Právě čtete

Jak jsme se učili na inline bruslích

5957  
Sdílet: 

Jak jsme se učili na inline bruslích

Se zvyšující se venkovní teplotou se nabízí mnoho způsobů, jak rozpohybovat po zimě zlenivělé tělo. A říká se, že inline brusle je jednou z nejdostupnějších možností, kterou zvládne každý. Abychom si tuto teorii ověřili, nazuli jsme inline brusle a zúčastnili jsme se kurzu pro začátečníky na vlastní kůži.

27. 5. 2015 3 min. čtení Jana Václavíková
Jak jsme se učili na inline bruslích

Jednou z prvních věcí, kterou jsme na kurzu v Inline škole zjistili, bylo, že to je sport takřka pro každého. Vedle nás totiž na místě stáli už čtyřletí účastníci, nejstaršímu naopak bylo přes sedmdesát. V podstatě se dá říct, že kdokoliv dokáže chodit, dokáže i jezdit na bruslích. Navíc se při nich naučíte lépe udržet rovnováhu a posílit břicho nebo hýždě. Inline skating je tedy ideálním sportem pro všechny, kteří se snaží zhubnout, a navíc bruslení nijak neničí klouby a nabízí také pohodlný dopravní prostředek.

Edited_MG_7869

Nicméně zpět na začátek, pokud chcete s tímto sportem začít, budete potřebovat jen brusle a minimálně pro prvních pár hodin i helmu a chrániče na kolena, lokty a dlaně. A pokud se budete dobře hýbat, ovládnete základy bruslení už za hodinu.

Až si budete vlastní brusle jednou vybírat, mějte na paměti, že existují čtyři druhy bruslí. Liší se od sebe velikostí koleček nebo i výškou boty, ale velice rychle se v nich zvládnete zorientovat. Čím větší kolečko máte, tím rychleji pojedete, ale naopak větší kolečka se vám budou hůře ovládat, podobné to je i s jejich tvrdostí. Proto náš instruktor Vojtěch Škop začátečníkům doporučuje takzvané „fitness brusle“, tedy takové, které mají kolečka ve střední velikosti a brzdičku vzadu.

Z hlediska jejich trvanlivosti pak platí, že pokud se o ně budete dobře starat, tzn. po čase měnit kolečka z jedné strany na druhou, aby se vám nesjížděla, popřípadě je pravidelně měnit za nová, mohou vám brusle sloužit i více než pět sezón.

Edited_MG_7867

Ale od technických záležitostí už pojďme k naší hodině inline skatingu. Když na podobnou, na jakou jsme šli i my, přijdete, naučíte se především základní postoje, tedy jak stát v klidu na místě, jak se rozjet, jak jet i jak zabrzdit. Nic víc už v inline skatingu v podstatně ani nepotřebujete.

Edited_MG_7920

Na rovince jsme si tak procvičovali přenášení váhy z jedné nohy na druhou a zkoušeli jsme jezdit i tak, abychom si vylepšili rovnováhu. Po pár cvicích jsme si všichni začali být na bruslích jistější, což nám dodalo potřebnou sebedůvěru k lepšímu provádění cviků. Někdo už skutečně dřív než za hodinu jízdu ovládal, jiným to trvalo o trošku déle, ale pokroky od prvního obutí byly očividné.

Nám to samozřejmě šlo docela rychle a postupně mezi námi začátečníky padaly vtipy. S rostoucí obtížností cviků se tak z kurzu stala opravdová zábava.

Edited_MG_7826

Jakmile máte po první lekci základy v malíku a chcete to někde pořádně rozjet, nejlepší lokality na bruslení v Praze najdete ve Stromovce, na Ladronce, na Letné, v Braníku, na Letňanech anebo v Troji, kde můžete své inline dovednosti předvádět na cyklostezce vedoucí podél břehu Vltavy. Víceméně ale vhodnou lokalitu najdete v jakémkoliv městě – k bruslení potřebujete jen rovnou pevnou silnici, kde není výrazný provoz. Tím pádem je vhodná téměř jakákoliv cyklostezka.

Po naší zkušenosti můžeme všem začátečníkům jenom doporučit, aby si alespoň základy osvojili pod dohledem profesionálů. Ušetříte si tím totiž přinejmenším spoustu modřin nebo odřenin. A bez nich se vám inline bruslení bude provozovat v plné parádě mnohem lépe.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články