Právě čtete

Malé dortíčky „cupcakes“ hravě zvládnete i napoprvé

39085  
Sdílet: 

Malé dortíčky „cupcakes“ hravě zvládnete i napoprvé

Miluji cupcaky. Jsou krásné na pohled a je tolik možností, jak u nich kombinovat chutě! Nemusíte na ně chodit jenom do cukrárny. Stačí mít dobrý recept na těsto a pevnou ruku při zdobení.

18. 3. 2020 6 min. čtení Jana Duffková
Malé dortíčky „cupcakes“ hravě zvládnete i napoprvé

Cupcake není jenom „ozdobený muffin“

Na první pohled jsou si oba dezerty hodně podobné, jsou to ale spíš bratranci než bráchové.

Zatímco muffin je hodně nadýchaný, „pravý“ cupcake je miniaturní zdobený dortík. Jeho tělo tvoří hutnější korpus, někdy s vláčnou náplní, a bývá bohatě zdobený krémem nebo třeba marcipánem.

Těsto bývá hodně máslové, i proto se většinu celého procesu přípravy těsta ingredience šlehají „vrtulkami“. Spoléhat se na ruční práci v tomto případě nedoporučuji – vyšlehat máslo s cukrem do pěny dá opravdu spoustu práce.

Základ: korpus s rovným vrškem, který se snadno zdobí

Když pečete cupcake, korpus by měl vyběhnout ideálně do výšky košíčku, profi cupcaky mají totiž rovný vršek. Může se ale stát, že vám ujede ruka s kypřícím práškem, neodhadnete poměr těsta na košíček nebo vás prostě pozlobí trouba. Zkrátka se může stát, že domácí cupcake vytvoří podobnou kulatou čepici, jakou známe od muffinů.

Když se to stane a cupcaky zrovna nenesu na návštěvu, pro domácí mlsání „kopeček“ klidně nechám přiznaný a zdobím přímo na něj. :-) Druhá možnost je výběžek seříznout nožem na pečivo. Odřezky ale nikdy nevyhazuji!

Z odřezků připravíte další dezert


Na konci pečení odřezky jen tak ručně nadrolím a smíchám se zbylým krémem a náplní. Z tohoto „těsta“ tvaruji kuličky, které napíchnu na špejle a máčím v čokoládě. Výsledku se říká cake pops, neboli dortová lízátka.

Kulatou čepici můžete v nouzi seříznout

Co se týká formy na pečení, nejradši používám silikonovou. Někdy ji vyložím papírovými košíčky, ale i když je zrovna nemám, mohu péct rovnou v silikonové formě bez vymazávání a to je vážně super. Také mě baví použít občas „vzorovanou“ formu, třeba na malé bábovičky.

Je libo lahodný střed?

Mám ráda, když jsou cupcaky šťavnaté, a proto podle chuti část středu korpusu nahradím třeba ovocným rozvarem, čokoládovým krémem nebo karamelem. Je ale na každém, jestli si náplň dopřeje, nebo raději ponechá korpus tak, jak byl.

A teď to hlavní: zdobení

To, kolik krému na jeden dortík použiji, se odvíjí podle druhu krému:

  • Když je lehký, třeba šlehačkový nebo málo sladký tvarohový, klidně použiji bohatou vrstvu.
  • V případě, že tvořím s máslovým nebo jiným hutnějším krémem, raději jím šetřím, aby vše chuťově příjemně ladilo.
  • Někdy dokonce používám jen tenkou vrstvičku ganache (hutná čokoládová hmota).
  • Ne nutně musí být každý cupcake zdobený krémem. Osobně mi moc chutná marcipán, a proto někdy jen seříznu cupcake do úplné roviny, lehce ho potřu máslovým krémem, pokladu vykrojeným tenkým kolečkem marcipánu a zdobím malými marcipánovými detaily.

Jaký krém je lepší?


Když cupcaky beru s sebou na návštěvu, raději volím hutnější, třeba čokoládové krémy, které lépe vydrží i v teple. Šlehačkové a nadýchané krémy nemusí přepravu zvládnout bez úhony.

A taky je spousta možností, jak vlastně zdobit:

  • Ozdobné trezírovací špičky, které umí vykouzlit nádherné tvary krému
  • Libovolný pevný sáček s ustřiženým cípem, který se dá použít na hladké zdobení
  • Ledabylé natírání krému pomocí nože
  • Tvoření krémových kopečků a špiček
  • Tenká vrstva krému doplněná ozdobnými detaily
  • Jednobarevné nebo vícebarevné krémové zdobení

Pro práci s krémem je potřeba vychytat jeho správnou konzistenci. Nechat ho trošku odpočinout po uležení z lednice, případně ho ještě trošku prošlehat, aby se s ním dobře zdobilo, ale zároveň ho nenechat povolit moc, aby se neroztékal.

Třešinka na dortu, tedy: ozdoba na cupcakovém krému :-)

Na vršek krému ráda dávám čerstvé ovoce, sušené nebo čerstvé jedlé květy, hotové cukrové ozdoby, bylinky nebo si někdy něco vyrobím sama – třeba z karamelu nebo čokolády.

Na co si dávám pozor, je zdobení marcipánem. Buď ozdůbky přidávám až před servírováním, nebo je podkládám kouskem máslového krému. Když je totiž dáte do šlehačky, nebo tvarohu, začnou se pomalu rozpouštět. Zároveň si marcipánové ozdoby chystám klidně několik dnů předem, aby stihly trochu vytvrdnout a dobře držely tvar.

Teď už o cupcacích víte skoro všechno :-) a můžete se pustit do pečení.

Mám pro vás recept na kávový korpus a k tomu dvě variace krémů (světlý tvarohový a tmavý čokoládový).

Co se vám bude hodit při přípravě cupcaků?

Recept na kávové cupcaky

Ingredience na 12 kousků:

  • 120 g změklého másla
  • 140 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 50 ml silné kávy – vyberte si podle toho, jak ji budete připravovat:
  • 50 ml smetany
  • 10 g holandského kakaa
  • 180 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 1 lžička kypřicího prášku

Postup:

  1. Ve větší nádobě elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo, vanilkový a klasický cukr do pěny.
  2. Postupně zašlehejte i vejce, vychladlou kávu a smetanu.
  3. Po částech postupně zašlehávejte mouku smíchanou s kakaem a kypřicím práškem.
  4. Na mírné otáčky vyšlehejte poměrně tuhé těsto. To pomocí dvou lžic nebo naběračky na zmrzlinu přenášejte do košíčků na cupcaky.
  5. Košíčky plňte asi do 2/3. Nevadí, když těsto vytvoří hrbolky – díky velkému množství másla se v troubě vše rovnoměrně rozteče.
  6. Korpusy upečte na 180 °C v předem nahřáté troubě. Bude to trvat asi 20 min. Poté je nechte na mřížce úplně vychladnout.

To, že je těsto upečené, poznám tak, že lehce stlačím prstem korpus. Měl by pružit a vracet se do původní podoby.

Tvarohový krém

Ingredience na ozdobení 12 cupcaků:

  • 500 g měkkého tvarohu v kostce
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry

Postup:

  1. Smetanu vyšlehejte s cukrem do pevné šlehačky.
  2. Pomocí stěrky vetřete šlehačku do tvarohu tak, aby vám vznikl hladký krém.
  3. V případě potřeby můžete krém dosladit moučkovým cukrem nebo dochutit vanilkou.

Čokoládový krém

Ingredience na ozdobení 12 cupcaků:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. V malém kastrůlku zahřejte smetanu tak, aby dokázala rozpustit čokoládu, ale aby se nevařila.
  2. Smetanu odstavte a nalámejte do ní čokoládu. Stále míchejte, dokud se vše nerozpustí v jednotnou hmotu.
  3. Vzniklou směs uložte na několik hodin do lednice.
  4. Vychladlou a ztuhlou hmotu (měla by být sice hustá, ale zároveň dostatečně tekutá na to, aby se dala například nabrat lžičkou) vyjměte z lednice.
  5. Takto připravenou čokoládou můžete plnit střed cupcakes, můžete ji na cupcakes jen tak natírat nožem, nebo ji krátce prošlehejte elektrickým šlehačem,a získáte tak nadýchaný čokoládový krém.

Hotové cupcaky vždycky skladuji v lednici a než je podávám, nechám je alespoň 20 minut odstát při pokojové teplotě, aby se daly pohodlně jíst. Servíruju je na dezertním talířku s vidličkou a přidávám dostatek ubrousků, protože sníst cupcake a neumazat se, to je kolikrát náročná disciplína. :-)

Zdobení cupcaků může být i bláznivě barevné!

Barevné zdobení krémem bývá hodně populární, hlavně pokud cupcaky chystáte pro děti.

  • Když chci docílit opravdu šílených barev, používám gelové potravinářské barvy ze specializovaných cukrářských prodejen. Kvalitního barviva stačí použít třeba jen množství o velikosti špendlíkové hlavičky.
  • Někdy se ale těmto umělým“ barvám chci vyhnout a sáhnu po přírodních extraktech, například z červené řepy, kurkumy nebo špenátu. Takové doplňky se dají sehnat přes internet.
  • Nejjednodušší a mám to vždycky doma, je pro mě barvit kakaem, nebo kombinovat různé druhy krémů v jejich přirozené barvě.
Když zdobím barevným krémem, vždy se snažím o tlumené, pastelové odstíny

Pro tvoření barevných kombinací na jednom dortíku mám dva způsoby

Buď si připravím dva zdobicí sáčky, každý s jinou náplní, a během zdobení je různě střídám, nebo dělám cupcaky s „ombré“ efektem, což mě baví nejvíc.

Jak se to dělá?

  1. Do velké sklenice si postavíte zdobicí sáček a dobře ho rozevřete, pomocí lžíce do něj postupně nanesete obě barvy (nebo i více barev), které chcete použít.
  2. Každou barvu vždy lžící rozetřete na jednu vnitřní stěnu sáčku.
  3. Pak už jen sáček nahoře zamotáte, vytlačíte vzduch a různé barvy krémů se uvnitř potkají. Díky tomu ze zdobicí špičky vychází krásná, stínovaná hmota.

Pokud vám moc nejde vložit jednotlivé krémy do sáčku lžícemi, můžete to udělat pomocí dalších zdobicích sáčků. Je to jednodušší na provedení, ale mně se většinou moc nechce tolik sáčků zašpinit.

Pečení dortů pro začátečníky

Pečení dortů pro začátečníky

Místo dortíčků byste radši dort? Podívejte se, jak na něj!

Přečíst článek
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články