Právě čtete

Průvodce správným výběrem podprsenky

3881  
Sdílet: 

Průvodce správným výběrem podprsenky

Byla to Oprah, která ve své talkshow jednou prozradila, že až 80 procent žen nosí nesprávně velkou podprsenku. Od té chvíle si ženy po celém světě začaly všímat problémů, které dříve přehlížely.

8. 4. 2015 4 min. čtení Redakce
Průvodce správným výběrem podprsenky

Přirozeně na to navázal boom specializovaných prodejen se spodním prádlem zaměřených na poradenství s výběrem správné podprsenky. A jedním takovým obchodem, který se zabývá bra-fittingem, je i Správná podprsenka, s jejíž spolumajitelkou Karolinou Tomascovou jsme připravili následujícího průvodce pro správný výběr tohoto praktického oblečení.

Ve Správné podprsence vám mohou poradit, jaký střih je pro vás lichotivý, vypočítají vaši velikost, která je mnohdy úplně jiná, než jste si celý život myslela, a doporučí vám řešení šité přímo na míru. Když ale nemáte čas zajít přímo za odbornicemi nebo jste si jistější doma, i pro vás existuje pár rad, jak si najít správně velkou podprsenku.

IMG_2739

1. krok – rozhodování

První krok je leckdy nejtěžší a to platí i v tomto případě. Nejdříve si musíte rozmyslet, co přesně chcete nebo potřebujete. Podprsenku pod šaty? Na léto pod tričko? Nebo potřebujete něco na sport? Od toho se totiž odvíjí, jakou si pak koupíte. Pro sport potřebujete takovou, která bude pevně držet vaše prsa, pod šaty ideálně nějakou bez ramínek a tak podobně. Funguje to jako u jakéhokoliv jiného druhu oblečení – některé se hodí více do jiných situací než jiné.

2. krok – použijeme krejčovský metr

Když v tom máte jasno, pusťte se do měření. V podprsence se postavte před zrcadlo a přeměřte si hrudník těsně pod okrajem podprsenky. Čím těsněji metr na kůži přiložíte, tím líp pro pozdější výpočet.

1

3. krok – dvakrát měř

Druhé měření proveďte přes nejširší místo na prsou. Metr by neměl být povolený na zádech, proto je dobré pracovat před zrcadlem, měl by být co možná nejvíc vodorovně se zemí a v tomto případě nemusí být měření už tak těsné.

4. krok – trocha matematiky

Poté stačí naměřené údaje zadat do kalkulátoru velikosti. Ten najdete třeba na stránkách Správné podprsenky. Může vám vyjít velikost, o které jste nikdy neslyšela, ale toho se není třeba bát. Každý výrobce šije podprsenky jinak, tudíž neexistuje žádná univerzální velikost. Poté už stačí vyrazit do obchodů.

2

5. krok – zkoušejte

Číslo, které vám z kalkulátoru vylezlo, berte jen jako startovní bod a s podprsenkami této velikosti začněte. Podle toho poznáte nejlíp, co vám jak sedí. Pokud nemůžete v podprsence dýchat nebo vám prsa přetékají z košíčků, zkuste o něco větší. Výběr správně padnoucí podprsenky nepodceňujte a klidně zkoušejte různé velikosti i několik desítek minut, bez zkoušení se ke správné velikosti nedoberete.

Starosti si nemusíte dělat, ani když máte rozdílně velká prsa. Jak říká Karolina Tomascová, „stejně velká prsa nemá žádná žena“, proto i pro tento případ existuje řešení. Pokud jde o menší rozdíl, vyřeší ho utáhnutí ramínka, pokud je rozdíl větší, pořiďte si podprsenku s vnitřní kapsičkou a polštářek dejte jen do košíčku, které bude oblékat menší prso. Nejdůležitější je obléci větší prso, to menší už se dá doladit.

6. krok – výběr střihu

Když objevíte správnou velikost, je důležitý i výběr střihu. Je přibližně pět základních střihů: podprsenky s nízkým středem, balkónové, uzavřené, bez ramínek a sportovní. Ženám s lehce povolenějšími prsy se doporučuje nebrat velmi vystřižené podprsenky s nízkým středem, aby prsa nevypadávala, na menší prsa je zase vhodnější vzít si podprsenku s nižším středem a výplní z boku a výztuží. Hodně záleží i na tom, co žena preferuje.

Karolina Tomascová například vyvrací i mýtus, že ženy s velkými prsy by neměly nosit vyztužené podprsenky. Vyztužené naopak prsa lépe nadzvednou a dodají jim kulatější tvar, takže kromě úlevy na zádech si klientka může všimnout i optického zeštíhlení pasu.

4

7. krok – kontrola

Až si najdete padnoucí podprsenku v barvě a střihu, který se vám líbí, zkontrolujte si ještě, že vám skutečně prádlo dobře sedí. Vždy je potřeba podprsenku zapínat na nejvolnější háček, protože časem se bude guma povolovat, tak abyste měla stále kam podprsenku utahovat. Poté se podívejte zboku, zda se vám kostice nezapichují do prsní tkáně a zda vám končí až za ní. Prso by také nemělo zepředu ani zboku vypadávat. Poté si udělejte ještě jeden test – zvedněte ruce nad hlavu, a pokud jste vybrala správně, podprsenka by vám měla zůstat sedět na hrudníku, neměla by se vysouvat a ani by z ní dolů prsa neměla vypadnout. Pokud máte větší prsa, tak také zatlačte na kostici uprostřed, jestli vám skutečně leží až na hrudním koši.

IMG_2733

Správným výběrem by ovšem vaše starost o podprsenku neměla končit. Stejnou pozornost jako nákupu byste totiž měly věnovat i péči o ní. Nejlepší je prát podprsenky v ruce ve vlažné vodě a jemném pracím prostředku, poté jí nechte volně usušit. Pokud chcete podprsenku prát v pračce, vyhněte se používání aviváží, ty ničí jemná vlákna, která poté mohou z podprsenky lézt. Perte ji jen v uzavřeném pracím pytlíku, abyste se vyhnula jejímu mechanickému poškození, a nastavte pračku jen na ruční praní.

PS: Doufáme, že s tímto návodem už nakupování správně padnoucí podprsenky nebude nijak stresovou záležitostí, a jak Karolina s úsměvem říká: „I spodní prádlo může být radost a vášeň, nejenom boty.“ Možná je na čase s ní souhlasit.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články