Právě čtete

I opeření návštěvníci balkonů a zahrad si chtějí dát do zobáčků, proto jsem se pustila do ptačích pítek

4527  
Sdílet: 

I opeření návštěvníci balkonů a zahrad si chtějí dát do zobáčků, proto jsem se pustila do ptačích pítek

Jako všechna předchozí léta i letos se potýkáme s extrémním suchem, které sužuje nejen rostliny, ale i zvířata, hmyz a ptáky. Jejich zdroje vody vysychají. Po loužích, ze kterých ptáci pijí nejraději, není ani stopy. Přitom k tomu, aby tahle drobná stvoření neumírala žízní, stačí malá pomoc, která nás nemusí nic stát. Stačí do okolních parků, zahrad nebo i na balkony umístit pítka a doplňovat je pravidelně vodou. Jde to jednoduše i kreativně, ukážu vám to.

8. 8. 2023 4 min. čtení Helena Suchá
I opeření návštěvníci balkonů a zahrad si chtějí dát do zobáčků, proto jsem se pustila do ptačích pítek

Seděla jsem na sluníčkem prohřáté terase, osvěžovala se vychlazenou minerálkou a poslouchala ševelení ptáčat ukrytých v budce za břečťanem. Kosí máma jak šílená přelétávala mezi budkou a lovištěm, aby všechny ty malé hladové krky nakrmila a utišila. Zatímco já se v tomhle parnu obzvlášť snažím dodržovat pitný režim, ona svůj zobáček nesmočí ve vodě, kdykoli ji přepadne žízeň. Četla jsem, že ještě hůř jsou na tom ptačí mláďata, ta totiž při hledání vody vyskakují z hnízd, a tak dlouho „ve světě“ nepřežijí.

A tak mě na chvíli místo slunce osvítila solidarita vůči mým opeřeným sousedům. Protože to mám do kuchyně blíž než oni k vodnímu zdroji, skočila jsem pro plastový tác, který stejně ležel na dně kuchyňské linky bez využití, a naplněný vodou jsem ho položila na zídku na terase. Konečně našel uplatnění a já přišla na jednoduché a rychlé řešení, kterým třeba něčemu udělám lépe, nebo dokonce zachráním život.

Na zábradlí balkonu i k zavěšení na strom

A protože jedno napajedlo všechny ptáky světa (nebo aspoň mé čtvrtě) nezachrání, pustila jsem se do výroby dalších. Ne vždycky narazíte na zídku, kde lze položit tác nebo misku s vodou. Na zemi může hrozit, že ptačí koupačku přeruší třeba kočičí návštěva. Je proto dobré u výroby pítek rovnou myslet na to, zda je pak pověsíte, přiděláte, nebo někde položíte – zkusila jsem všechny tři možnosti. Nejen že jsou praktické, ale podle mne i hezky zapadnou do exteriéru. Možností je nespočetně, berte mé výtvory třeba jen jako inspiraci.

Kokos: Nejdříve zasytí vás, pak osvěží i malé letce

Vypadá hezky, dá se po trošce vrtání zavěsit, já jsem ale zvolila variantu přidělání. Ne vždy máme totiž možnost na balkoně nebo terase něco pověsit. Ptáčci rádi přistávají na zábradlí, teď tady ještě mohou najít zdroj k načerpání síly a vody na další (vý)let.

Potřebujete na to:

  • kokos
  • drátek
  • kameny
  • vrtačku, nůž, pilku nebo cokoli, čím kokos umíte otevřít

Postup:

  1. Vypustila jsem do sklenice vodu z kokosu – provrtáte jednu ze tří měkkých prohlubní na ořechu.
  2. Ořech jsem pak otevřela s pomocí mužské síly s vrtačkou. (Na YouTube ale najdete spoustu snadných tipů, jak na otevírání ořechu.)
  3. Vydlabala jsem dužinu a nechala ořech vyschnout.
  4. Hrany okrajů ořechové misky jsem obrousila pilníkem, aby nebyly ostré.
  5. Obmotala jsem ořech drátkem a připevnila na plot.
  6. Naplnila kamínky, aby pítko nebylo hluboké, a pak i vodou.

Doba výroby: <20 minut
Výhody: Potřebujete k tomu jednu surovinu, kterou navíc předtím (nebo potom) můžete sami zkonzumovat. A co je hlavní – je to přírodní materiál a skvěle to vypadá.
Nevýhody: Otevřít ořech může být záhul, nám k tomu proto pomohla vrtačka, příště zkusím trik s boucháním nože do ořechu. Hůř se vnitřek ořechu průběžně myje.
Umístění: I ořech se dá zavěsit. Já ale zvolila praktické přidělání drátkem na plot nebo zábradlí balkonu.

Vždy před dalším naplněním pítko pořádně vymyjte a očistěte rejžákem, od usazenin, řas a bakterií. Pokud je miska špinavější, použijte ocet s vodou. Ať je pak voda pro ptáčky čistá a nezávadná.

Podkvětník: Osvěží květiny i ptačí zobáčky

Ať už máte doma nevyužité květináče s miskami (podvěktníky) plastové, nebo hliněné, na zahrádce nebo balkonu jim dáte nový smysl. A navíc vypadají fakt hezky.

Potřebujete na to:

  • květináč a misku čili podkvětník, ideálně terakotový nebo plastový
  • vteřinové lepidlo nebo tavná pistole k upevnění misky na květináč
  • kameny
  • pro případné barevné vylepšení barvu ve spreji, balakryl nebo akrylové barvy (není nutné)

Postup:

  1. Květináč i misku jsem pořádně umyla a odmastila.
  2. Přestříkala barvou.
  3. Květináč tu slouží jako podstavec, proto jsem jej otočila otevřenou stranou dolů a přilepila na něj misku vteřinovým lepidlem.
  4. A po zaschnutí vteřinového lepidla doplnila kamínky (nakonec jsem zvolila velký kámen, aby okolo bylo více vody, miska byla totiž hodně mělká).

Doba výroby: 45 minut (musela jsem čekat, až uschne lepidlo, jinak je to rychlovka do 10 minut)
Výhody: Většinu materiálu máte doma, je to opravdu snadné a rychlé a k pítku si najdou cestu nejen ptáčkové, ale i včeličky a jiný hmyz (proto je třeba do květináče dát i kámen – aby se hmyz neutopil). Miska se navíc dobře umývá.
Nevýhody: Miska je menší, takže se častěji doplňuje voda. Ale aspoň je stále čerstvá a v misce nejsou usazeniny.
Umístění: Dá se kdekoli postavit, ideálně na vyvýšeném místě poblíž křoví či pod stromy, kam se ptáčci nebojí přilétnout. Já jsem ho dala na vyvýšenou zídku se záhonkem. Určitě si pítko najde místo i na stolku či polici na balkoně.

Pítka jsou dobrým zdrojem vláhy pro hmyz. Pokud chcete například včeličkám udělat ještě příjemnější pobyt na vaší zahradě nebo terase, vyrobte jim hmyzí hotel – poradíme vám, jak na to.

Miska vlastníma rukama modelovaná: Závěsná dekorace i zdroj vody

Když si najdete chvilku i na jednoduché vyrábění a modelování, určitě nebudete litovat. Můžete si totiž vlastní misku totiž vyrobit k obrazu svému. A v kombinaci s přírodním motouzem a stromy nebo zelení na balkonu to vypadá moc hezky. Miska se dá vyrobit ze sádry, polymerové hmoty nebo z keramické hlíny – bohužel ale té vypalované. Keramická hmota bez výpalu vypadá sice bytelně, ale v reakci s vodou změkne.

Potřebujete na to:

  • hmotu na výrobu – Fimo (polymerovou hmotu), sádru nebo keramickou hlínu – tu ale nevypálíte doma v troubě, nýbrž v keramické dílně
  • kameny
  • přírodní motouz

Postup:

  1. Vymodelovala jsem si misku z hmoty, můžete použít i nějakou misku z kuchyně jako formu udávající kýžený tvar.
  2. Tužkou jsem si provrtala tři dírky k zavěšení.
  3. Misku jsem dala do trouby na 25–30 minut vytvrdit při 110 °C.
  4. A pak ji nechala vychladnout.
  5. Nastříhala jsem si provázek na tři dlouhé kusy, které jsem vždy přehnula, prostrčila dírkou misky očko a druhé dva konce jsem očkem provlékla. To jsem opakovala ještě dvakrát a misku pak pověsila a uvázala na větev stromku.
  6. Opět jsem doplnila kamínky a vodou.

Doba výroby: Jde o delší postup, záleží, jaký materiál si zvolíte. U keramiky si počkáte i dva dny, než se vypálí. U polymerové hmoty potrvá cca 1,5 hodiny výroba a vypálení – pověsila jsem až následující den.
Výhody: Vyrobíte si misku podle svého gusta a vyčistíte si u toho hlavu.
Nevýhody: Pracnější než předchozí dva postupy. Doba výroby a potřeba zápeku/vypálení.
Umístění: Zavěšení, kdekoli se vám zachce a kam vám ptáčci přiletí. V koruně stromu, na balkoně, pod venkovní policí nebo pergolou.

Na co si dát při výběru pítka pozor


Miska musí být mělká a snadno dostupná, doplňuju ji kamínky, aby měli ptáčci snadný přístup a hmyz se ve vodě neutopil. Materiál je potřeba vybírat takový, aby ptáčkům neublížil – ideální jsou proto keramické nebo plastové misky, tácy. Plech necháme raději v troubě, rozpálený na sluníčku službu moc neudělá.

Trpělivost ptáčky na zahradu přivolává

Chce to čas a ptačí odvahu. Ptáčkové nejprve musí nový zdroj vody zmerčit a ověřit si, že je místo bezpečné. Proto je dobré jej v případě zahrádek a parků umístit minimálně 5 metrů od hustých keřů, aby stihli včas odletět před predátorem, který na ně v zeleném úkrytu číhá, zároveň je dobré mít keře a stromy v okolní delší vzdálenosti, aby si po koupání ptáci mohli v úkrytu osušit peří. Pokud se jim vaše pítko bude líbit, budou se k vám vracet, aby si osvěžili zobáčky a vycachtali se ve vodě. Nádobky využijete po celý rok, ať nadále jako pítka, nebo krmítka.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články