Právě čtete

Jídlo skoro zadarmo: vyzkoušejte recyklační vývar

20787  
Sdílet: 

Jídlo skoro zadarmo: vyzkoušejte recyklační vývar

Moje kuchyně se neobejde bez vývaru, nedám na něj dopustit jako na základ pro omáčky i polévku. Ten zeleninový chystám ze surovin, které možná vyhazujete, a přitom se na něj skvěle hodí.

6. 10. 2018 3 min. čtení Tereza Olivová
Jídlo skoro zadarmo: vyzkoušejte recyklační vývar

Mimochodem, zeleninový vývar bez problémů připraví i méně zdatní kuchaři. Protože neobsahuje živočišnou bílkovinu, která by se mohla srazit, není co riskovat.

Co dávám do zeleninového vývaru

Můžete si samozřejmě koupit zeleninu klasicky a vařit z ní. Levnější alternativa je takzvaná „ošklivá“ zelenina, kterou některé supermarkety nabízejí. Stojí zlomek ceny a její jediná chyba je, že neodpovídá vzhledovým standardům pro běžnou nabídku.

Já se snažím víceméně o bezezbytkové vaření, a tak používám skoro všechno, co mi projde kuchyní. Právě na základní vývar schraňuji zeleninové zbytky: odřezky z toho, když dodělám salát, cibulové slupky, košťály od květáku nebo brokolice…

V mrazničce mám sáček, do kterého si zbytky odkládám. Když ho naplním a mám v něm zhruba potřebný mix, vyndám ho a uvařím z něj vývar.

Univerzální recept na recyklační vývar

Doba přípravy: 35 minut

Na každý vývar je vhodné mít základ z kořenové zeleniny, pár košťálů a bylinky. Dále přidávám celou cibuli a česnek, s těmi je chuť vývaru skvělá. Kromě toho přidávám i změklou zeleninu, kterou mám právě v lednici, nebo třeba nožičky od hub, pokud je právě sezona.

Na 2 litry vývaru potřebujete:

  • odkrojky od kořenové zeleniny – zhruba 400 g (celer, mrkev, petržel)
  • slupky od cibule
  • 1 celou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • košťály (ve vývaru na fotkách jsem použila košťál z řapíkatého celeru a zbytky z květáku a brokolice)
  • případné další zbytky (použila jsem nožičky od žampionů a měkká rajčata)
  • české bylinky, ideálně čerstvé, i s natí (nejlepší je hladkolistá petržel, libeček nebo pažitka)
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř (celý)

Recyklační vývar je vždycky takový malý originál, podle toho, jakou zeleninu jste v minulých týdnech měli doma.

Ze svojí zkušenosti můžu říct, že si určitě časem recept trochu vyladíte podle toho, co vám v něm nejvíc chutná.

Postup

Připravte si všechny suroviny

Pokud máte zeleninu připravenou v mrazničce tak jako já, vysypte ji všechnu na plech a zkontrolujte, zda je čistá a zdravá. Že je vývar „recyklační“, totiž neznamená, že se do něj hodí špinavé nebo zkažené kusy. :-)

Větší kousky zeleniny (např. košťály) nakrájejte na polévkový rozměr. Slupky můžete nechat, jak jsou. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek oloupejte a stroužky rozpulte.

Orestujte nejdříve kořenovou zeleninu, pak teprve cibuli

Ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem rozpalte olej a orestujte na něm nejdřív veškerou kořenovou zeleninu. Až zezlátne kořenová zelenina, přidejte cibuli a česnek. Nezapomeňte směs stále míchat – pokud by se zelenina připálila, zkazila by chuť celého vývaru.

Zbytek zeleniny přijde až na konec

Až zezlátne cibulka a česnek, přidejte zbytek zeleniny a zalijte 3 litry vody. Do vody pak přidejte 2 lžičky soli, 5 kuliček celého pepře a všechny bylinky včetně natí. Hrnec zaklopte, stáhněte plamen na polovinu a vařte. Vždy po 10 minutách směs promíchejte.

Hotový vývar sceďte

Po půlhodině varu můžete vývar scedit. Mně nejvíc vyhovuje systém dvojitého procezení, kdy nejprve přes hrubé síto odstraním velké kusy zeleniny a poté přes plátno nebo bavlněnou plenu odstraním i drobnější kousky. Zbude mi tak jen čistý vývar. Když vývar rychle zchladíte třeba pár kostkami ledu a nalijete ho do předchlazené nádoby, získá navíc lesk.

Takto uvařený recyklační vývar vám vydrží v lednici k okamžitému použití až týden.

Pár tipů na závěr

Bylinky

Vývar si můžete upravit také podle toho, do jakého jídla ho budete používat. Například přidáním koriandru a zázvoru si připravíte skvělý základ pro asijská jídla a zejména pak thajské polévky. Vyhněte se naopak petrželi kudrnce, která po uvaření zhořkne a znehodnotí celý vývar.

Koření

Do vývaru nepoužívejte sypké a drcené koření, jako je drcený kmín nebo mletý pepř. Je to hlavně proto, že koření nejde z vývaru po uvaření odstranit a vývar tak zašpiní. Dochucení takovýmto kořením si nechte až na vaření samotného jídla.

Sůl

Vývar solte vždy střídměji, dosolit se dá vždycky, ale přesolený můžete pouze ředit, čímž ztrácíte intenzitu jeho chuti. Nebo nesolte vůbec a dosolte až hotové jídlo, do kterého vývar použijete.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články