Právě čtete

Proč je středomořská kuchyně na seznamu UNESCO?

2834  
Sdílet: 

Proč je středomořská kuchyně na seznamu UNESCO?

S příchodem téměř tropických teplot se nikomu nechce hodiny postávat u plotny, ani jíst vydatná hutná jídla. Většina lidí má v letním počasí chuť na lehčí oběd, který je ve spojení s teplým vzduchem nebude uspávat k odpolední siestě. Ideální řešením na tohle roční období proto je středomořská kuchyně, která se dokonce nachází na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

8. 7. 2015 3 min. čtení Redakce
Proč je středomořská kuchyně na seznamu UNESCO?

Středomořská strava byla na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví zapsána v roce 2013 na základě společné nominace Kypru, Chorvatska, Španělska, Řecka, Itálie, Maroka a Portugalska, přičemž schvalovací komise přihlédla doslova k „…souboru dovedností, znalostí, rituálů, symbolů a tradic, které zahrnují úrodu, sklizeň, rybaření, chov zvířat, uchovávání, zpracování, vaření a především sdílení a konzumaci potravin.“ Nominace přitom obsahuje i řemeslnou výrobu nádobí.

Čerstvá ryba, zelenina a olivy – jedny z nejčastějších surovin středomořské kuchyně (foto via Flickr)

Zápis do UNESCO přitom věnuje zvláštní pozornost i tomu, jak si dané národy dokáží jídlo samotné užít. V jejich podání totiž nejde jen o přípravu jídla a jeho následné spořádání, jak dnes spousta lidí (bohužel) jídlo celkově vnímá. U středomořských národů se totiž k němu neodmyslitelně vážou i prvky pohostinství, sousedských vztahů a povídání si lidí mezi sebou, které jsou v jihoevropských státech opravdu jakousi normou a nikoliv jen něčím výjimečným, jako je tomu u nás.

Sami to asi znáte – o společných večeřích třeba s celou rodinou se sice hodně mluví, ale dostaneme se k nim maximálně tak při nedělním obědu a ještě z toho navíc občas vyjde nepříjemná povinnost.

Ale zpátky ke stravování jako takovému. Základ středomořské kuchyně tvoří obilniny, luštěniny, ryby, olivový olej, čerstvé ovoce a zelenina, ale také víno, které je v malém množství jako součást pokrmu přímo doporučováno. V omezené míře se konzumuje maso a mléčné výrobky, čím se středomořská kuchyně liší například od té naší, v níž je maso základem.

Zeleninové a ovocné trhy potkáte ve Středomoří téměř všude (foto via Flickr)

Kouzlo téhle kultury stravování pak ve skutečnosti tkví ve správném kombinování jednotlivých druhů potravin, kdy ani jeden z nich nezíská ve stravě navrch. Jedině tak ostatně lze dosáhnout vyvážené stravy, která prospívá zdraví. Ostatně množství obyvatel Středomoří trpících kardiovaskulárními poruchami je výrazně pod celosvětovým průměrem. A důvod? Lékaři uvádějí nejčastěji právě středomořskou stravu.

Velkou výhodou středomořské stravy je i to, že se s ní dá velmi dobře také zhubnout. Víceméně všechny potraviny, které do ní spadají, totiž jsou velmi zdravé a nijak tučné. Takže pokud si ještě teď lámete hlavu nad tím, co máte v létě připravovat za pokrmy, tohle je skvělá volba.

Ukázka typického středomořského jídla – v popředí španělský salát s čerstvým sýrem, oříšky a fíky (foto via Flickr)

PS: A poté, co si připravíte nějaký ten středomořský recept, hlavně nezapomeňte na to, že si máte jídlo hlavně užít ve společnosti rodiny či přátel. A hlavně se kvůli němu nijak nestresujte. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články