Právě čtete

15 vánočních zlepšováků do kuchyně

34130  
Sdílet: 

15 vánočních zlepšováků do kuchyně

Během svátků trávím v kuchyni více času než obvykle, a taky mi na tom trochu víc záleží. A asi stejně jako já znáte tvrdé linecké, tuhý řízek nebo kašovitý salát. Tady je mých 15 fíglů, které mi každoročně pomáhají.

8. 12. 2018 3 min. čtení Andrea Krenková
15 vánočních zlepšováků do kuchyně

Pro dokonalé cukroví

  1. Základem každého dobrého těsta na cukroví je máslo – a klíčová je jeho teplota. Pokud je máslo moc studené, nebo naopak příliš teplé (nejčastěji ohřáté v mikrovlnce), neobsahuje správné množství vzduchu a výsledné cukroví bude tuhé. Optimální teplotu získáte, když necháte máslo po vyndání z lednice dvě až tři hodiny odpočívat na lince, než z něho budete chystat těsto. Jak to poznat? Máslo neklade odpor, ale když ho ukrojíte, nerozteče se vám.
  2. S polevou na perníčky bývá často potíž, bývá moc řídká a z perníčků sjíždí. Zkuste k jednomu bílku přidat dvě kávové lžičky škrobu, díky tomu bude mít poleva optimální konzistenci.
  3. Linecké cukroví bude dokonale křehké, když ke žloutkům přidáte kapku citronové šťávy.
  4. Aby se vám těsto nelepilo na váleček, můžete ho obsypávat moukou, ale tím ho zbytečně zatěžujete. Lepší je dát váleček na chvíli do mrazáku nebo ho lehce potřít rostlinným olejem.
  5. Často jsou večírky a besídky dřív, než máte cukroví napečeno. Pokud s sebou chcete něco přinést, upečte muffiny, které jsou bez dalšího krájení a servírování ihned připravené ke konzumaci. Pokud do nich stejně jako já přidáváte oříšky nebo kousky sušeného ovoce, obalte tyhle ingredience nejdřív v troše hladké mouky, aby vám při pečení všechny nepropadly na dno.

Pro perfektní tradiční pokrmy

  1. Chcete-li na štědrovečerní tabuli servírovat výstavní řízek, obalte ho letos do hrubé mouky a připravte si vlastní strouhanku, aby byla čerstvá (ideálně ji chystejte tentýž den). Pamatujte taky, že čím vyšší vrstvu oleje budete v pánvi mít, tím méně se paradoxně strouhanka „nacucá“.
  2. Uvařit brambory na salát se zdá být naprosto banální, ale na jejich kvalitě záleží celý salát. V první řadě je důležité zvolit správný typ brambor – a to typ A, který je nejméně moučnatý. Na vaření si vyberte podobně velké brambory, abyste některé nerozvařili a jiné nebyly tvrdé. Chuťově nejlepší bývají ty středně velké. Až budete salát míchat, smíchejte všechny suroviny v míse zvlášť a brambory přidejte až na úplný závěr, tak si zachovají svůj tvar a nebudete mít ze salátu kaši.
  3. Příprava rybí polévky v papiňáku vám zkrátí čas vaření zhruba na polovinu, navíc si jednotlivé suroviny zachovají větší množství vitaminů. Pokud vám od štědrovečerní večeře zbude klasická vývarová polévka, můžete ji další den ozvláštnit přidáním smetany a muškátového oříšku.
  4. Na Boží hod se nejčastěji podává pečená husa, kachna nebo krůta. Aby bylo maso měkoučké a šťavnaté, chce to důkladnou přípravu a dostatek času. Husu den před pečením důkladně omyjte, osušte, prosolte a posypte kmínem a nechte přes noc odpočinout. Pak ji pečte pomalu, ideálně přes noc (asi 10 hodin) na 90 °C v pekáčku s víkem – to je pro dokonalou pečínku naprosto stěžejní.
  5. Taky stejně jako já milujete vinné klobásy, ale vždycky vám popraskají? Zkuste je po naporcování do šneků nejprve rychle spařit ve vroucí vodě a pak je teprve dát na pánev. Nebo je pečte pomalu v troubě a pod plech s klobásami dejte nádobu s vodou.

Chytré kuchyňské triky

  1. Při veškerém vánočním pečení dostane plech zabrat. Původní podobu mu vrátíte, když na houbičku nanesete tekuté mýdlo s jedlou sodou a potřete tím nečistoty. Nechte takhle 30 minut působit a pak vydrhněte alobalem. Nebojte, alobal povrch nepoškrábe. Pak už stačí plech jen umýt pod tekoucí vodou.
  2. Když je trouba nacpaná k prasknutí, ale chcete servírovat na teplé talíře, dejte je na rychlý program do myčky. Budou mít perfektní teplotu jako ve vyhlášené restauraci.
  3. Cukroví obecně svědčí suché a chladné místo, ale existují výjimky: sladkosti s čokoládou a krémy patří v uzavřené plastové nádobě do lednice. Naopak pusinky nebo kokosky skladujte na suchém místě v papírovém sáčku, jinak vám zvlhnou.
  4. Jak zbavit kapra šupin bez nepořádku všude kolem? Vyzkoušejte je místo oškrábání tzv. podřezat i s pouzdry. Postupujte od ocasu k hlavě postupným odřezáváním celého plátu šupin, na kaprovi tak zůstane jen čistá kůže. Na nůž není potřeba tlačit, jen jím střídavě táhněte nahoru a dolů.
  5. Aby se vám lépe vařilo a peklo, pusťte si k tomu koledy a uvařte svařák. Na přípravě svařáku není nic složitého, jen na něj nespěchejte a nenechejte ho úplně vařit – jinak přijdete o alkohol. Abyste v hrnci nemuseli lovit hřebíčky a skořici, použijte uzavíratelné sítko. Skvěle se mi osvědčilo i na koření do polévky.

Sítko na koření je jeden z neocenitelných kuchařských zlepšováků. Pořídíte ho na e-shopu Tchibo.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články