Právě čtete

Hlaďoučká hrášková polévka jako z luxusní restaurace

6216  
Sdílet: 

Hlaďoučká hrášková polévka jako z luxusní restaurace

Myslím, že kdyby jaro mělo barvu, bude to zelená, a určitě v tom nejsem sama. Přesně takhle, celé zelené, si ho ráda užívám. V parku, na zahradě, s květinami ve váze a se zelenými sezonními dobrotami na talíři. Pro jaro je podle mě typická polévka z čerstvého hrášku, plná chuti a živin.

7. 5. 2018 2 min. čtení Kateřina Kuranova
Hlaďoučká hrášková polévka jako z luxusní restaurace

Polévky miluji. A čerstvý hrášek? To je bez debaty. Je plný živin a vitamínů a chutná báječně. Obsahuje hodně bílkovin, vegetariáni jím mohou aspoň částečně nahradit maso. Je vhodný i v těhotenství, pro děti ve vývinu i sportovce, protože podporuje růst a vývoj kostí, svalů i nervů.

Do „svojí“ hráškovky přidávám i hrst máty, která osvěží sladkou hráškovou chuť. A na ozdobu přidávám jarní mrkvičky – se zelenou barvou polévky hezky kontrastují.

Recept na jarní hráškovou polévku (8 porcí)

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: malá

Na polévku potřebujete:

  • 100 g slaniny
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce másla
  • 500 g čerstvého hrášku (může být i mražený, ale není tak dobrý)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • hrst máty
  • 120 g zakysané smetany
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl, pepř

Ještě tu mám pro vás jeden tip. Pokud chcete zachovat krásnou zelenkavou barvu hrášku i po uvaření, tak ho zakápněte citronem. Ten barvu udrží a vy si i druhý den můžete užívat jarně zabarvené polévky.

Na ozdobu:

  • mrkvičky
  • krutony

Postup aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve pokrájíme slaninu na proužky a vypražíme ji do křupava. Až bude hotová, odložíme si ji zatím stranou – a pozor, v pánvičce necháme tuk.

Než se slanina vypraží, nadrobno si pokrájíme cibuli, rozehřejeme v hrnci lžíci másla a cibuli orestujeme do zlatova.

Pak k ní přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Polévku osolíme, opepříme a přidáme hrst máty. Trošku máty si necháme stranou na ozdobu.

Polévku vaříme 5 minut, pak ji rozmixujeme do hladkého krému. Přidáme zakysanou smetanu a zakápneme citronem (pro hezkou zelenkavou barvu).

Na ozdobu si připravíme půlky jarních mrkviček, které opečeme na tuku ze slaniny.

Polévku podáváme s pár lístky máty, krutony, vypečenou slaninou a opečenou mrkví.

Čtěte také

Další články