Jednoho dne za mnou máma přijela na statek a povídá: „Letos bude hodně rajčat…“ a podala mi vytrženou stránku z naší zlaté kuchařky. A tak se vařilo. Venku na dvoře. A bylo toho hodně.
Tenhle kečup mám ráda. Dá sice trochu práce, ale zatím ho každý ocenil. Děti, kluci ze štábu Herbáře, Adam Holý a máma. Jen jsem ho trochu vylepšila o zralý černý bez. Krásně tu hustou rajskou omáčku obarví a přidá další rozměr chuti. Super zralý rajský a super bez se totiž v létě sejdou. Stejně jako my letos nad hrnci vařících se rajčat a receptem ze str. 50. Super!
Recept na domácí kečup
Suroviny:
4 kg rajčat rozkrájených na kousky
8 ks větších rozkrájených cibulí
5 malých naběraček octa
2 polévkové lžíce sladké papriky
24 dkg cukru
3 kávové lžičky soli
½ lžičky mletého hřebíčku
1 lžička skořice mleté
½ lžičky zázvoru
½ lžičky muškátového květu
2 polévkové lžíce hořčice
1 a ½ lžičky mletého pepře
na špičku nože chilli
hrst zralého černého bezu
Postup:
Vše se povaří 2 hodiny a během vaření často mícháme. Poté směs propasírujeme nebo rozmixujeme a dále povaříme, dokud kečup nezhoustne. Horký kečup pak nalijeme do lahví, zavíčkujeme a dáme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a kečup už se nemusí sterilizovat.