Právě čtete

3 letní tvarohové dezerty sladké jen od ovoce

17593  
Sdílet: 

3 letní tvarohové dezerty sladké jen od ovoce

Myslím, že jsem objevila dokonalé mlsání: je osvěžující a sladké, ale neobsahuje přidaný cukr a jsou v něm samé zdravé věci.

20. 7. 2019 4 min. čtení Jana Duffková
3 letní tvarohové dezerty sladké jen od ovoce

Tvarohovým dezertům jsme já i manžel úplně propadli. A i když jsou nabité zdravými věcmi, zabodovaly i u mého táty. Ten má sice nejradši klasické dorty a koláče, ale před minulou návštěvou si u mě objednal právě takový pohár a to mě moc potěšilo.

Do letních tvarohových dezertů nepřidávám cukr ani sirup – vše je sladké jen díky čerstvému ovoci a často porce doplňuji o ořechy a nejrůznější „superfoods“ (například chia semínka nebo kustovnici). Výsledné pohárky jsou tak opravdu výživné a mám je ráda i jako svačinu. Perfektní je, že se dají nachystat už ráno nebo předchozí večer, a pak jen vyndat během dne, kdy je chcete servírovat.

Variant jsou miliony. Mám pro vás tři vyzkoušené kombinace, ale klidně si je přizpůsobte podle vlastních chutí.

Pohár s malinami, kokosem a kávou

Ingredience na 2 porce:

  • 1 velký zralý banán
  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek malin (mohou být i mražené)
  • ½ hrnku kokosových hoblin
  • 1 lžička jemně mleté kávy

Hrnek počítám 250 ml.

Jak na to:

Banán, maliny a tvaroh vytvoří „krém“, který prokládám dalšími malinami a kokosem a zasypu mletou kávou.

  1. Banán vidličkou rozmačkejte do tekuta a promíchejte ho s tvarohem a vanilkovým extraktem.
  2. Vmíchejte asi 2 lžíce rozmačkaných malin.
  3. Vzniklý krém vrstvěte do skleniček, vrstvy průběžně prokládejte malinami a vždy nasypte troškou kokosu.
  4. Vršek poháru zasypte kávou, ozdobte zbylými malinami a kokosem.
  5. Vše nechte vychladit v lednici a poté podávejte.

Jsou dezerty bez přidaného cukru opravdu zdravější? Ano!

Jak to je s cukrem, přibližuje fyzioterapeutka, trenérka a výživová poradkyně Mgr. Klára Vomáčková:

Sladkou chuť známe už od miminka (mateřské mléko) a i první příkrmy jsou založené na sladké chuti. Naše tělo si ji tak spojuje s bezpečím a příjmem energie. Proto třeba máme větší chuť na sladké, když jsme unavení. Pokud cukru přijmeme víc, než momentálně využijeme, ukládá se ve formě zásobního polysacharidu a následně tukové tkáně.

Dezerty na základě ovoce a tvarohu, bez přidaného cukru, jsou v běžném jídelníčku opravdu zdravější než třeba zmrzlinový pohár s oplatkou. Ovoce spolu se sladkou chutí a sacharidy přináší tělu vitamíny, minerální látky a vlákninu. Navíc přirozené potraviny přináší tělu větší pocit nasycení a uspokojení, takže jich ve finále nesníme tolik jako těch průmyslově zpracovaných. Ale samozřejmě ani „zdravější alternativa“ nebude dietní, když ji budeme jíst na kila. :-)

Kávový pohár s jablky a meruňkami

Ingredience na 2 porce:

  • 1 velký zralý banán
  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička jemně mleté kávy
  • 1 lžička holandského (neslazeného) kakaa
  • 1 jablko
  • 1 meruňka
  • hrst opražených plátků mandlí

Jak na to:

Střídám dvě vrstvy tvarohového základu s ovocem – jedna v sobě má kávu a kakao, druhá ne. A vše prokládám ovocem a oříšky.

  1. Rozmačkejte banán a smíchejte ho s tvarohem a skořicí.
  2. Ze vzniklé směsi polovinu oddělte a tu smíchejte s kávou a kakaem.
  3. ¾ jablka nastrouhejte a zbytek nakrájejte na kostičky. Meruňku nakrájejte na plátky.
  4. Do skleničky střídavě vrstvěte oba druhy krému a mezi jednotlivé vrstvy přidávejte strouhané jablko a mandle.
  5. Vršek poháru ozdobte kostičkami jablek a plátky meruněk.

Tvarohové chia nočky s letním ovocem

Ingredience na 2 porce:

  • 1 tvaroh
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 5 lžic chia semínek
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce meruňkové marmelády bez cukru*
  • 1 lžička jemně mleté kávy
  • čerstvé ovoce
  • hrst nesolených pistácií

* Pokud chcete, použijte klidně klasickou marmeládu a naopak, pokud byste rádi tu bez cukru, ale nevíte, kde ji sehnat, můžete svařit do husté konzistence čerstvé meruňky a až vychladnou, použít je místo marmelády.

Jak na to:

Směs tvarohu, kokosového mléka, vloček a chia semínek nechám ztuhnout, vytvaruji z nich malé nočky a ty pak kombinuji s ovocem.

  1. V misce smíchejte tvaroh, kokosové mléko, chia a ovesné vločky.
  2. Povrch krému potřete marmeládou a dejte ho odpočinout na noc do lednice. Druhý den by měl být krém poměrně pevný, protože vločky a hlavně chia semínka do sebe nasáknou hodně vody z tvarohovo-kokosové směsi.
  3. Druhý den si připravte talířek, poprašte ho kávou a ozdobte ho ovocem. Ovoce, které jde krájet na plátky, můžete pomocí vykrajovátek na cukroví vykrajovat do různých tvarů – já jsem do tvaru hvězdiček vykrájela mango.
  4. Z krému, který přes noc v misce ztuhl, pomocí dvou lžiček tvarujte nočky a poklaďte je na talířek mezi ovoce.
  5. Vše ozdobte nasekanými pistáciemi a podávejte.

Tip na vylepšení

Pokud vám nevadí lepek a troška klasického cukru, klidně jednotlivé vrstvy tvarohu v dezertech proložte piškoty máčenými v espressu (a amaretu), jako se to dělá u tiramisu.

Autorka receptů má blog o jídle, mateřství a své cestě za zdravějším životním stylem janaduff.cz.

A co „náhradní sladidla?“

Na to jsme se ještě jednou zeptali výživové poradkyně Mgr. Kláry Vomáčkové:

  • Alternativy sladidel jako je datlový sirup, rýžový sirup apod. jsou ve své podstatě velmi podobné cukru, ale obsahují malé množství minerálů, vitamínů a vlákniny. Glykemický index mají různý, ale stále hodně vysoký.
  • Med obsahuje další enzymy a další prospěšné látky, které vydrží i určitou tepelnou úpravu.
  • Stévie neobsahuje energii. Takže ji osobně řadím mezi umělá sladidla. Její efekt na zdraví je sporný; sama o sobě nejspíš neškodí, ale to co koupíme a používáme v kuchyni, je už chemická látka a žádná kytička. Když si tělo říká o sladkou chuť, potřebuje energii a když mu dám sladkost se steviolem, tak jej jen ošálím a žádnou energii mu nedodám. Objevuje se stále více studií, které se zabývají vlivem umělých sladidel na metabolismus. Když to shrnu, zjišťují, že s umělými sladidly dochází k ovlivňování inzulinu a inzulinové rezistence, tudíž to má vliv na vznik diabetu II. typu.

Moje doporučení obvykle je, že když už doslazovat, tak přirozeným zdrojem jako je třeba med, a hlavně sladkou chutí šetřit. Pro zdravé tělo je vhodnější využívat komplexní sacharidy: pečivo, luštěniny, zeleninu, ovoce (s tím bych doporučila zacházet „rozumně“ a jíst ho méně než zeleniny. Obecně: jíst přirozené potraviny. S těmi se tělo vždy vypořádá lépe a jsou pro něj přínosnější.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články