Právě čtete

Povzbuzující káva a osvěžující dezert v jednom… Pozvěte své blízké na jedlou kávu neboli Coffee Jelly!

4977  
Sdílet: 

Povzbuzující káva a osvěžující dezert v jednom… Pozvěte své blízké na jedlou kávu neboli Coffee Jelly!

Káva je mojí každodenní nutností, den bez její vůně si snad ani nedovedu představit. Miluji ji na všechny způsoby, ale poslední dobou ujíždím na kávě v úplně jiné podobě, než je u nás zvykem, a to na kávovém želé. Ano, čtete správně. Coffee Jelly, japonská specialita, učiní z obyčejné kávy nebývalý dezert. Takže až dostanete chuť na kávu a sladkou pochoutku, připravte si Coffee Jelly a máte obojí najednou. 

30. 6. 2024 4 min. čtení Romana Böhmová
Povzbuzující káva a osvěžující dezert v jednom… Pozvěte své blízké na jedlou kávu neboli Coffee Jelly!

Proč si zamilujete „Coffee Jelly“?

  • k přípravě potřebujete jen 4 ingredience
  • nachystat si ho zabere pouze cca 10 minut času
  • pokud si uděláte zásoby, máte kdykoliv během chvíle hotový lahodný dezert
  • dodá vám energii

Kde se zrodil kávový trend posledních let?

Je několik teorií o původu Coffee Jelly. Nejpravděpodobnější verze je však ta, že se zrodilo v dalekém Japonsku během období Taišó (1912–1926) a bylo odpovědí na britské lisované želé vyrobené ze zvířecího kolagenu. Mistři japonské kuchyně vymysleli vlastní verzi rostlinného želé připravovaného z mořské řasy kanten (agar). To se pak stalo základem želírování na přípravu kávového želé, které se nejprve připravovalo jako domácí dezert. Až později se dostalo do kaváren a restaurací.

Kávový dezert, který se třese na vaše letní experimenty

Coffee Jelly si vychutnáte po celý rok, ale s blížícím se létem si ho určitě připravte do zásoby. Taková kombinace ledové kávy, zmrzliny a Coffee Jelly vás ochladí, nabije a potěší, kdykoli budete chtít. Želé se skvěle hodí nejen do kávových nápojů, ale také do koktejlů, nejrůznějších dezertů nebo do bubble tea. Moc mu taky sluší šlehačka, kondenzované mléko, zmiňovaná zmrzlina, čokoládový likér, karamel, ale klidně i rostlinné mléko. Nebojte se experimentovat, vsaďte na ingredience, které máte běžně ke kávě rádi, a určitě si vždy pochutnáte. 

Základem úspěchu je kvalitní káva

Pokud si potrpíte na kvalitu kávy, zásadou by pro vás mělo být zvolení výběrové kávy. Sáhněte buď po své oblíbené, která je pro vás zárukou úspěchu, nebo zkuste experimentovat. A to s kávami různých intenzit, charakteristik, s jejich tóny nebo příchutěmi. Já si nejraději Coffee Jelly připravuji z espressa Tchibo Barista, pro jeho intenzivní chuť. Nicméně se dá želé taky dělat s jemnější a ovocitější chutí filtrované kávy nebo kávy z french pressu – na tu používám řadu Privat Kaffee od Tchibo.

TIP: Coffee Jelly si mohou vychutnat i těhotné ženy nebo ti, kterým kofein neprospívá, stačí si ho jen připravit z bezkofeinové kávy.

Dezert plný překvapení

Kromě klasické verze kávového želé, která obsahuje kávu, cukr, vodu a želírovací přípravek, můžete vyzkoušet i něco nového. Co do směsi přidat vůni karamelu nebo třeba kapku kvalitního rumu? Bílý cukr lze nahradit třtinovým nebo medem.

Na přípravu Coffee Jelly nemusíte za každou cenu shánět agar, použít můžete klidně klasickou plátkovou želatinu, jako to dělám já.  

A co mě na Coffee Jelly baví nejvíc, je možnost připravit ho v nejrůznějších tvarech. Tradičně se připravená tekutá směs vylije do hranaté mělké nádoby a po ztuhnutí se nakrájí na kostičky. Pokud ale máte doma tvořítka a formy na led jiného tvaru, klidně je můžete použít. Nebo si rovnou nachystejte sklenice či poháry, do kterých budete dezert servírovat, a kávovou želírovací směs nalijte přímo do nich. 

A teď už recept na kávové želé

Co potřebujeme:

  • 300 ml silné černé kávy
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 4 plátky želatiny

Jak postupujeme:

  1. Plátky želatiny si namočíme do studené vody. Mezitím si připravíme kávu, do které dáme cukr a dobře rozmícháme.
  2. Plátky želatiny vymačkáme a vložíme do kávy. Vše dobře promícháme, aby se nám želatina rozpustila. Hotovou kávou naplníme formičky na led nebo jinou formu.
  3. Coffee Jelly necháme ztuhnout v lednici, minimálně 3 hodiny.

TIP: Hotové Coffee Jelly podáváme například s mlékem nebo šlehačkou. Dobrou chuť!

Piknik na zahradě

Piknik na zahradě

Inspirujte se nápady na nádobí, osvětlení a chytré vybavení na piknik a zahradní party.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články