Právě čtete

Proč je středomořská kuchyně na seznamu UNESCO?

2652  
Sdílet: 

Proč je středomořská kuchyně na seznamu UNESCO?

S příchodem téměř tropických teplot se nikomu nechce hodiny postávat u plotny, ani jíst vydatná hutná jídla. Většina lidí má v letním počasí chuť na lehčí oběd, který je ve spojení s teplým vzduchem nebude uspávat k odpolední siestě. Ideální řešením na tohle roční období proto je středomořská kuchyně, která se dokonce nachází na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

8. 7. 2015 3 min. čtení Redakce
Proč je středomořská kuchyně na seznamu UNESCO?

Středomořská strava byla na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví zapsána v roce 2013 na základě společné nominace Kypru, Chorvatska, Španělska, Řecka, Itálie, Maroka a Portugalska, přičemž schvalovací komise přihlédla doslova k „…souboru dovedností, znalostí, rituálů, symbolů a tradic, které zahrnují úrodu, sklizeň, rybaření, chov zvířat, uchovávání, zpracování, vaření a především sdílení a konzumaci potravin.“ Nominace přitom obsahuje i řemeslnou výrobu nádobí.

Čerstvá ryba, zelenina a olivy – jedny z nejčastějších surovin středomořské kuchyně (foto via Flickr)

Zápis do UNESCO přitom věnuje zvláštní pozornost i tomu, jak si dané národy dokáží jídlo samotné užít. V jejich podání totiž nejde jen o přípravu jídla a jeho následné spořádání, jak dnes spousta lidí (bohužel) jídlo celkově vnímá. U středomořských národů se totiž k němu neodmyslitelně vážou i prvky pohostinství, sousedských vztahů a povídání si lidí mezi sebou, které jsou v jihoevropských státech opravdu jakousi normou a nikoliv jen něčím výjimečným, jako je tomu u nás.

Sami to asi znáte – o společných večeřích třeba s celou rodinou se sice hodně mluví, ale dostaneme se k nim maximálně tak při nedělním obědu a ještě z toho navíc občas vyjde nepříjemná povinnost.

Ale zpátky ke stravování jako takovému. Základ středomořské kuchyně tvoří obilniny, luštěniny, ryby, olivový olej, čerstvé ovoce a zelenina, ale také víno, které je v malém množství jako součást pokrmu přímo doporučováno. V omezené míře se konzumuje maso a mléčné výrobky, čím se středomořská kuchyně liší například od té naší, v níž je maso základem.

Zeleninové a ovocné trhy potkáte ve Středomoří téměř všude (foto via Flickr)

Kouzlo téhle kultury stravování pak ve skutečnosti tkví ve správném kombinování jednotlivých druhů potravin, kdy ani jeden z nich nezíská ve stravě navrch. Jedině tak ostatně lze dosáhnout vyvážené stravy, která prospívá zdraví. Ostatně množství obyvatel Středomoří trpících kardiovaskulárními poruchami je výrazně pod celosvětovým průměrem. A důvod? Lékaři uvádějí nejčastěji právě středomořskou stravu.

Velkou výhodou středomořské stravy je i to, že se s ní dá velmi dobře také zhubnout. Víceméně všechny potraviny, které do ní spadají, totiž jsou velmi zdravé a nijak tučné. Takže pokud si ještě teď lámete hlavu nad tím, co máte v létě připravovat za pokrmy, tohle je skvělá volba.

Ukázka typického středomořského jídla – v popředí španělský salát s čerstvým sýrem, oříšky a fíky (foto via Flickr)

PS: A poté, co si připravíte nějaký ten středomořský recept, hlavně nezapomeňte na to, že si máte jídlo hlavně užít ve společnosti rodiny či přátel. A hlavně se kvůli němu nijak nestresujte. :)

Čtěte také

Průvodce pozorováním noční oblohy
Průvodce pozorováním noční oblohy4257
Které aplikace vám usnadní dovolenou?
Které aplikace vám usnadní dovolenou?2322
10 tipů pro snadné kempování
10 tipů pro snadné kempování8808
Další články