Právě čtete

Džínové ikony

2798  
Sdílet: 

Džínové ikony

Dnes už denim dávno není jen doménou pracovní třídy a oblíbeným kouskem lidí posedlých americkou zlatou horečkou. Ano, historie džínů, stejně jako jejich patent, sahá daleko do 19. století. Pohodlný oděv z tvrdé látky kdysi stál pouhý 1 americký dolar, což by se nám dnes asi líbilo. Ale zase se musí uznat, že v té době džíny nebyly žádným módním zázrakem. Měly prostý střih, funkční účel a nešlo o nic moc krásného.

6. 2. 2015 3 min. čtení Redakce
Džínové ikony

Jenže jak čas letěl, krejčí si tuto látku zkoušeli ochočit a podřídit daleko komplikovanějším střihům. Začátek dvacátého století přinesl další společenské změny a filmová plátna začali plnit hrdinové, kteří, světe div se, měli na sobě džínovinu. Tento trend se pak přenesl i mezi obyčejné lidi a pomalu ale jistě už nebylo nijak trapné džíny nosit. Ba naopak.

Muži se nošením džínů přibližovali svým vzorům z filmových pláten, ať už se jednalo o tvrďáky či rebely bez příčiny, a najednou ani žena v džínech nebyla ničím neobvyklým. I tak křehká stvoření jako Marilyn Monroe či Jane Birkin dokázala tento kousek nosit s naprostou grácií a mít v něm neuvěřitelný šmrnc. Dnes už se z džínoviny šijí i boty, střihů je nespočet a celkově oblečení ušité z této látky vnímáme jinak, než tomu bylo v 19. století. Je ovšem možné, že by se tak vůbec nemuselo stát, nebýt několika ikon…

James Dean

james dean
foto: Flickr

Začali jsme s hrdiny, tak proč se nepřesunout k rebelům? Kalifornský rodák James Dean se proslavil v polovině padesátých let minulého století. Díky filmu Rebel bez příčiny se džíny staly uniformou tehdejších mladých lidí a asociací s volností a rebelstvím. Jak se říká, nepotřebujete nic, jen modré džíny a bílé triko.

The Ramones

ramones
foto: Ian Dickson (Wikimedia Commons)

Mít džíny je dobré, ale ještě lepší je mít je děravé. Americká punk roková skupina The Ramones, která byla založena na začátku sedmdesátých let, byla známá svou láskou k roztrhaným džínům. V kombinaci s černou koženou bundou pak celý styl gradoval. Tento módní výstřelek si našel místo i v našem století a už dávno ho nenosí jen rockeři a punkáči.

Kurt Cobain

kurt kobain
foto: Bruce Pavitt a Steve Double (pro VICE)

Kdo v devadesátých letech nenosil roztrhané džíny, ten nebyl in. Jestliže Ramones měli roztrhané džíny, nebylo to nic proti Kurtu Cobainovi, který je kombinoval s vytahanými košilemi a dětskými tričky. Prostě grunge. A všichni to pak už jen kopírovali.

Jane Birkin

Přehrát znovu

Francouzská herečka, zpěvačka a životní partnerka režiséra, skladatele a vskutku skvělého provokatéra Serge Gainsbourga se do módní historie zapsala během 70. let minulého století. Už tehdy byla naprostou ikonou stylu, takovou správnou Pařížankou, která ví, jak být šik a přitom mít na sobě jen triko a džíny. Ne každý by dokázal nadchnout šéfa módního domu Hermès Jean-Louise Dumase natolik, aby pak speciálně pro něj vytvořil kabelku. Birkin bag je stále atraktivní kořistí shopaholiků a Jane za toto děkujeme.

Madonna

Přehrát znovu

Madonna věděla, jak ohromit Ameriku. A to hned od začátku. Platinové vlasy a roztrhané džíny v kombinaci s džínovou bundou a jednoduchým trikem se zapsaly do historie. V době, kdy po boku Madonny stál naprosto fenomenální herec Sean Penn, vypadala v tom denimu jaksi výjimečně. Rozhodně lépe, než kdyby tam Sean nebyl. Fungující pár si šatník ladí, v tom tkví úspěch.

A co české džínové ikony? Ty nám napište vy do komentářů.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články