Když jsem na kedlubnu přestala koukat jen jako na osvěžující a křupavou zeleninu, která se jí za syrova, přineslo to do plachet mých stálých receptů čersvý vítr, kterého už jsem se nepustila. Pokrmů s kedlubnou je opravdu hodně. Vrhněte se do experimentování! Pokud ale nejdřív chcete jít na jistotu, vyzkoušejte některý z těchto tří receptů, za které dám ruku do ohně.
Spousta lidí vaří z kedlubny mimo jiné proto, že má málo kalorií a dokáže různá jídla v tomto ohledu odlehčit, například i při keto dietě. Skvělá je například kedlubnová kaše namísto bramborové. Nemusí to být ale jen příloha. Z kedlubny snadno vykouzlíte i plnohodnotné hlavní jídlo, často vegetariánské. Můžete ji zapékat (k té ale přidávám slaninu nebo kousky kuřecího masa a navrch výrazný sýr), připravit jako minutku na smetaně a zadělávaná kedlubna je zase super rychlá a nepotřebujete k ní skoro žádné další ingredience. Kedlubnu také můžete vydlabat a zapéct ji takto v celku naplněnou směsí ze sýra, vajec, bylinek a nadrobno krájené zeleniny podle vlastní chuti. A co s vydlabaným „zbytkem“? Nastrouhat a umíchat pomazánku nebo zamíchat do salátu!
Jako oloupat kedlubnu?
Neloupu jen maličké kedlubny, které ještě mají horní vrstvu měkkou. Klasické a větší kousky naopak loupu vždycky, protože horní vrstvy jsou plné vláken, která kousat nechcete. Seřízněte vrchní a spodní část a pomocí ostrého nože postupně tuto vrstvu odloupněte. Většinou to jde snadno, ale některé kousky jsou pevnější a pak je potřeba vše prostě okrájet. Nedoporučuji to ale dělat škrabkou na brambory.
Recept na kedlubnové placičky
Placičky jsou vděčné jídlo, které mám ráda nejen já, ale hlavně můj malý syn. Dají se dobře zabalit i na cesty jako svačina. Já je dělávám na pánvi, ale můžete je zapéct i v troubě. Jen je v polovině pečení nezapomeňte obrátit, aby byly zlatavé z obou stran.
Ingredience na placičky:
- 300 g kedlubny
- 100 g balkánského sýru
- 1 vejce
- 50 g hladké mouky (špaldové)
- 2 lžíce nasekané pažitky
- sůl
- pepř
- přepuštěné máslo
Ingredience na dip:
- 1 zakysaná smetana
- sůl
- pepř
- pažitka
- několik kapek citrónu
Postup:
- Kedlubnu si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. K tomu najemno přistrouhejte balkánský sýr.
- Přidejte vejce a vše dobře promíchejte.
- Nakonec přimíchejte mouku a nasekanou pažitku a podle chuti osolte a opepřete.
- Na pánvi si rozehřejte lžičku přepuštěného másla a opékejte na něm placičky z obou stran do zlatova.
- Na dip si dejte do misky zakysanou smetanu a podle chuti ji osolte a opepřete. Nakonec přidejte nasekanou pažitku a vše dochuťte několika kapkami citrónu.
Listy nevyhazuji!
Úplně všechny nadzemní části kedlubny jsou jedlé a nejinak je tomu s listy. Využívám je do všech receptů, do kterých bych dala například kapustu. A můj tip? Upečte si z listů kedlubnové chipsy! Další tipy na využití listů od zeleniny najdete v jednom ze starších článků.
Recept na kedlubnové zelí
A až si zase budete doma dělat výpečky, zkuste k nim tento můj recept na kedlubnové zelí. Příjemně vás překvapí!
Ingredience:
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 3 šalotky (nebo 2 střední cibule)
- 1 lžíce hladké mouky
- 500–600 g kedlubny
- sůl
- drcený kmín
- na dochucení cukr a ocet
Postup:
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli.
- Když je šalotka nebo cibule hotová, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška.
- Kedlubnu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte ji do základu a ochuťte vše solí a drceným kmínem.
- Duste pod pokličkou asi 10–15 minut nebo do změknutí. V případě potřeby lehce podlijte horkou vodou.
- Když je kedlubnové zelí hotové, můžete ho dochutit trochou cukru a octa.
Recept na krémovou kedlubnovou polévku s pancettou
Kedlubnový krém je stejně snadný jako většina ostatních polévek podobného druhu. Nezapomeňte jednotlivé porce ozdobit křupavými ingrediencemi a dodat tak polévce zajímavou strukturu.
Ingredience:
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 2–3 šalotky
- 1 lžíce hladké mouky
- 500–600 g kedlubny
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání (můžeme vynechat)
- sůl, pepř
- pancetta
- klíčky
Postup:
- Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou šalotku.
- Když je šalotka hotová, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška.
- Kedlubnu si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte ji k jíšce a ochuťte solí a pepřem.
- Vše zalijte vývarem a vařte 15–20 minut. Nakonec polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hustý krém.
- Přidejte smetanu a nechte ještě krátce povařit.
- Každou porci ozdobte orestovanou pancettou a čerstvými klíčky. Můžete také přidat opečené krutony z pečiva.
Co se ještě hodí vědět o kedlubnách
- Malé kousky mají jemnější a velké zase výraznější chuť.
- Kedlubnu skladujte v lednici. Vydrží klidně měsíc (ale listy spotřebujte hned)!
- Dá se i mrazit – ideálně nakrájená na kostičky a krátce povařená.
A teď už se můžete pustit do vaření. Přeji vám dobrou chuť a věřím, že i ve vašem jídelníčku si tato dobrota najde stálé místo.
Přečtěte si také: Květák 10× jinak, když už nechcete mozeček ani obalovaný
Výbava nejen na pečení
Vyberte si šikovné pomocníky na Tchibo.cz