Právě čtete

Nápady za pětistovku, které prohřejí domov i vás

37975  
Sdílet: 

Nápady za pětistovku, které prohřejí domov i vás

Vždycky jsem tvrdila, že miluju podzim. Jenomže když tohle období nastane, je jasno: to, co mám ráda doopravdy, je těch několik málo dnů, kdy v podzimním sluníčku září žluté a červené listí a venku je docela příjemně jenom tak ve svetru. Zbylý čas trávím nejradši někde zalezlá. Proto jsem si od bytové architektky nechala poradit, jak si tu HEZKOU část podzimu přenést domů, ale neutratit za to majlant.

12. 10. 2018 2 min. čtení Marie Háková
Nápady za pětistovku, které prohřejí domov i vás

Podle Andrey ze studia Andrea & Martina jsou pro hřejivý pocit z domova nejdůležitější barvy, materiály s výraznější strukturou a zdroje teplého světla. Naštěstí takové podzimní ladění zvládnu i s několika doplňky.

Barvy, které prohřejí domov

Inspiraci jsme hledaly v přírodě. Když se řekne „teplý podzim“, tak pro mě to je slunečný den a procházka ve zlatě a červeně zbarveném lese. Právě tmavě červená, rezavá či zlatavá jsou ty barvy, které interiér pocitově prohřejí.

Jako další materiály na menší plochu se hodí přírodní kůže, hrubá látka a případně kožešina (jenom opatrně, většinou stačí jedna na celou místnost). Vhodný doplňkový kov je mosaz (má krásně teplý podtón).

Světlo, teplo a pohodlí

Teplo do domova vnesou i světla. Ne nadarmo je pravidlo „opravdu hodně malých zdrojů světla“ základním pilířem severského stylu hygge. Intimní osvětlení prostě vytváří útulný pocit.

Kromě toho je fajn jít teplu trochu naproti. Pokud vám protahuje pod oknem nebo dveřmi, utěsněte je dekou nebo rovnou speciálním polštářkem, jestliže jde zima skrz okna, přidejte závěsy.

Já jsem velký zmrzlík, takže mám hned u postele nachystaný huňatý župan a letos jsem konečně dala šanci i plédům. Že vypadají hezky jen tak přehozené přes opěradlo, to už jsme všichni okoukali v časopisech, ale ono je vážně fajn mít ho po ruce na gauči a večer se do něj zabalit. Tip navíc: dá se nosit i jako pořádná „chumlací“ šála!

Tip: V aktuální kolekci Tchiba jsem se ještě zamilovala do ohřívací lahve s plyšovým obalem. Nemám pocit, že bych ohřívací lahev obvykle využila – ale když přijde jisté období v měsíci, neznám nic lepšího než s ní usnout na břiše.

Pro dekorace jsem sáhla do přírody

Od Andrey jsem si nechala poradit s výběrem vhodných květin: podzimní útulnost nejlépe podtrhnou bobuloviny, šípky nebo větvičky s listím i bez něj. Naopak exotické květiny ve váze s podzimem většinou moc neladí.

S tímto svícnem nadělám hodně parády i později. Třeba na Vánoce můžu přidat světýlka, mech, třpytivé dekorace…

Kousek látky udělá velký rozdíl

Látky mám v interiéru moc ráda. Vždycky ho dokážou hezky změkčit a hlavně úplně proměnit… Podle Andrey je pro „podzimní“ ladění lepší sahat po hrubších nebo jiných na omak výraznějších strukturách.

Běhoun na stole je skvělá alternativa i pro ty z nás, kdo všechny ubrusy schovali hluboko do skříně. Vypadá dobře jak na prostřeném, tak holém stole.

Tipy na podzimní proměnu bydlení

  • Začněte zateplením. Když to jde, nikudy by neměla dovnitř táhnout zima.
  • Zútulněte si interiér doplňky z hrubších struktur a v přírodních barvách.
  • Vytáhněte a nechte si po ruce deku nebo pléd.
  • Přidejte několik svíček nebo lampiček. Více zdrojů světla místo jednoho centrálního byt zútulní.
  • Z procházky podzimní přírodou si přineste větvičky nebo třeba kaštany a vytvořte si z nich vlastní dekorace.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články