Právě čtete

Partner mě trestá mlčením. Jak z takové manipulace ven?

21597  
Sdílet: 

Partner mě trestá mlčením. Jak z takové manipulace ven?

Proč se někdy zablokuje komunikace a proč nás partneři trápí mlčením? Jak z toho ven a kdy už jde o patologické chování? A je pravda, že muži zkrátka mají menší potřebu mluvit?

22. 6. 2021 4 min. čtení Jana Růžičková
Partner mě trestá mlčením. Jak z takové manipulace ven?

Všichni si umíme představit, jak má vypadat správná komunikace mezi partnery, ale ne vždy se podle toho řídíme. Možná už se i vám stalo, že po hádce (nebo někdy jen tak) partner přestal mluvit a mlčení trvalo déle, než podle vás bylo nutné. Tento problém není gendrově ovlivněný, objevuje se u obou pohlaví.

„Každý máme své dny, je to normální. Na mě je někdy taky lepší nemluvit, potřebuji svůj klid.“ – Šárka

Mlčení nemusí znamenat problém


Někteří muži mají celkově menší potřebu mluvit. Nejsou zvyklí sdělovat své pocity, plány ani informace o sobě a druhých. Zjednodušeně se dá říct, že se cítí bezpečněji ve světě, který je racionálnější, konstruktivnější a přehlednější. Vedle sdílnějších žen, které tíhnou k intenzivnějšímu řešení věcí, si někdy muži budují jakýsi obranný mechanismus, kdy se stáhnou do sebe. Ženy tento způsob komunikace buď tolerují, nebo jsou o to invazivnější.

V tomto případě se nejedná o patologii ani cílenou manipulaci, ale o rozdílnost pohlaví a povah. V této vztahové konstelaci je důležitá vzájemná tolerance a vnímání potřeb druhého.  

Když jsem při přípravě článku přemýšlela o tématu nemluvících partnerů, potkala jsem se s jednou známou, která tyto situace v manželství zažívala. Její reakce by vás pobavila.

„Když partner přestane mluvit? No, o tom mi ani nemluv. Bývalý manžel to dělal často a s chutí. Někdy se mnou nemluvil i týden a já jsem se cítila příšerně. Nemohla pochopit, co jsem udělala špatně a nebylo z toho úniku. Doma bylo dusno a já musela jen čekat, až se mnou manžel zase začne mluvit. Měla jsem pocit, že se mu musím pořád omlouvat a být lepší hospodyňkou, lepší matkou, lepší manželkou…“

Už asi tušíte, jak její příběh skončil. Tyto nároky se nedají uspokojit, byl to nekonečný boj o přežití v partnerství. Způsobem svého chování dával partner najevo převahu a dostával tak tím svou drahou polovičku do submisivní pozice.

Proč se mnou nemluvíš?

Nepropustné mlčení partnera přichází často po gradující bouřlivé hádce, která nemá vítězů. Hádku jeden z partnerů přeruší odchodem a nepřímo pak pokračuje v boji tím, že nemluví.

proč se mnou partner nemluví

Dává najevo svou sílu a převahu, protože on určuje pravidla a okolnosti, kdy druhého odmění tím, že zase začne mluvit. Zároveň i beze slov probíhá komunikace. Je tolik způsobů, jak můžete někomu něco podat, zavřít dveře nebo něco naznačit. Vaše mimika a oči „v sloup“ také mluví samy za sebe.

Můžete se setkat i s tím, že partner přestane mluvit (podle vás) jen tak bez důvodu. On ten důvod ale dobře zná, jen vás drží v šachu tím, že otevřeně svou nespokojenost nesdělí. Typicky na otázku „Stalo se něco?“ odpovídá „Nic“. Nebo jen prostě mlčí.

Čeho chce docílit?

  • Získat převahu – dominantní postavení ve vztahu. Partner je ten, kdo určuje pravidla, rozhoduje a řídí.
  • Znejistit vás – znejistění druhé strany je jisté oslabení partnera. Pak jste nuceni se přizpůsobit. Ten, kdo mlčí si pojišťuje vaši větší závislost na něm.
  • Vyhrát boj – někteří muži vnímají vztahy a komunikaci obecně jako boj. I když se naštvete, on ví, že to nakonec vzdáte a přistoupíte na jeho požadavky.

Když je z mlčení pasivně agresivní chování a manipulace

Někdo mlčení vnímá jako formu urážení se a očekávání odprošení. A také to je způsob manipulace. Dalo by se to shrnout pod pojem pasivní agrese.

proč se mnou partner nemluví

Pokud někdo takto reaguje v běžném životě, v hádce nebo obecně ve vztahu, je to určitý vzorec chování, který se v různých variacích opakuje. Tito lidé často vyrůstali v rodinách, kde byly takové reakce na denním pořádku, a prostě to jinak neumí. Často bývají obecně více frustrovaní a nedokážou otevřeně vyjadřovat své potřeby, emoce a nesouhlas, jsou nejistí, emočně nezralí… Jenže takový způsob komunikace a chování je často nevědomý – partner to nedělá záměrně.

Něco z historie

Pasivně agresivní chování poprvé klinicky definoval americký psychiatr William Claire Menninger během druhé světové války v souvislosti s reakcí některých vojáků na dodržování rozkazů. Někteří vojáci projevovali tvrdohlavost, otálení a pasivní obstrukce. Vysvětlení tohoto chování pak přikládal osobnostní nezralosti.

Jak zlepšit komunikaci s mlčícím partnerem

Pokud žijete s partnerem, který sklouzává k blokování komunikace, uráží se a trestá vás mlčením, je náročné to ustát. Do základu doporučuji na pravidla takového chování nepřistoupit. Z takového cyklického kruhu je potřeba vystoupit.

proč se mnou partner nemluví

Moje doporučení, čeho se vyvarovat:

  • Prosby o odpuštění a komunikaci – největší chybou je ze zoufalství prosit, aby partner opět začal mluvit. Nutí vás to omlouvat se za věci, na které často nemá právo. Staví vás to do podřízené pozice. Oslabuje vás to a povzbuzuje partnera v opakování tohoto chování – jeho strategie byla úspěšná.
  • Zlobení se, vztek – i to, že se naštvete, je něco, co posiluje partnera v prodlužování mlčení i opakování jeho chování. Poté, co vás přejde vztek, budete mít tendenci se usmířit a jste zase zpátky u prošení o odpuštění.

„Když nemluví, neřeším to a začne sám. Po tolika letech manželství nejsem ten, kdo začne první..“ – Eva

Moje doporučení k otevření komunikace:

Je to jako karetní partie, kdy vám partner nechce ukázat své karty. Vy je naopak můžete ukázat a otevřít tak hru a komunikaci. Řekněte partnerovi, že se vám jeho chování nelíbí, co ve vás takový způsob komunikace vyvolává a že vám na partnerovi záleží, ale takto fungovat nechcete. Vysvětlete mu své emoce – jak se cítíte, když s vámi nemluví, a že je nutné, aby o svých potřebách a pocitech mluvil alespoň v náznacích.

Uvědomte si a někdy i partnerovi připomeňte, že vztah a vzájemná komunikace není boj. Jste partneři proto, abyste stáli při sobě, pomáhali si a byli si oporou. Pokud pak dokáže partner přejít k lepšímu způsobu komunikace, je vyhráno. Když na to ale neslyší, doporučuji promluvit si o terapii, komunikačním kouči nebo návštěvě psychologa. Pokud ani tudy cesta nevede, zvažte, zda vám takový vztah stojí za to. Konflikty mohou být častější a bolestnější.

Ve chvíli, kdy na tresty v podobě mlčení přistoupíte, máte tendenci převzít tento způsob komunikace a trestat na oplátku partnera zase vy. Tím vytváříte zhoubné rodinné prostředí, ve kterém takový postup řešení konfliktů učíte své děti a pokračujete tak v nekonečném řetězci špatných vzorců chování. Věřte mi, nikdy není pozdě na nápravu a na to, že můžete prožívat šťastnější život.

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Ochutnejte pramenitou vodu se sílou kofeinu odpovídající dvojitému espressu. Ve dvou příchutích na prodejnách Tchibo, v široké síti supermarketů i na benzinových stanicích.

Najít nejbližší prodejnu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články