „babičkovské“ drobné květy?

Mladým děvčatům postačí tento vzor kombinovat se současnými módními neromantickými prvky, jako jsou například džíny, džínové bundy nebo bombery, tenisky. Pořád je velmi moderní kombinace romantických květovaných šatů a robustních tenisek.

Já jsem vsadila na trendy mixování vzorů. Z blůzy a sukně se stejným vzorem různé velikosti jsem vykouzlila šaty.

Květiny se dají kombinovat i s jinými vzory – například s pruhy. Ke všem mým outfitům by se docela hodila i červená džínová bunda, jako je na fotkách. Pro můj barevný typ je to ale bohužel moc tvrdá kombinace. S červenou jsem si tedy pohrála alespoň v doplňcích.

Outfit v lehce asijském stylu jsem sestavila z úzkých kalhot se žakárovým vzorem. Šálu s květinkami, jako jsou i na blůze, jsem použila coby opasek v japonském stylu – připomíná látkový pás obi.

květinové vzory

Květinové vzory určitě hrají v dnešních trendech prim.

Toto asi nebude dobrá zpráva pro minimalisty. Jednobarevné oblečení ale z módy nevyšlo! A vybírat se dá i z jiných trendy vzorů. Které to jsou? Puntíky, geometrické vzory, kohoutí stopa, duhový vzhled, barevné přechody (ombré), batika, retro pruhy, tartan, zvířecí vzory, a dokonce potisky zeměpisných map.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články