Recept na Calimero
Nápoj Calimero na bázi kávy a alkoholu je jako dělaný pro zimní období. Jeho úplně první verze z roku 1972 se rychle stala hitem na svazích italských Alp. Netrvalo dlouho a sláva tohoto drinku se rozšířila snad po celém světě. Připravte si ho i doma.
Co budete potřebovat:
- 1 dcl vaječného likéru
- 0,4 dcl whisky
- espresso (já použila vanilkovou kapsli Tchibo Cafissimo)
- šlehačku
- nastrouhanou hořkou čokoládu k ozdobení
Servírujte ve sklenici
Na servírování doporučuji sklenici vhodnou pro teplé nápoje, abyste si užili krásný barevný efekt nápoje. Sklenice by měla mít objem asi 200 ml.
Postup se skládá jen ze 6 kroků:
- Smíchejte vaječný likér a whisky.
- Směs krátce zahřejte, nesmí ale překročit teplotu 80 stupňů Celsia (tedy neměla by se začít vařit).
- Než se vaječný likér s whisky ohřejí, připravte si espresso.
- Do sklenice nebo skleněného hrnku nalijte nejprve ohřátou směs likéru a whisky.
- Poté opatrně přes lžičku nalijte na hladinu nápoje espresso, obě složky se od sebe krásně oddělí.
- Nešetřete pořádnou čepicí šlehačky, kterou „zasněžte“ nastrouhanou hořkou čokoládou.
Vytvořte si calimero podle svého gusta
Recepty se různí, některé uvádějí místo whisky bílý rum. A na šlehačku může klidně místo čokolády přijít kakao, skořice či karamel.
A je hotovo. Nápoj podávejte ihned, abyste nepřišli ani o kousek tepla. Calimero nádherně voní, je příjemně nasládlé a zjemněné šlehačkou. Přeji vám krásný chuťový zážitek.