Právě čtete

Průvodce pozorováním noční oblohy

4759  
Sdílet: 

Průvodce pozorováním noční oblohy

Konečně je tady léto! Úžasné jsou dlouhé slunečné dny, ale také relaxační letní večery venku. Ten příjemně prohřátý noční vzduch, ta čistota všelijakých zvuků hmyzu a zvířat, ta důvěryhodnost tmy, ten jedinečný pocit klidu a rozjímání. 

6. 7. 2015 5 min. čtení Redakce
Průvodce pozorováním noční oblohy

O úroveň větší zážitek z letních večerů přináší pobyt v přírodě, daleko od městského ruchu, a s lidmi, kteří jsou vašemu srdci nejblíž. Přinášíme vám inspiraci, jak si tyto večery zpříjemnit výkladem noční oblohy.

Zásadní je zvolit ten „pravý“ večer

V první řadě je velmi důležitý výběr dne. Ideální je noc, která navázala na slunečný den bez mráčků a přeháněk. Optimální podmínky na pozorování noční oblohy nastávají v červenci až tak okolo 22:30 a přetrvávají tak do 04:00.

Vrcholek kopce je hvězdám nejblíž

Dalším předpokladem je najít si tmavé pozorovací místo, které bude dostatečně daleko od městských světel, například nezalesněné hřebeny kopců, tak, aby svítící hvězdy co nejvíce vynikly na černé obloze.

V létě jde například snadno pozorovat souhvězdí orla (foto vytvořeno pomocí aplikace Star Chart)

Noc, ve které panuje úplněk měsíce, není ideální

Třetím předpokladem je nenechat se zlákat romantikou úplňku a naopak zvolit den, kdy je na obloze měsíc co nejmenší a svou září nám tedy nebude narušovat viditelnost hvězd.

Teplé oblečení a karimatka vám zajistí pohodlí

Teď už tedy víte, že je potřeba si udělat pozdní noční túru na vrcholky kopečků, ale ještě je potřeba vzít si s sebou karimatky, případně spacáky a teplé oblečení. Noční obloha se totiž nejlépe pozoruje vleže a zem v přírodě bude s největší pravděpodobností tvrdá.

Chcete-li se vyznat v noční obloze, pak si s sebou vezměte taháček

Od věci také není vzít si s sebou mapku nezapadajících (cirkumpolárních) souhvězdí a pak také souhvězdí jenom letní oblohy. Na internetu jich najdete mnoho a takovýto tahák určitě přijde vhod. V tomto případě si hlavně nezapomeňte malou baterku, abyste na svůj taháček viděli.

Mléčná dráha je důkazem, že i vesmír je dílem ženy

Konečně tedy k rámcovému výkladu. Prvním záchytným bodem je pás Mléčné dráhy, kterou takto pojmenovali staří Řekové především kvůli svému mléčnému zabarvení. Ke vzniku Mléčné dráhy se váže legenda, podle níž podstrčil otec bohů Zeus jedné noci k prsu své spící manželky Héry svého nevlastního syna Hérakla. Ten sál tak dychtivě, že to Héru probudilo a dítě prudce odstrčila. Její mléko pak vystříklo po celé obloze. Vidíte, také při tvorbě vesmíru nejvíce zapracovala právě žena. Pravdou ale je, že Mléčná dráha je galaxie, čili seskupení miliardy hvězd, prachů, plynů, ovšem také s naším Sluncem a celou sluneční soustavou.

Letní mléčná dráha (foto: Michal Kodriš)

Polárka byla ukazatelem námořníků

Druhým záchytným bodem je Polárka. Mnoho lidí si myslí, že je Polárka nejjasnější hvězdou na obloze, pravdou ale je, že více jak 45 jiných hvězd je výraznějších než právě ona. Proč je tedy Polárka tak známá? Polárka, neboli také Severka, totiž velmi spolehlivě určuje směr k severu. Dle její polohy se řídili za starých časů námořníci. Zajímavostí hvězdy Polárky je její pravidelné blikání. Astronomové zjistili, že každý rok bliká méně a méně, což značí, že jí dochází termojaderné palivo – vodík. Kvůli tomu každý rok ztratí tolik hmoty, která je srovnatelná se samotnou hmotností Země. Nepřijde vám tento fakt fascinující? 

Některá souhvězdí lze vidět v jakémkoliv ročním období

A teď už je čas na taháčky. Taháček cirkumpolárních (nezapadajících) souhvězdí, tedy souhvězdí, která v daném místě nikdy nezapadají pod obzor. Patří sem 6 souhvězdí, jejichž charakteristické obrazce se skládají z nezapadajících hvězd.

  • Velká medvědice – toto souhvězdí je tvořeno spojnicemi 12 hvězd, přičemž 7 z toho patří Velkému vozu, který je obecně známější a který z Velké medvědice tvoří ocas a bederní část. Zbylých 5 hvězd pak dotváří hlavu a nohy.
  • Malý medvěd – toto souhvězdí je známé především díky své hvězdě alfa, čili Polárce. Součástí tohoto souhvězdí je i Malý vůz, který ovšem oproti Velké medvědici tvoří především hlavu a značnou část těla.
  • Kasiopeja – toto souhvězdí vytváří na jasné obloze nápadné „W“ nebo „M“.
  • Drak – toto souhvězdí je tvořeno řadou hvězd, které ve svém spojení vytváří obrazec podobající se spíše papírovému létajícímu drakovi než bájnému tvorovi. Má jednu hlavu a dlouhý ocas.
  • Cefeus – jasnější hvězdy tohoto souhvězdí připomínají ve svém spojení dům se špičatou střechou.
  • Žirafa – toto souhvězdí je tvořeno spíše nejasnými hvězdami, a proto nejde na obloze bez dalekohledu dobře najít.

Některá souhvězdí odhalí svou krásu jen v letních měsících

Na druhém taháčku pak objevíme orientační obrazce typické pro letní měsíce, jako je letní trojúhelník tvořený trojicí jasných hvězd Vega, Deneb a Altair. Letní obloha také krásně odhaluje souhvězdí Lyry, Labutě nebo Lištičky. 

Souhvězdí Felis, neboli kočka (foto vytvořeno pomocí aplikace Star Chart)

Jaké krásy přinese léto 2015?

1. července lze na noční obloze zaznamenat velkou blízkost dvou planet, a to Venuše a Jupitera. V srpnu bude poprvé zaznamenatelný jeden z mnoha meteorických rojů, tzv. srpnové Perseidy, které jsou v ostatních případech rušeny měsíčním svitem. Další viditelné meteorické roje se objeví až na podzim – podzimní Drakonidy, částečně také Leonidy a Geminidy. Nejzajímavější úkaz bude v pondělí 28. září v ranních hodinách, kdy cca ve 3:07 začne vstupovat Měsíc do plného stínu Země, což se projeví výraznou ztrátou jasu na části měsíčního kotouče. Ve 4:11 začne úplná fáze zatmění a celý povrch Měsíce bude zastíněn. 

Víte, že existují i vychytané aplikace pro pozorování noční oblohy?

Všechny zmíněné obrazce a úkazy můžete hledat, rozeznávat a obdivovat s pomocí vytištěných map nebo jít s dobou a stáhnout si do chytrého telefonu několik nápomocných aplikací, jako například Google Sky Map, SkyView, Star Chart nebo Planetárium.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články