Právě čtete

Máte volný pokoj? Může vám vydělávat slušné peníze

8069  
Sdílet: 

Máte volný pokoj? Může vám vydělávat slušné peníze

Párkrát mi někdo navrhoval, jestli ten volný pokoj, co mám doma, nechci teda pronajímat? Představa cizích lidí v bytě se mi dvakrát nezdála, ale kamarád, který volný pokoj pronajímá, tvrdí, že o nájemcích skoro neví. Jak to tedy udělat a na co se připravit, když máte pokoj navíc?

29. 10. 2018 4 min. čtení Michaela Pechanová
Máte volný pokoj? Může vám vydělávat slušné peníze

Možnosti bych měla v zásadě tři – najít si dlouhodobého nájemníka, pronajmout pokoj třeba jen na pár měsíců anebo si udělat z bytu takový malý domácí hotel. Čím kratší pobyty, tím by mi to vydělávalo víc peněz, ale taky stálo víc práce. Pozor, pokud ale bydlíte v pronajatém bytě, volný pokoj můžete pronajímat jenom se souhlasem majitele.

Na co se připravit?

Nejdřív jsem vyzpovídala kamaráda Kubu, který už rok pronajímá pokoj právě tím nejkratším a nepracnějším způsobem – turistům na několik málo dní.

Jak vás vůbec napadlo pokoj pronajímat?

Máme v bytě volný pokoj. Víme, že v budoucnu bude pro děti, ale zatím nám sloužil jako odkladiště věcí. Je fajn, když to může člověk zpeněžit, ale zároveň jsme chtěli potkat i nové lidi.

Jak jste se na pronájem připravovali?

Vyklidili jsme nepořádek a vybavili pokoj postelí, skříní, stolkem se židlemi, fíkusem a obrazem. Pak jsme ho dali nafotit kamarádkou fotografkou.

Měli jste na začátku nějaké obavy?

Hlavně žena se bála toho, že nám budou hosté narušovat osobní prostor. Nakonec jsme zjistili, že se k nám chodí vlastně jen osprchovat a vyspat a nic nepotřebují. Pomohlo taky i to, že jsme si hned na začátku stanovili systém – pronajímáme jen několik nocí po sobě a vždy máme mezi pronájmy pauzu.

Jak jste nastavovali cenu?

Na začátku jsme pronajímali pokoj za cca 500 korun na noc. Potřebovali jsme pozitivní recenze. Brzo se u nás dveře netrhly, ale návštěvníci byli hodně různí. Protože už jsme recenze měli, skokově jsme zdražili asi o 150 procent na běžnější cenu. Zájemců máme pořád tolik, aby nám to vyhovovalo, a zároveň cena přirozeně odfiltrovala ty problematičtější.

Na čem podle tebe záleží nejvíc, abys jako pronajímatel na Airbnb uspěl?

Lidi si – jako asi všechno – vybírají hlavně očima. Takže pěkné fotky. K tomu taky dostatek informací a pěkné recenze. Pak už moc nezáleží, ve které části města pronajímáte.

Jaký tip bys se svými zkušenostmi dal ostatním?

Napište na pronajímací server co nejvíce informací, a to nejen o pokoji a o vás, ale i o zajímavostech v okolí nebo dopravě. Čím víc informací dáte návštěvníkům hned po příjezdu (třeba různé letáčky v angličtině), o to spokojenější budou a předejdete jejich dotazům. Jazyk ani vlastně umět nemusíte, žijeme v době online překladačů.

To ale samozřejmě není jediná možnost. Takže pro pořádek:

Dlouhodobý pronájem

Kdo by mi tam bydlel:

Hlavně studenti a mladší lidé, ale v zásadě si pronájem pokoje (místo celého bytu) hledají ti, pro které jsou samostatné nájmy (zvlášť v hlavním městě) příliš vysoké.

Pro a proti:

Smlouvu a podmínky bych si stanovila podle sebe (v souladu s občanským zákoníkem samozřejmě) a na jak dlouhou dobu chci. Měla bych jistý přivýdělek každý měsíc. Kdybychom si nedejbože nesedli, můžeme podnájem v pohodě vypovědět.

Příprava pokoje:

Obvyklé je vybavit pokoj úplně základním nábytkem: postel s matrací, skříňka nebo poličky, skříň, nezřídka i gauč, v podstatě děláte z pokoje takovou samostatnou garsonku. Bydlení si pak nájemník trochu přizpůsobí, např. vlastními květinami, dekoracemi atd. Na druhou stranu se při společném využívání kuchyně čeká, že ta bude vybavená vámi. Všechno je ale na dohodě.

Pronájem přes realitku:

Zajistí hledání nájemce, smlouvu a další právní servis. Nevýhodou je nutnost zaplacení provize (většinou ve výši 1 nájmu), a to i ze strany podnájemce.

Pronájem bez realitky:

Veškerý servis kolem by šel za mnou, takže by se hodilo mít vzory smlouvy a trochu zkušeností. Na druhou stranu to, že by vše bylo bez provize, by mi mohlo přivést větší počet zájemců. Nabídku je nejsnazší umístit na jeden z nespočtu serverů kolem bydlení nebo spolubydlení.

Jak nastavit výši dlouhodobého pronájmu?

Řiďte se cenami ostatních, pokud nenabízíte něco výjimečného – za to si můžete nechat připlatit. Taky studenti budou chtít levnější nájemné, tudíž cenou můžete relativně regulovat i to, kdo se vám bude na inzerát ozývat.

Střednědobý pronájem:

Kdo by mi tam bydlel:

Ti, kterým se nevyplatí pobyt v hotelu, ale zároveň ani dlouhodobý pronájem. Většinou studenti (i cizí, třeba na Erasmu) nebo cizinci, co sem byli vysláni na několikaměsíční pobyt a chtějí se seznámit.

Pro a proti:

Ideální, když se bojíte někoho ubytovat na roky a zároveň se obáváte častého střídání nájemců. Výhodou je, že bych se nejspíš procvičila v cizích jazycích, bez nich každodenní soužití měla těžší.

Příprava pokoje:

Nájemník, který se ubytuje na pár měsíců, si s sebou většinou povlečení a další vybavení nevozí. :-) Takže přidejte vše, co je potřeba k běžnému komfortu, ale úložné prostory nechte volné.

TIP: Služba Flatio

Flatio funguje zatím jen v Praze a Brně a nabízí pronájmy na 1–12 měsíců. Vložení nabídky je zdarma, až najdete vhodného spolubydlícího, zaplatíte provizi 5 % z ceny nájmu. Nabízí jen ověřené zájemce, každý z nich má svůj profil. Výhodou je, že po registraci vám Flatio pořídí zdarma profi fotky a virtuální prohlídku. Smlouvy s nájemníky se řeší čistě online.

Pojistěte se

Pokud pojištění na byt ještě nemáte, určitě si ho zřiďte. Ideální je, pokud pojištění odpovědnosti navrhnete i svému nájemci.

Krátkodobý pronájem

Kdo by mi tam bydlel:

V drtivé většině případů turisti, ať už z Česka nebo z celého světa.

Pro a proti:

Časté střídání nájemníků znamená víc času a energie kolem. Na druhou stranu, i nejhorší hosté brzy odejdou. Sama bych si navíc mohla stanovit, kdy chci pokoj dát k dispozici.

Jak pronájem danit?


Příjem z pronájmu je potřeba danit v daňovém přiznání fyzických osob. Podrobné informace najdete na webu Finanční správy.

Příprava pokoje:

Vaši nájemníci si přivezou jenom svoje osobní věci – prostě jako když jedete na dovolenou. Bývá obvyklé kromě povlečení a ručníků pokoj celkově vybavit: květinami, dekoracemi a třeba i knihami. Pokud vítáte zahraniční návštěvy, pořiďte si pár titulů v angličtině, němčině nebo španělštině (dají se pořídit i v českých knihkupectvích), přehánět to ale nemusíte. Je to spíše takové vstřícné gesto. :-) Když bude pokoj mile zabydlený, ale nepřekramařený, bude vypadat dobře na fotkách i ve skutečnosti, a čekají vás lepší recenze.

Přes koho pronajímat:

Asi nejrozšířenější možností je vzývané i proklínané Airbnb, kde najdete nejvíc nabídek a na které se každý cestovatel podívá jako první. Dalšími možnostmi jsou třeba FlipKey od Tripadvisoru nebo Wimdu.

Na internetu si můžete najít firmy, které vám s pronájmem a správou Airbnb pronájmu pomohou.


Víte, že v e-shopu Tchibo vybavíte celý pokoj? Nabízíme nábytek, přikrývky, polštáře, povlečení i dekorace.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články