Právě čtete

Rajský kečup ze strany 50

55634  
Sdílet: 

Rajský kečup ze strany 50

Měli jsme doma tlustou knihu v kožených deskách se zlatým lemováním. Jako děcko mě fascinovaly její prázdné, zažloutlé stránky bez příběhů. Postupně jsem chápala  jejich smysl. Máma do nich totiž začala psát naší rodinnou kuchařku. Strašně mě bavilo listovat knihou plnící se recepty a poznámkami, na to si živě vzpomínám.

11. 8. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Rajský kečup ze strany 50

Jednoho dne za mnou máma přijela na statek a povídá: „Letos bude hodně rajčat…“ a podala mi vytrženou stránku z naší zlaté kuchařky. A tak se vařilo. Venku na dvoře. A bylo toho hodně.

Tenhle kečup mám ráda. Dá sice trochu práce, ale zatím ho každý ocenil. Děti, kluci ze štábu Herbáře, Adam Holý a máma. Jen jsem ho trochu vylepšila o zralý černý bez. Krásně tu hustou rajskou omáčku obarví a přidá další rozměr chuti. Super zralý rajský a super bez se totiž v létě sejdou. Stejně jako my letos nad hrnci vařících se rajčat a receptem ze str. 50. Super!

_MG_3145

Recept na domácí kečup

Suroviny:

4 kg rajčat rozkrájených na kousky
8 ks větších rozkrájených cibulí
5 malých naběraček octa
2 polévkové lžíce sladké papriky
24 dkg cukru
3 kávové lžičky soli
½ lžičky mletého hřebíčku
1 lžička skořice mleté
½ lžičky zázvoru
½ lžičky muškátového květu
2 polévkové lžíce hořčice
1 a ½ lžičky mletého pepře
na špičku nože chilli
hrst zralého černého bezu

Postup:

Vše se povaří 2 hodiny a během vaření často mícháme. Poté směs propasírujeme nebo rozmixujeme a dále povaříme, dokud kečup nezhoustne. Horký kečup pak nalijeme do lahví, zavíčkujeme a dáme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a kečup už se nemusí sterilizovat.

_MG_3096

_MG_3225

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články