Právě čtete

10 tipů pro snadné kempování

10482  
Sdílet: 

10 tipů pro snadné kempování

Léto je za dveřmi. Konečně přichází ten pravý čas odpočinout si od města a jet načerpat novou svěží energii do volné přírody. Pozorovat její pravou sílu a krásu skrze listnaté větve stromů, barvou svítící květy rostlin, roztahující se keře, rychle rostoucí trávu a mnoho dalšího. Ideální je se sbalit a vyrazit minimálně na týden kempovat nebo ještě lépe pouze stanovat mimo civilizaci.

2. 7. 2015 4 min. čtení Redakce
10 tipů pro snadné kempování

Jsme si ale vědomi toho, že stanování je velmi specifická disciplína a ne každý ví, jak si ho užít s co nejmenší újmou na vlastním komfortu. Proto jsme se rozhodli vám nabídnout pár inspirací, které vám usnadní organizaci stanování a pak samotný pobyt v přírodě.

1. Kde stanovat? 

V prvním bodě je důležité samo místo. Pokud tento bod nepromyslíte, pak může být váš pobyt v přírodě nepříjemně dobrodružný. Nemyslím teď, kam v České republice přímo jet, ale spíše jakou pozici pro ukotvení stanu zvolit. Nejlepší místo je ve svahu! V údolí nebo v proláklině bývá vlhko a v noci hodně chladno. Na vrcholu kopce zase hodně větrno. Pod osamoceným stromem zase hrozí úder blesku a padající úlomky větví.

tchibo camping-14

2. Organizujte si oblečení uvnitř stanu

Největší starostí při stanování je výběr a skladování oblečení. Stan je malý, jak pro skladování oblečení, tak také na prohrabování se věcmi. Nemluvě o vlhku a špíně, která prostě ke stanování v přírodě patří. Co s tím? Větší plastová krabice se smotky oblečení na každý den. Jednoduše si doma připravíte kompletní set oblečení na dílčí dny. Spodní prádlo, ponožky, tričko, kalhoty, mikinu. Naskládáte to na sebe a zamotáte do takových rolek, které pak seřadíte vedle sebe do nepromokavého plastového boxu. Každý den pak jen vyndáte jednu rolku s oblečením a ušetříte si tím pochroumané nervy.

3. Vlastně, organizujte si úplně všechno

Nejenom oblečení, ale i stolovací a hygienické potřeby se ve stanu nepřehledně povalují. Pro tento případ doporučuji pořídit si kapsový organizér. Obrovská výhoda je, že se dá zavěsit, snadno přenést a hlavně že uspořádaně pojme velké množství různorodých věcí. Od příborů, ubrousků, koření, až třeba po zdravotnické potřeby. Vše budete mít seřazené na očích.

tchibo camping-3

4. Skladování potravin

Výběr a uchovávání jídla a pití je velmi zásadní pro přežití v přírodě. Vaření zvládnete zajisté na otevřeném ohni, ale určitě si s sebou vezměte trojnožku a kotlík. Co se jídla týče, je ideální vzít si instantní anebo konzervované potraviny, které nepodléhají rychlé zkáze. Pokud ovšem potřebujete k životu například vajíčka nebo mléko do kávy, pak máte dvě možnosti, jak tyto potraviny skladovat bez ledničky. Pokud jste blízko vody (rybník, potůček) pak stačí tyto potraviny dát do síťovky nebo do přepravky ukotvené k břehu a ponořit do studené vody. Pokud nejste blízko vody, pak doporučujeme na místě, které je nepřetržitě ve stínu, vykopat cca 1 metr hlubokou díru, potraviny dát do ní a překrýt díru tmavou plachtou. Řešením pak také může být přenosná lednička, ale její nevýhoda je v tom, že ve stanu zabere spoustu místa.

5. A co hygiena?

Vlhčené ubrousky jsou dalším chytrým řešením, které oceníte. Příjemné chladivé otření v horkých dnech, očištění špinavých rukou, hygiena po toaletě, ale také otření kempinkového stolu nebo zablácených holínek. To vše umí jedno balení vlhčených ubrousků.

6. Přibalte si balzám na rty

Jedna z nedoceněných potřeb je balzám na rty. Jen málokdo ví, že kromě provlhčení rtů krásně ochrání také třeba nos nebo čelo před slunečním spálením. Tlumí bolest při štípnutím hmyzem, rámcově naimpregnuje obuv a působí jako šikovný podpalovač při rozdělávání ohně.

tchibo camping-6

7. Pro všechny případy berte i velkou plachtu

Určitě si s sebou nezapomeňte vzít krycí pevnou plachtu s oky. Přijde vhod, až zjistíte, že vám zatéká do stanu. Také z ní můžete vytvořit markýzu, která vás ochrání před ostrým slunkem, ale také ji lze využít na nasbírání a přinesení dříví k táboráku.

8. Síťovka je malá a velmi praktická

Velmi skladná a šikovná věc je síťovka. Ve složené podobě se vejde do kapsy. Obsah má ale až na deset piv, které můžete v síťovce spolehlivě ponořit do vody a nemít strach, že vám uplavou. Také se hodí na přenášení špinavého nádobí, protože toho pojme hodně a snadno se od zbytků jídla v tekoucí vodě přepere.

tchibo camping-21

9. Pořádná izolepa se hodí i v lese

Široká páska z PVC na ochranu potrubí a kabeláže umí v přírodě zázraky. Když ji nastříháte na menší proužky, stáhne velmi rozšklebené řezné poranění. Zalepí stan, ale i boty. A pokud ji zavěsíte, pak poslouží jako účinná mucholapka.

10. Využijte pásek nejen na kalhoty

Posledním velkým pomocníkem je obyčejný pásek do kalhot. Ne každý strom má vhodné a nízko posazené větve, které nám mohou posloužit jako závěsné rameno. V tomto případě okolo kmenu pevně zapněte pásek od kalhot a pomocí kovových háčků na něj můžete zavěsit například kastrůlky nebo kosmetickou taštičku.

tchibo camping-29

Na závěr je vhodné si uvědomit, že pro pobyt ve volné přírodě existují určitá omezení. Bivakování neboli nouzové přespání v horách či chráněných krajinných oblastech je obecně spíše povolené než zakázané. Není ale v těchto místech dovolené rozdělávat oheň a stavět stan. Také po vás nesmí zůstat žádné odpadky. Výjimkou jsou národní parky, kde není dovoleno se vzdálit od vyznačené stezky a ani tedy poodejít do lesa a přespat tam.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články