Právě čtete

Rybízové placky

44431  
Sdílet: 

Rybízové placky

Je docela zajímavé, že na tenhle recept mi reaguje vlastně nejvíc různých žen všech věkových kategorií. Maminky ve škole, moje kamarádky, garderobky v divadle, rekvizitářky v televizi a tak dále. A moje děti a vlastně většina dětí, které naše sušené placky ochutnaly, se po nich mohly utlouct. A to je prosím vůbec nesladím, takže se mi po nich kolikrát křiví pusa.

13. 7. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Rybízové placky

Výroba sušených ovocných placek je velmi snadná a je další alternativou, jak zpracovat např. drobné ovoce a dopřát si tak vitamíny i po sezóně. Většinou dělám celý proces ručně bez mixéru, placka je pak více „hrubá“, ale je potřeba nakonec v placce najít nerozmačkaný rybíz a třeba ho propíchnout vidličkou.

Špatně usušená placka může začít plesnivět, na to pozor. Také ovoce nepasíruji, takže je možná náročnější placku kousat, ale dětem to nevadí a mně to přijde více přirozené (čili jsem líná) :). Vy líní určitě nejste, takže si připravte náčiní a nádobí a hlavně to super zdravé ovoce a mačkejte a mixujte. Uvidíte sami, jak budou reagovat vaše děti a kolegyně v práci. A dejte mi vědět do komentářů!

Ingredience:

½ kila rybízu
cukr dle chuti
javorový sirup

Postup:

Omytý rybíz, nejlépe i bez stopek, prolisujte přes cedník. Tekutinu oslaďte cukrem, ale ne až příliš, protože sladit budete ještě jednou na konci. Zároveň je dobré nechat plackám určitou přirozenou kyselost, abyste cítili opravdovou chuť rybízu. Patra v sušičce vystelte voskovaným papírem, nalijte na ně rybízový protlak a rozetřete do kruhů s cca 3 mm tloušťkou. Dejte sušit na 12 hodin do sušičky na 60 stupňů. Usušené placky sloupneme z papíru a potřeme je javorovým sirupem. Zabalíme jako palačinku, prošpikujeme párátky a skladujeme ve sklenici na chladném místě.

5 rybizove placky_MG_6649

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články