Právě čtete

Protažením ke štíhlému tělu

5088  
Sdílet: 

Protažením ke štíhlému tělu

Strečinků známe hned několik (aktivní, pasivní, balistický nebo proprioceptivní neuromuskulární facilitaci – šílený název, já vím), nicméně základní a nejdůležitější rozdělení spočívá v provádění strečinku před cvičením a po něm. Proč tomu tak je?

23. 8. 2017 2 min. čtení Veronika Wisiorková
Protažením ke štíhlému tělu

Protažení patří ke cvičení stejně neodmyslitelně jako k létu zmrzlina. Přesto se ve fitness centrech často setkávám s tím, že spousta lidí tuhle část přeskakuje a rovnou se vrhá k náčiní. Přitom je to skoro jako s tou zmrzlinou. Můžete zvládnout dlouhou dobu bez osvěžení, ale dříve nebo později vám z toho horka nebude příliš dobře, nebudete se cítit ve své kůži a léto si tolik neužijete.

Pravidelným protahováním budete chránit všechny své svaly, šlachy i klouby před možným zraněním, dosáhnete větší flexibility a celkově lepší pohyblivosti, pomůžete svalům k regeneraci, zlepšíte držení svého těla, zvýšíte svou výkonnost a zároveň se příjemně naladíte. Všechny tyhle benefity budou mít za následek krásnější tělo, protože budete schopni cvičit pravidelně, a postavení vašeho těla bude opticky vyšší, budete působit celkově štíhlejší. To už stojí za těch pár minut, nemám pravdu?

Dynamický strečing

Před cvičením vyžadujete od strečinku, aby svaly zahřál, „nastartoval“ a připravil je na zátěž. Měli byste s ním začínat po krátkém zahřátí například svižnou chůzí na páse nebo jiným pohybem, který vám rozproudí krev v těle. Jedná se o dynamičtější prvky, odtud také vychází jeho označení – dynamický strečink.

Zaměřte se proto na rychlé, ale vedené pohyby, které vás dovedou do krajní polohy, ve které nebudete setrvávat, ale rovnou se vrátíte do výchozí pozice, přičemž tento pohyb několikrát zopakujete, ideálně 8-12x.

Statický strečing

Z podstaty věci tedy vyplývá, že na konci tréninku potřebujete přesný opak, tedy svaly uklidnit, uvolnit a připravit k regeneraci. Zaměřujete se proto na statické pohyby čili na statický strečink. To je nejspíše také ten strečink, který si pamatujete z dob tělocviku.

Provádíte pomalé, vedené pohyby, které vás povedou až do krajní polohy, ve které vydržíte 20-30 vteřin. Tuto dobu zkuste být klidní, zhluboka a pravidelně dýchejte. Krajní polohu poznáte podle mírně nepříjemné bolesti nebo „táhnutí“ dané partie. Nikdy však nechoďte dál přes bolest. Zpočátku vám to bude mírně nepříjemné, když ale tu půl minutu vydržíte, pocítíte blaženou úlevu.

Jak na to

Strečink vám zabere 5-10 minut, tedy zanedbatelný čas, který může velmi ovlivnit nejen to, jak se vám bude cvičit, ale také to, jak moc vás bude (nebo spíše nebude) bolet tělo druhý den. Nikdy nechoďte při protahování přes bolest, mohlo by dojít k natržení svalu. Nezapomínejte na pravidelné dýchání, které je při tomto nezbytné.

Věřím, že teď už zařadíte protahování ke svým tréninkům pravidelně jako jeho součást.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články